RONDO

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez kopan » czwartek 12 kwietnia 2007, 22:00

Ella przepis dotyczy rzeczywistej zmiany kierunku jazdy i jest jak najbardziej słuszny jeżdżę zgodnie z nim.
Jeśli chodzi o rondo to zgodnie z tymi przepisami można jechać z prawego w lewo a nawet zawrócić.
Bo w przepisie nie ma mowy o skrzyżowaniu i być nie może.
To że instruktorzy tak uczą i egzaminatorzy wymagają tych zachowań przy sumarycznej zmianie kierunku jazdy na rondzie to cóż ktoś ich szkolił i ktoś te przepisy pisał.
Inaczej napisał a inaczej wymaga.

W cytowanej przez Włodka polemice inż. Dworak zaproponował żeby rondo wyjąc spod definicji skrzyżowania i każdy wjazd/wyjazd traktować jako oddzielne skrzyżowanie to nic nie daje bo właśnie teraz każde wjechanie na rondo i każdy zjazd z niego jest dokładnie uregulowany (jak to wyżej wytłumaczyłem).

A zmiana definicja ronda nic w rzeczywistości prawnej nie zmieni.

Choć wyeliminuje taką oto interpretację:
Jak rondo jest skrzyżowaniem np. łączącym cztery wloty krzyżujące się pod kątem prostym i przed każdym wjazdem ustawiony jest znak ustąp pierwszeństwa to znaki te wzajemnie się znoszą ale przed tym wprowadzają w błąd ostrzegając o drodze z pierwszeństwem której nie ma i ustępować pierwszeństwa nie ma komu.
Ponieważ znaki się wzajemnie zniosły więc należy zastosować zasady ogólne regulujące pierwszeństwo przejazdu.

Powiedzmy że przymniemy taką definicję jak proponuje inż. Dworak – to wtedy dokładnie widać że zasada zajmowania odpowiedniego pasa ruchu przed wjazdem na skrzyżowanie na którym można jechać wyłącznie w prawo oznacza zastosowanie:
<<<< Przepisu ust. 2 nie stosuje się, jeżeli wymiary pojazdu uniemożliwiają skręcenie zgodnie z zasadą określoną w tym przepisie lub dopuszczalna jest jazda wyłącznie w jednym kierunku>>>>>>
czyli możesz jechać jak chcesz.
Możesz jak chcesz z tą definicją lub bez niej bo przepis tyczy rzeczywistej zmiany kierunku jazdy. :wink:
kopan

Postprzez dylek » czwartek 12 kwietnia 2007, 22:09

kopan napisał(a):Ella przepis dotyczy rzeczywistej zmiany kierunku jazdy i jest jak najbardziej słuszny jeżdżę zgodnie z nim.
Jeśli chodzi o rondo to zgodnie z tymi przepisami można jechać z prawego w lewo a nawet zawrócić.
Bo w przepisie nie ma mowy o skrzyżowaniu i być nie może.

Kopan -zapytam z innej beczki ;)
Wchadzi przepis o używaniu świateł mijania przez cały rok. Nie ma w nim napisane, że dotyczy skrzyżowań. Czy w związku z tym nie dotyczy on skrzyżowań?? :D
Nie jest napisane, że dotyczy terenu zabudowanego, więc tam pewnie też nie obowiązuje... A, nie ma również napisane, że dotyczy niezabudowanego, więc pewnie nie dotyczy... No to zgodnie z twoim torem myślenia pozwalam ci nie włączać świateł zarówno na terenie niezabudowanym jak i na zabudowanym :D:D:D

P.S. A tak na serio to skoro w Art 22 ust 1 i 2 nie jest napisane gdzie on obowiązuje tzn, że obowiązuje wszędzie (na skrzyżowaniach również) - podobnie jak i przepis o światłach ;)
Pozdrawiam
dylek
Moderator

Postprzez kopan » sobota 21 kwietnia 2007, 21:32

Łoj dylek czytactwo musisz przerobić koniecznie.
Nie napisali gdzie??
a to co to jest:

<<<<<<<<Oddział 4

Zmiana kierunku jazdy lub pasa ruchu.........

- Kierujący pojazdem może zmienić kierunek jazdy lub zajmowany pas ruchu >>>

Ni-ma gdzie?
To wszędzie! - gdzie – zmieniasz - takie sztuki masz tak i tak wykonywać.

Zmieniasz u cioci na imieninach.
Też - jak zmiany odbywają się w miejscu ogólnodostępnym i biorą w nich udział nieprzeszkolone przez Ciebie uczestniki zmian: pasów ruchu lub kierunków jazdy.
Uch - też się należy zastosować chodź by skrzyżowania nie było.

Ps. W dalszym ciągu interesuje mnie opinia fachowców w tym temacie.
Śmiało bez krępacji obalać, walić, rąbać paragrafami, artykułami uf nie tytułami bo jestem na nie niewrażliwy.
Statystyka też mnie nie interesuje - ilu jest za a ilu przeciw - znaczenia nie ma.
kopan

Postprzez dylek » niedziela 22 kwietnia 2007, 09:58

Hehehe - staram się nie wypaść z wprawy w czytactwie :P:P
Powiem szczerze, że nie bardzo zrozumiałem twój ostatni post, ale to nie zmienia faktu, że dalej będę bronił swoich racji.
Staram się stosować PORD zgodnie z intencją twórcy i dlatego pewne wywody przeczytane na tym forum nie docierają do mnie.
Art. 22. pkt 2. tworzy regułę
Art 22. pkt 3. stanowi wyjątek od tej reguły.
Nie podoba mi się poprostu, że próbuje mnie się tu przekonać do tego, żeby wyjątek od reguły traktować jak regułę olewając regułę właściwą.
Skoro przed zmianą kierunku jazdy w lewo mam zbliżyć się do środka jezdni to nie będę jechał w lewo na skrzyżowaniu z pasa prawego.
Skoro mam odpowiednio (czyli zgodnie z kierunkiem) i zawczasu (czyli przed) sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy to dojeżdżając do skrzyżowania z zamiarem skrętu w lewo na nim - włączę lewy kierunkowskaz bo tak stanowi reguła. (tutaj prośba - nie piszcie mi, że się nie da pojechać w lewo lub zawrócić na skrzyżowaniu z ruchem okrężnym.... :D:D:D )
To jest tak jak z regułą zabraniającą wjazdu na skrzyżowanie na zółtym świetle. Jest od niej wyjątek, ale nawet jeśli dopuszcza się wjazd na zółtym, to nie oznacza to dla mnie ruguły.
Albo zakaz używania sygnału w terenie zabudowanym - też podobnie.... generalnie się zabrania, ale dopuszcza się użycie pomimo tego... Czy to oznacza, że mogę olać regułę i trąbić sobie do woli, bo napisano, że dopuszcza się.....??
dylek
Moderator

Postprzez kopan » niedziela 22 kwietnia 2007, 11:57

<<<<Hehehe - staram się nie wypaść z wprawy w czytactwie
Powiem szczerze, że nie bardzo zrozumiałem twój ostatni post, ale to nie zmienia faktu, że dalej będę bronił swoich racji. >>>>>

Dylek ukłony , bez komentarza.

<<<<<Nie podoba mi się poprostu, że próbuje mnie się tu przekonać do tego, żeby wyjątek od reguły traktować jak regułę olewając regułę właściwą.>>>>>

Dylek chylę czoło, bez komentarza.

<<<.......>>>>.
<<<.......>>>>

Pozdrawiam guru interpretacji i chylę czoło.
kopan

Postprzez jjaacc » niedziela 22 kwietnia 2007, 18:55

A jeżeli to będzie skrzyżowanie z wyspą centralną, oznaczoną ze wszystkich stron znakiem nakazu jazdy z prawej strony znaku, bez znaku C-12, jak to będzie wyglądać, czy zamierzając skręcić w lewo dojeżdżamy do lewej? Czy można w takiej sytuacji skręcić w lewo z prawego pasa?
jjaacc

Poprzednia strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów