x098 napisał(a):oskbelfer napisał(a):żenadą jest to że ktoś pisze na forum iż jazda na bani jest OK - moim zdaniem ktoś kto siada za kółkiem po alkoholu i powoduje śmiertelny wypadek - powinien być traktowany jak morderca.
Czy mało jest w Polsce przydrożnych pomników ofiar pijanych kierowców ??
A Ja pytam w czym jest lepszy TZREŹWY MORDERCA od pijanego mordercy?
Czy potrafisz mi wyjaśnić?
Źe niby jak zabił a był trzeźwy to niby ma być łagodniej potraktowany?
Może należy uniewinnić tego kierowcę tira który zabił ostatnio pięć osób? Przecież był TRZEŹWY
Nie wiem jaki kierowca tira zabił 5 osób - niewnikam w to. Jeśli był pijany powinien dostać dożywocie, jesli był trzeżwy i była to jego ewidentna wina powinien dostać 25 lat. Różńica pomiedzy trzeżwym a pijanym kierowca jest zasadnicza - pijany działa jak morderca kóry planuje kogoś ukatrupić - zresztą wystarczy troszę poczytać i pooglądac opracowania dotyczące wpływu alkoholu na percepcje.
Ja widzę różnicę pomiedzy s........ po alkoholu a kierowcą który będąc trzeźwym powoduje wypadek.
Różnica ta powinna być również odzwierciedlona w wymiarze kary - i nigdzie nie napisałem że kierowca trzeżwy ma być łagodniej karany. Poprostu pijany powinien do wyroku mieć doliczone dodatkowe 10 lat. chcesz bronić pijaków za kólkiem to ich broń - ale uważam że to forum nie jest najlepszym miejscem na robienie z siebie adwokatów pijaków :)
BIGCYC ma taką piosenkę -
Jedno piwo chyba można
Balon tego nie wykaże
Drugie piwo, czemu nie
Policjanci nie lekarze
Skrzynia biegów, kierownica
Jedno mu się z drugim myli
Palant jedzie samochodem
Uciekają wszyscy żywi
Stop hamulec, dodać gazu
To się zwykle tak zaczyna
Koniec jazdy na cmenntarzu