przez oskbelfer » niedziela 05 lipca 2009, 11:57
przez s3uton » niedziela 05 lipca 2009, 17:16
przez Pajejek » niedziela 05 lipca 2009, 21:14
przez s3uton » niedziela 05 lipca 2009, 21:48
przez Pajejek » niedziela 05 lipca 2009, 21:54
przez Pajejek » niedziela 05 lipca 2009, 22:09
Pajejek napisał(a):Wydaje mi się jednak, iż WORD nie może wg. przepisów takim pojazdem dysponować do egzaminowania. Wyraźnie jest zapisane, że to zdający podstawia taki pojazd na egzamin. Taka sama historia jest z pojazdem dla niepełnosprawnych.
przez s3uton » niedziela 05 lipca 2009, 22:23
Pajejek napisał(a):Ciekawe omijanie prawa.
przez Pajejek » niedziela 05 lipca 2009, 22:46
To jest podstawa prawna z rozporządzenia o szkoleniu i egzaminowaniu. Natomiast nie wiem dlaczego WORD w Toruniu taki pojazd posiada. Być może jest tak, że wykorzystują go do szkolenia ponieważ niedawno WORDy mogą być wpisane do rejestru OSK. Wtedy to taki pojazd może być faktycznie wypożyczony przez OSK WORD dla osoby zdającej. To są tylko moje przypuszczenia, które teraz mi się nasunęły. Najlepiej byłoby zadzwonić do toruńskiego WORDu i się zapytać :wink: .§ 16. Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego powinien posiadać:3) pojazdy przeznaczone do przeprowadzania egzaminów w liczbie umożliwiającej obsługę zaplanowanych egzaminów, z zastrzeżeniem § 19 pkt 3;
§ 19. Pojazdy, o których mowa w § 16 pkt 3, powinny:3) być zapewnione przez osoby:
a) ubiegające się o prawo jazdy kategorii B1,
b) niepełnosprawne posiadające orzeczenie lekarskie z adnotacją, że może prowadzić pojazd silnikowy po przystosowaniu go do rodzaju schorzenia - pojazd jest przystosowany do rodzaju schorzenia osoby egzaminowanej,
c) egzaminowane, jeżeli egzamin przeprowadzany jest pojazdem z automatyczną skrzynią biegów;
przez XPepeX » poniedziałek 06 lipca 2009, 00:31
przez s3uton » poniedziałek 06 lipca 2009, 07:02
Pajejek napisał(a):Wydaje mi się jednak, iż WORD nie może wg. przepisów takim pojazdem dysponować do egzaminowania. Wyraźnie jest zapisane, że to zdający podstawia taki pojazd na egzamin. Taka sama historia jest z pojazdem dla niepełnosprawnych.
Pajejek napisał(a):§ 16. Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego powinien posiadać:3) pojazdy przeznaczone do przeprowadzania egzaminów w liczbie umożliwiającej obsługę zaplanowanych egzaminów, z zastrzeżeniem § 19 pkt 3;
§ 19. Pojazdy, o których mowa w § 16 pkt 3, powinny:3) być zapewnione przez osoby:
a) ubiegające się o prawo jazdy kategorii B1,
b) niepełnosprawne posiadające orzeczenie lekarskie z adnotacją, że może prowadzić pojazd silnikowy po przystosowaniu go do rodzaju schorzenia - pojazd jest przystosowany do rodzaju schorzenia osoby egzaminowanej,
c) egzaminowane, jeżeli egzamin przeprowadzany jest pojazdem z automatyczną skrzynią biegów; .
przez oskbelfer » poniedziałek 06 lipca 2009, 08:49
przez s3uton » wtorek 07 lipca 2009, 22:10
przez oskbelfer » czwartek 09 lipca 2009, 18:02
s3uton napisał(a):znalazłam takie:
Egzamin praktyczny może odbyć się pojazdem z automatyczną skrzynią biegów:
a) stanowiącym własność ośrodka egzaminowania
b) będącym własnością osoby zdającej
c) będącym w dyspozycji ośrodka egzaminowania