przez tristan » poniedziałek 26 maja 2008, 11:10
przez adalberthus » sobota 20 września 2008, 17:10
przez tristan » sobota 20 września 2008, 23:28
adalberthus napisał(a):Różnie zatrudniają instruktorów.
Samozatrudnienie bez zorganizowania pełnego OSK jest nie możliwe.
adalberthus napisał(a):Zgodnie z kodeksem pracy, a ściślej z art.22 tego kodeksu, instruktor powinien być zatrudniony na UMOWĘ o PRACĘ.
adalberthus napisał(a):A dlaczego jest inaczej? Bo dopuszczają do tego dorabiacze.
przez KUBA_1 » niedziela 21 września 2008, 16:55
tristan napisał(a): (...) Czy dopuszczalne jest prawnie wystawienie faktury z DGOF Instruktora dla DGOF OSK? Bo do prowadzenia OSK trzeba mieć stosowne warunki spełnione, jednak w tym przypadku w sumie nie prowadzi się OSK, a jedynie świadczy usługę szkolenia dla OSK.... jak to prawnie ugryźć?
przez glor » poniedziałek 22 września 2008, 13:54
adalberthus napisał(a): Bo dopuszczają do tego dorabiacze.[/color]
przez tristan » wtorek 23 września 2008, 21:49
KUBA_1 napisał(a):tristan napisał(a): (...) Czy dopuszczalne jest prawnie wystawienie faktury z DGOF Instruktora dla DGOF OSK? Bo do prowadzenia OSK trzeba mieć stosowne warunki spełnione, jednak w tym przypadku w sumie nie prowadzi się OSK, a jedynie świadczy usługę szkolenia dla OSK.... jak to prawnie ugryźć?
Działalność OSK jest działalnością regulowaną rozporządzeniem (DZ.U 217/2005). Szkolenie kierowców to nie stragan z marchewką na targowisku, więc w zgodzie z prawem fakturowanie instruktor - OSK nie jest możliwe.
Można otworzyć tj. zarejestrować w starostwie ( uzyskać nr ewidencyjny) własny OSK na podstawie użyczenia od "macierzystego" OSK wymaganych fantów (plac, sala, biuro, auto...) i wtedy w zgodzie z prawem fakturować pomiędzy OSK-OSK.
przez KUBA_1 » środa 24 września 2008, 18:11
przez tristan » środa 24 września 2008, 20:43
przez adalberthus » czwartek 25 września 2008, 10:11
przez tristan » czwartek 25 września 2008, 23:18
adalberthus napisał(a):Tristan.
Otóż gdybyś wczytał się rzeczony art.22 dokładnie, nie było by tej całej polemiki. Już wcześniej napisałem (dawno temu), i nawet wkleiłem ten artykuł, który całą powagą prawa w nim zawartego oświadcza, że inne umowy niż stosunek pracy są w przypadku instruktorów niedozwolone.
I oczywiście nic o instruktorach in spe nie jest napisane, ale o zasadach nawiązywania umów.
Otóż przytoczę z pamięci:
Jeżeli praca wykonywana jest na rzecz pracodawcy( a jest, bo zarabia na naszej pracy najemnej i co więcej udostępnia swoje narzędzie do jej wykonywania)), w czasie i miejscu wskazanym przez pracodawcę, jest to nawiązanie stosunku pracy i w takim wypadku niedozwolone jest zawieranie innych umów cywilno- prawnych. Zawarte one są nieważne.
adalberthus napisał(a):Bo tylko z umowy o pracę będzie wynikał nasz urlop (chyba, że ktoś nie potrzebuje wypoczynku), chorobowe (chyba,że ktoś jest robokopem).
adalberthus napisał(a):A dorabiacze....nie mam nic przeciwko nim, tylko niech dorabiają w cywilizowany sposób. Zaniżają oni z reguły stawki godzinowe, bo inaczej się dorabia, a inaczej zarabia.
adalberthus napisał(a):Ja po 8 ustawowych godzinach pokornie zjeżdżam do domu, a widzę tych dorabiaczy ( i nie tylko) jak jeżdżą w tych samych godzinach co ja a następnie dalej ich widzę jak jeżdża idąc z wnuczką na spacer.
przez Gaudzis » piątek 26 września 2008, 17:57
przez tristan » piątek 26 września 2008, 21:03
Gaudzis napisał(a):Instruktor etatowy może pracować tylko 8h jako instruktor,
Gaudzis napisał(a):a dorabiacz jeździ jako kierowca-strażak, -policjant,kierowca karetki,
Gaudzis napisał(a):a potem w OSK często w "dziwny "sposób rozpisując sobie godziny.
Gaudzis napisał(a):Instruktor etatowy nie m,oże sobie dorobić jako strażak itd.jest to jawna dyskryminacja instruktorów etatowych i wymuszanie do zatrudniania na UZ.
przez KUBA_1 » sobota 27 września 2008, 13:20
przez Gaudzis » sobota 27 września 2008, 23:09
przez tristan » środa 01 października 2008, 21:32
Gaudzis napisał(a):Nie ma nic wspólnego UoP?? Jak można pszerzać swoją wiedzę rozwijać się w jakiejś dziedzinie lecąc z jednego etatu na drugi!!!
Gaudzis napisał(a):Specjalista jest się w jednej dziedzinie(za wyjątkiem supertalentów,a takich jest nie wielu).
Gaudzis napisał(a):UoP nie pasuje tylko do polskich realiów bo tak jak napisałem zajmowanie się wszystkim jest domeną DZIKICH.