dylek napisał(a):oskbelfer napisał(a):Można oczywiście stosować "wydumane" interpretacje, że w strefie zamieszkania droga jest chodnikiem (...)
.... Wszystko w tym temaciePrawo o Ruchu Drogowym napisał(a):Art. 2. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
9) chodnik - część drogi przeznaczoną do ruchu pieszych;
Art. 11. 1. Pieszy jest obowiązany korzystać z chodnika lub drogi dla pieszych, a w razie ich braku - z pobocza. Jeżeli nie ma pobocza lub czasowo nie można z niego korzystać, pieszy może korzystać z jezdni, pod warunkiem zajmowania miejsca jak najbliżej jej krawędzi i ustępowania miejsca nadjeżdżającemu pojazdowi.
2. Pieszy idący po poboczu lub jezdni jest obowiązany iść lewą stroną drogi.
3. Piesi idący jezdnią są obowiązani iść jeden za drugim. Na drodze o małym ruchu, w warunkach dobrej widoczności, dwóch pieszych może iść obok siebie.
4. Korzystanie przez pieszego z drogi dla rowerów jest dozwolone tylko w razie braku chodnika lub pobocza albo niemożności korzystania z nich. Pieszy, z wyjątkiem osoby niepełnosprawnej, korzystając z tej drogi, jest obowiązany ustąpić miejsca rowerowi.
5. Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się w strefie zamieszkania. W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem.
W strefie zamieszkania cała szerokość drogi jest przeznaczona dla ruchu pieszych -> vide definicja chodnika. O jakim "wydumaniu" mówisz ??
Tak stanowi prawo...
Wszystko w tym temacie.
P.S. jak już się wpisałem to ponowię jeszcze jedno pytanie :
To co na zdjęciu przed tramwajkiem to skrzyżowanie czy nie ??
Co na to definicja skrzyżowania - jedyna słuszna wyrocznia ??
dylek dalej utrzymuję to co napisałem - wydumane te Twoje interpetacje - jak dla mnie

......W strefie tej pieszy korzysta z całej szerokości drogi i ma pierwszeństwo przed pojazdem.[/b].....
Teraz dylek napisz - pieszy korzysta z całej szerokości chodnika czy z całej szerokości drogi ?????????

Wydumane dla mnie jest to że wypisujesz że droga staje się chodnikiem - cuda cuda ogłaszają

Co do fotki ja niewidze skrzyżowania tylko jakieś torowisko - ale moze się mylę