skrzyżowanie z sygnalizacją + znak STOP

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez GosuMask » piątek 14 sierpnia 2009, 06:32

Kopan ma niestety rację.
Jest to prawdopodobnie luka w przepisach, "niedomówienie", ale interpretowanie to w sposób, jaki to robisz XPepeX z całą pewnością nie było zamierzeniem autorów i powodowałoby to kompletny paraliż ruchu. Na dobrą sprawę 90% sygnalizatorów trzebaby w chwili obecnej wyrzucić, albo zlikwidować masę znaków. A co w sytuacji, gdy ta sygnalizacja zostanie wyłączona?
To nie chodzi tylko o znak B20 tutaj, ale również A7.
Jak Ty poruszasz się po skrzyżowaniach z sygnalizacją?!
GosuMask

Postprzez XPepeX » piątek 14 sierpnia 2009, 13:02

Jakie było zanierzenie tego nie wiecie. Zapisane macie tak a nie inaczej i tego należy się trzymać.
XPepeX

Postprzez DEXiu » piątek 14 sierpnia 2009, 14:15

XpepeX ==> To jeszcze wyjaśnij na jakiej podstawie rozróżniasz sytuację "znak za/przed sygnalizatorem" i "znak na tym samym słupku co sygnalizator", i dlaczego wg Ciebie w jednej sytuacji znak obowiązuje, a w drugiej (w przypadku działającej sygnalizacji) - nie? W przepisach nie ma ani słowa o rozróżnieniu takich sytuacji.
DEXiu

Postprzez XPepeX » piątek 14 sierpnia 2009, 17:46

Dexiu to nie wiesz jak wygląda sygnalizator i znak w tym samym miejscu ustawiony? :P
Proponuję adminowi zamknąć temat bo chyba się tu niedogadamy a niedowiarkom proponuję zadzwonić do Ministerstwa i zobaczą kto ma rację 8) .
Wyjaśnianie nic tu widzę nie da.
XPepeX

Postprzez dylek » piątek 14 sierpnia 2009, 20:21

XPepeX - polecam przestudiować szczegółowe warunki techniczne dla znaków i sygnałów drogowych ;)
Może wtedy zrozumiesz błąd swojej interpretacji :D
Szczególną uwagę proponuję zwrócić na np. warunki umieszczania sygnalizatorów ;)

Jeśli o mnie chodzi to:
1) sygnalizatory przed skrzyżowaniem są ustawiane po to by....
2) znaki określające pierwszeństwo są tam umieszczane po to by...
(dla mnie zadanie mają mniej więcej to samo :D, ale czekam na propozycje :P )
sygnalizator przed skrzyżowaniem vs znak określający pierwszeństwo na skrzyżowaniu hmmm.... chyba ten pojedynek da się rozstrzygnąć bez krwawej jatki :D:D:D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez XPepeX » piątek 14 sierpnia 2009, 23:29

dylek napisał(a):XPepeX - polecam przestudiować szczegółowe warunki techniczne dla znaków i sygnałów drogowych ;)
Może wtedy zrozumiesz błąd swojej interpretacji :D

Dylek ja warunki techniczne znak wiśmienicie ale widzę, że raczej tobie bardziej przyda się przestudiowanie ZE ZROZUMIENIEM.
XPepeX

Postprzez oskbelfer » sobota 15 sierpnia 2009, 00:30

Xpepex - twoja interpretacja znaku stop i sygnału zielonego - jest błędna.

W tej sytuacji wcale nie trzeba szukać warunków szczegółowych - tutaj kłania sie PRD art. 5 ust 3 - jednak lepiej przeczytać w całości cały art.5.

Reasumując:
Policjant
Swiatła
Znaki
Przepisy

I zamknijmy ten temat bo sprawa prosta - ludzie czytaja i zaczną robić głupoty na drodze - a szkoda
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez XPepeX » sobota 15 sierpnia 2009, 12:40

Również proponuję zamknąć ten temat.
Ja do swojej interpretacji jestem w 100% przekonamy, oby ktoś dostał takie pytanie na weryfikacji a zobaczycie kto ma rację 8) .
XPepeX

Postprzez dylek » sobota 15 sierpnia 2009, 12:56

XPepeX - masz radochę z siania zamętu w głowach ludzi tylko dlatego, że napisali, że sygnał zielony zezwala na wjazd za sygnalizator.
Dlatego napisałem Ci byś doczytał ;)
Sygnalizatory umieszcza się przed skrzyżowaniami, przejściami dla pieszych, zwężonymi odcinkami drogi, gdzie ruch odbywa się wahadłowo i jeszcze w wielu innych miejscach.
Jest więc jasne, że nie można było napisać, że sygnał zielony zezwala na wjazd na skrzyżowanie, bo wielokrotnie tego skrzyżowania po prostu za nim nie ma ;)
Doczytasz szczegółowe warunki umieszczania sygnalizatorów będziesz wiedział co taki oznacza jak stoi przed skrzyżowaniem :D

I zrozumiesz, że "po łebkach" poczytać to nie wszystko, by móc się wymądrzać.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez DEXiu » sobota 15 sierpnia 2009, 15:01

XPepeX napisał(a):Dexiu to nie wiesz jak wygląda sygnalizator i znak w tym samym miejscu ustawiony? :P
Proponuję adminowi zamknąć temat bo chyba się tu niedogadamy a niedowiarkom proponuję zadzwonić do Ministerstwa i zobaczą kto ma rację 8) .
Wyjaśnianie nic tu widzę nie da.

Wiem jak to wygląda, ale pytam czemu to ma służyć? I na jakiej podstawie uważasz, że to dwie odrębne sytuacje? Wskaż mi jeden przepis, gdzie będzie napisane że znak STOP obok sygnalizatora to nie to samo, co znak STOP za/przed sygnalizatorem :roll:

Wg mnie takie rozróżnienie byłoby bez sensu bo - wedle wszelkich przepisów - zielony sygnał świetlny wyklucza potrzebę zatrzymywania się przed skrzyżowaniem. Więc po co ten stop?

Również proponuję zamknąć temat.
DEXiu

Postprzez phot » sobota 15 sierpnia 2009, 16:08

Witam. Mam nadzieje ze te posty sa dla jaj:D Bo jak nie to ja sie wypisuje;) O jakim Wy skrzyzowaniu mowicie?:D Przeciez pierwszenstwo rozpatruje sie z sytuacji z przed skrzyzowania... To po co to zielone by bylo w sytuacji gdyby i tak trzeba bylo sie zatrzymac na stopie? Uwazam tez ze dzial w ktorym jest dyskusja jest nie na miejscu bo to jest elementarna wiedza...
Pozdrawiam
phot

Poprzednia strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów