pytanie z egzaminu dla egzaminatorów

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

pytanie z egzaminu dla egzaminatorów

Postprzez zbla » niedziela 29 kwietnia 2007, 16:54

Osoba skierowana na egzamin sprawdzający kat.D z w związku z ust.114 pkt 1 litera a (utrata kwalifikacji) podlega egzaminowi:
a) tylko teoria
b) teoria + praktyka
c) tylko praktyka

Poprzednia wersja tych odpowiedzi (z poprzedniego egzaminu) brzmiała.
a) tylko teoria
b) teoria + praktyka
c) praktyka

Czy ktoś zna prawidłowe odpowiedzi na te pytania?
zbla

Postprzez KUBA_1 » poniedziałek 30 kwietnia 2007, 13:09

Ja odopowem
utrata kwalifikacji więc odp B

poprzednio B,C
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez zbla » poniedziałek 30 kwietnia 2007, 18:19

No to mi jeszcze podaj podstawę prawną, jeśli możesz. I napisz mi kiedy to było "poprzednio", bo ja znalazłem że osoba taka kierowana jest na egzamin teoretyczny lub praktyczny.
zbla

Postprzez KUBA_1 » wtorek 01 maja 2007, 14:38

Nie jestem prawnikiem tylko szkoleniowcem. Taki sam status mają również egzaminatorzy więc weź to na chłopski rozum. Jak możesz mieć utracone kwalifikacje tylko z praktyki lub tylko z teorii.
Co do sprawdzenia kwalifikacji (pierwsze i jedyne podejście do egzaminu) to się z Tobą zgodzę, można sprawdzić tylko znajomość prawa drogowego (testy), lub tylko umiejętność jazdy (praktyka).
Po podstawy prawne idź do sądu.
KUBA_1

Postprzez zbla » wtorek 01 maja 2007, 14:54

No więc panie szkoleniowcu, jak już piszesz jakąś odpowiedź to wypadałoby żebyś gdzieś zajrzał (ustawa,rozporządzenie....) i wiedział skąd to bierzesz. Ja nie chcę wiedzieć jak jest na chłopski rozum tylko jak to wygląda prawnie w naszym kraju. Z moich wiadomości "...rozporządzenie o szkoleniu i egzaminowaniu..." wynika iż osoba taka podlega egzaminowi teoretycznemu lub praktycznemu.

"§ 26. 1. Kontrolne sprawdzenie kwalifikacji, o którym mowa w art. 114 ustawy, przeprowadzane jest w formie egzaminu państwowego na warunkach i w trybie określonym w załączniku nr 5 do rozporządzenia.

2. Egzamin państwowy składający się z egzaminu:

1) teoretycznego i praktycznego - przeprowadzany jest w stosunku do osoby podlegającej sprawdzeniu kwalifikacji w trybie określonym w art. 114 ust. 1 pkt 1 lit. b i pkt 2 ustawy, z zastrzeżeniem § 25 ust. 2 pkt 1;

2) teoretycznego lub praktycznego - przeprowadzany jest w stosunku do osoby podlegającej sprawdzeniu kwalifikacji w trybie określonym w art. 114 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy."

A moje wątpliwości co do tego wynikają z tego iż miałem takie pytanie na egzaminie i wg. mnie nie było tam odpowiedzi prawidłowej. Może w między czasie się zmieniło coś w polskim prawie, a ja to przeoczyłem.
zbla

Postprzez KUBA_1 » wtorek 01 maja 2007, 15:20

Wg. mnie mylisz Egzamin Kontrolny z egzaminem po utracie kwalifikacji o czym pisałem wyżej na chłopski rozum.
Egzaminator musi myśleć - a nie być kukłą ma stanowisku.
Powodzenia na egzaminie na kat D. (i nie męcz tak tych ludzi na kat B) O problem spytaj w Biurze WORD bo oni robią to na codzień.
hej
KUBA_1

Postprzez zbla » wtorek 01 maja 2007, 17:50

KUBA_1 napisał(a):Wg. mnie mylisz Egzamin Kontrolny z egzaminem po utracie kwalifikacji o czym pisałem wyżej na chłopski rozum.
Egzaminator musi myśleć - a nie być kukłą ma stanowisku.
Powodzenia na egzaminie na kat D. (i nie męcz tak tych ludzi na kat B) O problem spytaj w Biurze WORD bo oni robią to na codzień.
hej

A co tu jest do mylenia?? przecież to to samo, ludzie kierowani są na egzamin z art.114 ustawy, a co do punktu to zależy od tego co nawywijali (starosta decyduje na jaki egzamin)

Skoro mylę pojęcia to wytłumacz mi róznicę pomiędzy jak to napisałeś Egzaminem Kontronym a utratą kwalifikacji.

Tylko proszę Cię powołaj się na jakieś paragrafy, ustawy, rozporządzenia. bo taka sucha dyskusja (bo ja tak uważam...) mnie nie zadawala, bo jestem człowiekiem myślącym, a nie kukłą na stanwisku i chciałbym ten problem mieć poparty faktami. Skoro jesteś instruktorem też z racji wykonywanej pracy powinieneś pewne tematy zgłębiać i jeśli już coś mówisz to mieć to czymś poparte.
A co do pań przy okienku w WORD, one nie mają zielonego pojecia o tym, to przecież starosta kieruje na egzamin (teoria, praktyka, pełny), a one tylko zapisują na niego (to wynika ze skierowania lub zaświadczenia). Uwierz mi że mi na to pytanie nie odpowiedzą.
zbla

Postprzez ella » wtorek 01 maja 2007, 18:31

Osoba skierowana na egzamin sprawdzający kat.D z w związku z ust.114 pkt 1 litera a

Art. 114. 1. Kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji podlega:
1) osoba posiadająca uprawnienie do kierowania pojazdem, skierowana decyzją starosty:
a) w razie uzasadnionych zastrzeżeń co do jej kwalifikacji,

§ 26. 1. Kontrolne sprawdzenie kwalifikacji, o którym mowa w art. 114 ustawy, (...)
2. Egzamin państwowy składający się z egzaminu:
2) teoretycznego lub praktycznego - przeprowadzany jest w stosunku do osoby podlegającej sprawdzeniu kwalifikacji w trybie określonym w art. 114 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy.

Ale takiej odpowiedzi teoria lub praktyka nie ma

Może autor miał na myśli odpowiedź
a) tylko teoria
c)tylko praktyka
czyli, że zdajemy tylko teorię lub tylko praktykę
ella
Moderator

Postprzez zbla » wtorek 01 maja 2007, 18:34

No i właśnie na tym cały problem polega, co autor miał na myśli....
Odpowiedziałem A,C i odpowiedzi były błędne. Dlatego szukam kogoś mądrego, co mi wyjaśni mój błąd, ale chyba jest to pytanie nie do odpowiedzenia.
A potem mówią, że na rynku nie ma egzaminatorów....
zbla

Postprzez KUBA_1 » wtorek 01 maja 2007, 21:27

POKORY ŻYCZĘ pokory.
KUBA_1

Postprzez jjaacc » środa 02 maja 2007, 01:11

Widać to pytanko nie zostało zbyt dobrze pomyślane. I faktycznie odpowiedź A i C są prawidłowe. Już w samym pytaniu jest poważny błąd, „z ust.114 pkt 1 litera a (utrata kwalifikacji)” przecież w tym momencie, czyli otrzymania skierowania kierujący nie traci uprawnień, a tylko podlega sprawdzeniu kwalifikacji, dopiero po nie stawieniu się na egzamin lub wyniku negatywnym, traci uprawnienia. A może autorowi właśnie o to chodziło? Jak nie zda, to traci uprawnienia:
„2) uzyska po raz pierwszy negatywny wynik egzaminu:
a)wydaje się decyzję o cofnięciu uprawnienia do kierowania pojazdami i wezwanie do zwrotu posiadanego przez nią prawa jazdy lub pozwolenia, jeżeli była skierowana w trybie art. 114 ust. 1 pkt 1 lit. a ustawy,”
ale co dalej z takim delikwentem się dzieje, jeżeli stracił uprawnienia? Nie mam zielonego pojęcia. Ale wydaje mi się, że wtedy podlega całemu egzaminowi tak jak w literce „b”.
jjaacc

Re: pytanie z egzaminu dla egzaminatorów

Postprzez dylek » środa 02 maja 2007, 06:05

Ja tutaj zastanowiłbym się nad tym:
"Osoba skierowana na egzamin sprawdzający kat.D" i poszukał czy taka osoba ma zatrzymane już uprawnienia czy nie?? Czy można skierować na egzamin sprawdzający nie zatrzymując uprawnień??
Wg mnie egzamin sprawdzający sprawdza czy można delikwentowi oddać uprawnienia, a nie czy należy mu zabrać. Wynikałoby z tego, że uprawnienia są cofnięte, a egzamin trzeba zdać tak, jakby się ich nie miało czyli i teorię i praktykę.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez jjaacc » środa 02 maja 2007, 12:25

Przecież masz cytat z rozporządzenia. Osobie takiej cofa się uprawnienia jeżeli nie zda. Do egzaminu posiada uprawnienia i może z nich korzystać.
jjaacc

Postprzez zbla » środa 02 maja 2007, 15:28

Co do treści pytania, to napewno ono tak nie brzmiało. Nie pamiętam dokładnej treści, natomiast był tam ten artykuł 114ust1 pkt1a. No i chodziło o skierowanie na egzamin, na jaki się go kieruje. Także samej treści pytania nie rozbierajcie na czynniki pierwsze, istotny jest art114ust1pkt1a.
zbla

Postprzez jjaacc » środa 02 maja 2007, 16:43

No dobrze ale samo sformułowanie pytania jest niezwykle istotne. Powiedzmy, że brzmiało by ono tak:
„Osoba skierowana na egzamin sprawdzający kat.D z w związku z ust.114 pkt 1 litera a podlega egzaminowi:”
i w tym przypadku jest A,C
Ale gdyby brzmiało on tak:
„Osoba która została skierowana na egzamin sprawdzający kat.D z w związku z ust.114 pkt 1 litera a i utraciła kwalifikację podlega egzaminowi:”
a w tedy była by odpowiedź B.
jjaacc

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów