Droga dla rowerów a ustąp pierwszeństwa

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Droga dla rowerów a ustąp pierwszeństwa

Postprzez scorpio44 » niedziela 14 września 2008, 18:25

Nie mam talentu "rysowawczego", ale mam nadzieję, że mam jeszcze jaką taką zdolność komunikatywnego wytłumaczenia sytuacji, o którą chcę spytać. ;)

Jest droga z pierwszeństwem, wzdłuż tej drogi biegnie ścieżka dla rowerów. Dochodzi do tej drogi (przecinając ścieżkę dla rowerów) droga podporządkowana, przy jej wylocie stoi A-7 i oznakowany jest przejazd dla rowerzystów. Wiadomo, że ogólnie na przejeździe rowerzysta ma pierwszeństwo, kiedy znajduje się już na nim (analogicznie do pieszych na przejściu) i nie wolno mu wjeżdżać bezpośrednio przed jadący pojazd. Ale czy w sytuacji, którą opisuję, nie można uznać, że rowerzysta ma pełne (czyli niekoniecznie dopiero po wjechaniu na przejazd) pierwszeństwo przed tym wyjeżdżającym z podporządkowanej, bo znajduje się na drodze z pierwszeństwem (ścieżka dla rowerów biegnąca wzdłuż drogi jest przecież jej częscią)?
scorpio44

Postprzez Rufusz » poniedziałek 15 września 2008, 14:09

Rowerzysta ma pierwszeństwo. Znak A-7 ostrzega jadących drogą podporządkowaną o zbliżaniu się do skrzyżowania z drogą z pierwszeństwem. Taki kierujący ma obowiązek ustąpić pierwszeństwa wszystkim pojazdom (łącznie z rowerami) zbliżającym się do skrzyżowania drogą (łącznie z drogą dla rowerów, torowiskiem itp.) z pierwszeństwem. Znak A-7 może być umieszczony nie tylko przed skrzyżowaniem, ale też w innych miejscach przecinania się kierunków ruchu, np. przed torowiskiem lub przed drogą dla rowerów.
Rufusz

Postprzez Picek » wtorek 16 września 2008, 08:47

Ja się z tym nie zgodzę, rowerzysta jedzie drogą dla rowerów i na swojej drodze napotyka na przejazd rowerowy, nie jedzie jezdnią dla aut, obowiązują go przepisy dotyczące przejazdu rowerowego, a znak D-1, który nadaje pierwszeństwo tyczy się pojazdów jadących jezdnią a nie rowerów jadących ścieżką rowerową.
instruktor kat.B, Gdańsk - elkaschool
Picek

Postprzez Rufusz » wtorek 16 września 2008, 11:52

Rozporządzenie Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002r. DZ. U. nr 170 z 12 października 2002r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych: Par. 43.1 Znak D-1 "droga z pierwszeństwem" oznacza początek lub kontynuację drogi z pierwszeństwem.
Droga - wydzielony pas terenu składający się z jezdni, pobocza, chodnika, drogi dla pieszych lub drogi dla rowerów, łącznie z torowiskiem pojazdów szynowych znajdującym się w obrębie tego pasa, przeznaczony do ruchu lub postoju pojazdów, ruchu pieszych, jazdy wierzchem lub pędzenia zwierząt.
Rufusz

Postprzez glor » wtorek 16 września 2008, 13:05

Można zadać dodatkowe pytanie gdzie, w którym miejscu ustawiony jest znak A-7?

Pozdrawiam.
glor

Postprzez scorpio44 » środa 17 września 2008, 00:23

Przed drogą dla rowerów.
scorpio44

Postprzez glor » środa 17 września 2008, 14:00

To znaczy, że ma pierwszeństwo -co jest zgodne z tym co podał Rufusz.
Definicja drogi jest jednoznaczna.

Pozdrawiam
glor

Postprzez cman » środa 17 września 2008, 14:08

No wszystko fajnie, tylko gdzie ta definicja zawiera przejazd dla rowerzystów?
cman

Postprzez Rufusz » środa 17 września 2008, 14:20

A przejazd dla rowerzystów nie jest częścią drogi dla rowerów?
Rufusz

Postprzez cman » środa 17 września 2008, 15:32

Odpowiem pytaniem na pytanie. A przejście dla pieszych nie jest częścią chodnika?
Poza tym pojęcie drogi dla rowerów nie zostało za bardzo zdefiniowane, więc pewności nigdy nie będzie.
cman

Postprzez Rufusz » środa 17 września 2008, 16:28

Niespecjalnie udane porównanie, ponieważ pieszy nie jest pojazdem i nie można jego sytuacji rozpatrywać w kategorii pierwszeństwa przejazdu. To raczej tak, jakbyś się zastanawiał czy skrzyżowanie jest częścią drogi z pierwszeństwem czy częścią drogi podporządkowanej. Zresztą nie potrzeba nam definicji drogi dla rowerów, jeżeli mamy definicję drogi, a w podanej przez Scorpio sytuacji rowerzysta, jak wcześniej ustaliliśmy, jedzie drogą z pierwszeństwem.
Ostatnio zmieniony środa 17 września 2008, 16:43 przez Rufusz, łącznie zmieniany 1 raz
Rufusz

Postprzez cman » środa 17 września 2008, 16:43

Rufusz napisał(a):Niespecjalnie udane porównanie, ponieważ pieszy nie jest pojazdem i nie można jego sytuacji rozpatrywać w kategorii pierwszeństwa przejazdu.

Ale ja nie o tym pisałem, ani nie o to pytałem. Pytałem, czy przejście dla pieszych jest częścią chodnika?
cman

Postprzez Rufusz » środa 17 września 2008, 16:44

Nie widzę związku z tematem, ale odpowiadam: nie, nie jest.
Rufusz

Postprzez bruno666 » środa 17 września 2008, 19:26

Droga dla rowerów może być składnikiem DROGI, ale może być też osobnym tworem.
"Nie widzę" tej konkretnej sytuacji, ale inaczej traktowałbym drogę dla rowerów, która przylega do jezdni razem z chodnikiem, a inaczej taką, która leci równolegle do jezdni, ale oddzielona np. sporym pasem zieleni.
bruno666

Postprzez cman » środa 17 września 2008, 21:42

cman napisał(a):...czy przejście dla pieszych jest częścią chodnika?

Rufusz napisał(a):Nie widzę związku z tematem, ale odpowiadam: nie, nie jest.

Więc poprzez analogię można stwierdzić, że przejazd dla rowerzystów nie jest częścią drogi dla rowerów.
cman

Następna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów