"Ustąp pierwszeństwa" a droga dwujezdniowa

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez jjaacc » czwartek 20 września 2007, 15:47

kopan napisał(a):Chodzi o ten powyższy rysunek i sytuacje z postu http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 893#102893

W sytuacji z A7 w obrębie skrzyżowania za tym znakiem traci znaczenie znak A7 sprzed skrzyżowania i mamy ustąpić pierwszeństwa pojazdom poruszającym się najbliższą jezdnią.
Po takim ustąpieniu jesteśmy na drodze z pierwszeństwem i przejeżdżamy przed pojazdem 2.

Pojazd 2 nie jest pojazdem nadjeżdżającym z naprzeciw.

Myślałem, że chodzi o inny rysunek. I widzę, że nie ma tu wątpliwości. Chociaż moim zdaniem znaku D1 również nie powinno być w obrębie skrzyżowania jeżeli nie ma A7 w obrębie. A Cwaniak dalej swoje.
jjaacc

Postprzez cwaniakzpekaesu » czwartek 20 września 2007, 22:15

Ponieważ zdania są podzielone - fakt, że nie za bardzo proporcjonalnie, ale jednak - proponuję, by "władze" tego forum wystąpiły z zapytaniem np. do Komendy Głównej Policji celem uzyskania opinii prawnej. Przeciez co jak co, to mniej ważne jest, kto ma rację, a raczej to, by ustalić jednoiltą wykładnię przedmiotowego zagadnienia. Skorzystaja na tym przecież i szkolący i szkoleni, nie mówiąc o szerokim gronie userów tego forum, do którego i moja skromna osoba sie zalicza.
cwaniakzpekaesu

Postprzez kopan » czwartek 20 września 2007, 23:22

Cwaniak to że znak A7 w obrębie skrzyżowania zasadniczo zmienia pierwszeństwo wcale nie znaczy że znak A7 przed dwu-jezdniową drogą dotyczy tylko pierwszej najbliższej jezdni.
Taki znak dotyczy całej drogi z pierwszeństwem.
W przypadku z zastosowaniem dwu znaków A7 jeden przed drogą z pierwszeństwem drugi w obrębie skrzyżowania (przed drugą jezdnią) mamy sytuacje taką że pierwszy A7 zostaje odwołany przez drugi czyli de facto ten pierwszy A7 dotyczy pierwszej jezdni.
kopan

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 21 września 2007, 11:24

Ponieważ to co wyżej to tylko ja i moje zdanie - przytaczam stanowisko moim zdaniem jednego z największych (o ile nie największego) autorytetu Pana Zbigniewa Drexlera:

"Przepisy ruchu drogowego z objaśnieniami" WKŁ 1988, str. 137 i n.

Znak ten (A-7) nie reguluje pierwszeństwa przejazdu pojazdów jadących po tej samej drodze podporządkowanej i zbliżających się z przeciwnych kierunków do drogi z pierwszeństwem. Pojazd skręcający z drogi podporządkowanej w lewo na drogę z pierwszeństwem nie ma na danym skrzyżowaniu pierwszeństwa przed pojazdem zbliżającym się z przeciwka jadącym prosto. W miarę skręcania nie uzyskuje on pierwszeństwa przejazdu jako pojazd, który wjechał na drogę z pierwszeństwem. Pierwszeństwo przejazdu ustala się pomiędzy pojazdami zbliżającymi się do danego skrzyżowania.

Oczywiście w czasie, gdy powstawał ten komentarz objaśnienie do znaku A-7 brzmiało zgoła inaczej niż obecnie, niemniej ogólna zasada pozostała w niezmienionej formie.

Dlatego też uważam, że nie rozstrzygniemy tego "sporu" bez udziału czynników zewnętrznych. Dlatego ponawiam apel do "władz" tego forum o wystapienie z wnioskiem o opinię prawną.
cwaniakzpekaesu

Postprzez KUBA_1 » piątek 21 września 2007, 19:29

cwaniakzpekaesu napisał(a):Ponieważ zdania są podzielone - fakt, że nie za bardzo proporcjonalnie, ale jednak - proponuję, by "władze" tego forum wystąpiły z zapytaniem np. do Komendy Głównej Policji celem uzyskania opinii prawnej.

A zgodzisz się jak wynik będzie dla Ciebie niezadowalający.
Raczej wątpie.

STOP agresji na drodze.
(współczuje Twoim podopiecznym)
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez cwaniakzpekaesu » piątek 21 września 2007, 21:19

A zgodzisz się jak wynik będzie dla Ciebie niezadowalający.
Raczej wątpie.

Wychodzę z założenia, że tylko krowa zdania nie zmienia :D i dlatego jestem skłonny dać sie przekonać :D
cwaniakzpekaesu

Postprzez ella » poniedziałek 24 września 2007, 22:56

cwaniakzpekaesu napisał(a):Dlatego też uważam, że nie rozstrzygniemy tego "sporu" bez udziału czynników zewnętrznych. Dlatego ponawiam apel do "władz" tego forum o wystapienie z wnioskiem o opinię prawną.

O opinię prawną to jak chcesz możesz wystąpić sam, nie musi tego robić "władza" forum :wink: . Jak znam życie (chyba dość długie :D ) to i tak sprawę oleją tak jak z rondami.
Zaprosiłam jednak do dyskusji innych zainteresowanych z zewnątrz (środowisko OSK+wszystkich innych którzy czytują stronę główną). Może jakieś nowe stanowiska w tej sprawie sie pojawią :wink:

http://www.prawojazdy.com.pl/index.php? ... d_news=644
Nie wiem tylko dlaczego rysunki wstawiły się na samym dole a nie na górze. Myślę, że ten co chce to i tam je dojrzy.
ella
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów