Wiedza egzaminatora o kursancie

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Wiedza egzaminatora o kursancie

Postprzez tristan » środa 03 czerwca 2009, 21:28

Witam,

czy egzaminator wie, z jakiego ośrodka jest kursant i oraz jakie miał wyniki egzaminu wewnętrznego?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez cih » czwartek 04 czerwca 2009, 07:39

Jest to zależne od ośrodka egzaminowania, np. w Opolu egzaminator dostaje dopiero papiery osoby egzaminowanej po zakończonym egzaminie, jedynie na części teoretycznej ma całą dokumentację od razu i może sobie oglądać ją ile razy chce.
cih

Re: Wiedza egzaminatora o kursancie

Postprzez megamind » czwartek 04 czerwca 2009, 09:19

tristan napisał(a):jakie miał wyniki egzaminu wewnętrznego?

Skoro znalazł się na egzaminie państwowym to chyba musiał mieć pozytywny wynik z egzaminu wewnętrznego. Czyż nie?
Osobiście uważam jednak, że egzaminator nie powinien mieć wglądu w dokumenty zdającego. Ma przecież ocenić tylko czy klient potrafi jeździć czy nie. Informacje gdzie kończył kurs, ile razy już zdawał itd. mogą powodować tylko nieobiektywne traktowanie.
megamind

Postprzez tristan » czwartek 04 czerwca 2009, 11:18

megamind napisał(a):

Skoro znalazł się na egzaminie państwowym to chyba musiał mieć pozytywny wynik z egzaminu wewnętrznego. Czyż nie?

Ano nie. Jak kursant jest głupi i uważa, że mu się uda, to może poszedł z wynikiem negatywnym. Albo w ostatniej fazie się pokłócił z OSK i uznał, że oblał wewnętrzny w imię zasad... Obowiązku zdania wewnętrznego nie ma.

megamind napisał(a):Osobiście uważam jednak, że egzaminator nie powinien mieć wglądu w dokumenty zdającego. Ma przecież ocenić tylko czy klient potrafi jeździć czy nie. Informacje gdzie kończył kurs, ile razy już zdawał itd. mogą powodować tylko nieobiektywne traktowanie.

Ano, temu pytam, co wie.
tristan

Postprzez mshtal » czwartek 04 czerwca 2009, 12:02

tristan napisał(a):
megamind napisał(a):

Ano nie. Jak kursant jest głupi i uważa, że mu się uda, to może poszedł z wynikiem negatywnym. Albo w ostatniej fazie się pokłócił z OSK i uznał, że oblał wewnętrzny w imię zasad... Obowiązku zdania wewnętrznego nie ma.

to kto mu wystawił zaświadczenie ukończenia kursu, jeśli nie uzyskał wyniku pozytywnego z egzaminu wewnętrznego???

Co do danych to są dostępne dopiero po zakończonym egzaminie, podczas wpisywania wyniku we wniosek!
mshtal

Postprzez s3uton » piątek 05 czerwca 2009, 18:44

jak robiłam praktyki, to widziałam, że większość egzaminatorów zagląda w dokumenty i patrzy kto z jakiej szkoły, który raz zdaje egzamin, a nawet czy egzamin poprzedni oblany na placu czy na mieście. co ciekawsi nawet na fotki zerkali :)
s3uton

Postprzez Borys_q » piątek 05 czerwca 2009, 19:05

Potwierdzam Jeszcze patrzą czy oby nie tzw Gorzałkiewicz.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez megamind » sobota 06 czerwca 2009, 21:51

tristan napisał(a):. Obowiązku zdania wewnętrznego nie ma.

§ 10. 1. Po ukoƒczeniu szkolenia podstawowego
lub dodatkowego kierownik oÊrodka szkolenia kierowców
wydaje zaÊwiadczenie o ukoƒczeniu szkolenia dla
osób ubiegajàcych si´ o prawo jazdy odpowiedniej
kategorii, zwane dalej „zaÊwiadczeniem”, osobom,
które:
1) posiadajà wiedz´ i umiej´tnoÊci okreÊlone w charakterystyce
absolwenta kursu;
2) uzyska∏y pozytywny wynik egzaminu wewn´trznego.
megamind

Postprzez mshtal » niedziela 07 czerwca 2009, 02:22

s3uton napisał(a):jak robiłam praktyki, to widziałam, że większość egzaminatorów zagląda w dokumenty i patrzy kto z jakiej szkoły, który raz zdaje egzamin, a nawet czy egzamin poprzedni oblany na placu czy na mieście. co ciekawsi nawet na fotki zerkali :)

znaczy to, że koordynator nie należycie wypełnia swoje obowiązki...

po za tym, we wniosku nie ma wyszczególnione czy osoba poprzedni egzamin nie zdała na placu czy na mieście!

jak ktos nie wie jak jest to niech nic nie pisze...
mshtal

Postprzez s3uton » niedziela 07 czerwca 2009, 09:08

otóż widzisz widać we wniosku czy ktoś oblał na placu czy na mieście, bo inaczej jest to oznaczane przez egzamiantorów. cudzysłów pionowy duże N-cudzysłów poziomy duże N. więc ja Cię proszę, gdybym nie wiedziała, to bym się nie wypowiadała.byłam, widziałam na własne oczy i nie wymyśliłam sobie praktyk.
s3uton

Postprzez mshtal » niedziela 07 czerwca 2009, 12:38

s3uton napisał(a):otóż widzisz widać we wniosku czy ktoś oblał na placu czy na mieście, bo inaczej jest to oznaczane przez egzamiantorów. cudzysłów pionowy duże N-cudzysłów poziomy duże N. więc ja Cię proszę, gdybym nie wiedziała, to bym się nie wypowiadała.byłam, widziałam na własne oczy i nie wymyśliłam sobie praktyk.

ech... wszędzie jest podział, gdzie został ustalony wynik ale nie we wniosku!!! tam nie ma to znaczenia, no chyba że piszesz o jakimś regionalnym wymyśle!
mshtal

Postprzez s3uton » niedziela 07 czerwca 2009, 12:44

lubisz pokrzyczeć, sądząc po ilości wykrzykników. piszę co widziałam mając praktyki na śląsku i jak to tutaj funkcjonuje...tristan zapytał, ja odpowiedziałam, a Ty się czepiasz. myślałeś, że te praktyki to jako co??? sprzątaczka tam miałam i sobie wymyślam posty bo nie mam nic lepszego do roboty...???czytaj ze zrozumieniem, a nie będziesz musiał tylu wykrzykników używać...
s3uton

Postprzez tristan » niedziela 07 czerwca 2009, 14:26

megamind napisał(a):
tristan napisał(a):. Obowiązku zdania wewnętrznego nie ma.

2) uzyska∏y pozytywny wynik egzaminu wewn´trznego.

Sorry, zmyliło mnie

2. W trakcie przeprowadzania cz´Êci praktycznej
egzaminu wewn´trznego, realizuje si´ wszystkie prze-
widziane dla egzaminu paƒstwowego na prawo jazdy
zadania egzaminacyjne, bez wzgl´du na iloÊç pope∏-
nionych b∏´dów.
tristan

Postprzez Borys_q » niedziela 07 czerwca 2009, 19:38

W gda N w kółku wpisywane zarówno w liście osób zakwalifikowanych z adnotacją np T2.3 tabela dwa zadanie trzy , oraz we wniosku, oznacza negatywny na mieście.[/list]
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez easy__rider » piątek 19 czerwca 2009, 10:58

s3uton napisał(a):jak robiłam praktyki, to widziałam, że większość egzaminatorów zagląda w dokumenty i patrzy kto z jakiej szkoły, który raz zdaje egzamin, a nawet czy egzamin poprzedni oblany na placu czy na mieście. co ciekawsi nawet na fotki zerkali :)

Jest rzeczą normalną i zgodną z instrukcją przeprowadzania egzaminu państwowego, że egzaminator w trakcie egzaminu teoretycznego ma dokumenty kandydata na kierowcę na biurku. I wszystkich innych kandydatów zdających w danym momencie egzamin teoretyczny. Koordynator ma na biurku dokumenty kandydatów zdających o danej godzinie egzamin praktyczny. Czasami te dokumenty składają się na dość pokaźną książeczkę, bo historia musi zakończyć się zdanym egzaminem w ciągu roku. Po upływie roku od ostatniego nieudanego "podejścia" plik dokumentów zostaje przekazany do Wydziału Komunikacji.
Ale skąd egzaminator ma wiedzieć z jakiej szkoły pochodzi kursant ? Znikąd ... Tych danych nie ma we wniosku. Nazwa szkoły jest tylko na zaświadczeniu, a to powinno być odłączone na czas egzaminu i zostać w Biurze Obsługi Klienta, za to egzaminator dobrze wie ile razy delikwent podchodzi,-ł do egzaminu czy to teorii czy praktyki, bo to jest w dokumentach. Poza tym podczas praktyki kandydat na egzaminatora powinien sam wypełnić dokumentację a nie podglądać jak robi to egzaminator.
W przypadku egzaminu praktycznego egzaminator sam z siebie nie wie, który raz zdaje ten jego kandydat, chyba , że wyczuje to sam (realne) lub wyjdzie to w trakcie rozmowy. W razie oblewki podaje tylko koordynatorowi (najczęściej telefonicznie) info : Pan X-ński negatywny na placu, lub Pani Y-ska negatywny miasto - w pierwszej chwili oczywiście opisując to na karcie, które dopiero po kilku egzaminach oddaje koordynatorowi
easy__rider

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów