Włączanie się do ruchu + znak A-7

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Włączanie się do ruchu + znak A-7

Postprzez kopan » niedziela 17 sierpnia 2008, 14:03

KUBA_1 napisał(a):
Uważam że zmienia wg. hierachii ważniości znaków i sygnałów w ruchu drogowym.
Znak stoi wyżej od przepisów ogólnych (tu włączania się do ruchu).

Ja nie spotkałem w praktyce takiego konfliktu.

Z tego że znak stoi wyżej od przepisu z ustawy w tym wypadku nie wynika nic.
Znak ustąp ostrzega o drodze z pierwszeństwem i mówi o obowiązku ustąpienia pierwszeństwa pojazdom poruszającym się tą drogą.
Znak nic nie mówi jak mamy zachować się wobec tych z przeciwka.
Przepis z ustawy o włączaniu się do ruchu mówi że mamy ustąpić wszystkim będącym w ruchu.
Czyli tym na drodze z pierwszeństwem i tym z przeciwka również.
Nie ma sprzeczności w przepisach na poziomie znaków z przepisami z ustawy o włączaniu się do ruchu.
W stosunku do pojazdów poruszających się drogą z pierwszeństwem obydwa przepisy nakazują takie samo zachowanie.
Tak że hierarchia przepisów o niczym w tym przypadku nie rozstrzyga.
Wyjeżdżając ze strefy jesteśmy włączającymi się do ruchu a to czy jest dodatkowo znak ustąp czy go nie ma znaczenia dla pierwszeństwa nie ma.
kopan

Postprzez KUBA_1 » niedziela 17 sierpnia 2008, 21:03

kopan napisał(a):(...)
W stosunku do pojazdów poruszających się drogą z pierwszeństwem obydwa przepisy nakazują takie samo zachowanie.
Tak że hierarchia przepisów o niczym w tym przypadku nie rozstrzyga.
Wyjeżdżając ze strefy jesteśmy włączającymi się do ruchu a to czy jest dodatkowo znak ustąp czy go nie ma znaczenia dla pierwszeństwa nie ma.

A co gdy wyjeżdżając z tak oznaczonej strefy zamieszkania skręcam w lewo, a z naprzeciwka pojazd wyjeżdża np. z dojazdu do posesji (placu parkingowego) w prawo? - tego dotyczyło zapytanie
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez tristan » niedziela 17 sierpnia 2008, 22:33

BTW: Wg biegłego z Jedź Bezpiecznie, światła niwelują włączanie się do ruchu. Należało by zanalizować dokładniej więc czy znak też.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 18 sierpnia 2008, 16:34

KUBA_1 napisał(a):A co gdy wyjeżdżając z tak oznaczonej strefy zamieszkania skręcam w lewo, a z naprzeciwka pojazd wyjeżdża np. z dojazdu do posesji (placu parkingowego) w prawo? - tego dotyczyło zapytanie

Chyba nie czytałeś uważnie, bo nie tego dotyczyło. W sytuacji, którą teraz przywołałeś, raczej żadnych wątpliwości nie ma - obydwaj włączają się do ruchu, więc nie ma innego klucza pierwszeństwa, niż zasada prawej ręki.
scorpio44

Postprzez KUBA_1 » wtorek 19 sierpnia 2008, 18:53

tristan napisał(a):BTW: Wg biegłego z Jedź Bezpiecznie, światła niwelują włączanie się do ruchu. Należało by zanalizować dokładniej więc czy znak też.

skorpio44 napisał(a):(...) W sytuacji, którą teraz przywołałeś, raczej żadnych wątpliwości nie ma - obydwaj włączają się do ruchu, więc nie ma innego klucza pierwszeństwa, niż zasada prawej ręki.

A jednak ??? i ty też masz wątpliwości.
Ja podzielam opinie Kosa ale głowy nie dam
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Poprzednia strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów