Nowe pytania. O co tu chodzi?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Nowe pytania. O co tu chodzi?

Postprzez x098 » piątek 31 grudnia 2010, 18:39

Może wynika to z mojego lenistwa :lol: ale czy mógłby mi ktoś podać uzasadnienie do do tego pytania? dlaczego poprawna jest odpowiedz B i C?
strona 38 pyt.5
http://www.mi.gov.pl/files/0/1792131/Py ... teczny.pdf
5. Długość zespołu pojazdów złożonego z motocykla i przyczepy nie może przekroczyć:
A. 3 m, Nie
B. 4 m, Tak
C. 5 m.
Tak
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Re: Nowe pytania. O co tu chodzi?

Postprzez wawa » piątek 31 grudnia 2010, 19:10

Chodzi o grę słów. Art 62.4a.2 mówi ,że długość takiego zespołu nie może przekraczać 4m. Zatem odp. b jest prawidłowa oraz odp. c jest prawidłowa ponieważ 5m przekracza 4m (gra słów) , trzeba dokładnie czytać pytanie i osobno każdą odpowiedz:lol:
jeśli "a" oznacza szczęście to:
a=x+y+z

x- to praca
y- to rozrywka
z- umiejętność trzymania języka za zębami

Albert Einstein
wawa

Postprzez njoy » piątek 31 grudnia 2010, 19:17

Czyli jak zwykle ludzie będą musieli uczyć się testów na pamięć. Niestety, jak ktoś zna przepisy i odpowiada zgodnie z przepisami, to taki egzamin teoretyczny jest nie do zdania.

Jak zastosujecie tą samą filozofię do tego pytania, to powinna być odpowiedź BC, w końcu 80 m to lepiej niż 50 m ;)

Poza obszarem zabudowanym w tunelu o długości przekraczającej 500 metrów, kierujący
samochodem osobowym jest obowiązany utrzymywać odstęp od poprzedzającego pojazdu nie
mniejszy niż:
A. 30 m, Nie
B. 50 m, Tak
C. 80 m. Nie
njoy

Postprzez cman » piątek 31 grudnia 2010, 20:16

Motocykl z przyczepą nie może przekraczać 4 m. Czy nie może przekraczać 5 m? Oczywiście, że tak - skoro nie może 4 m, to i tym bardziej 5 m.
W tunelu kierujący musi zachować odstęp co najmniej 50 m. Czy jest obowiązany utrzymywać przynajmniej 80 m? Oczywiście, że nie - obowiązany jest utrzymywać co najmniej 50 m, a 80 m może, ale nie musi, więc nie jest do tego obowiązany.
Co tu jest niejasne?
cman

Postprzez wawa » piątek 31 grudnia 2010, 21:06

njoy jeśli każdy przeczytał by ze zrozumieniem kodeks drogowy to nie miałby problemów z rozwiązywaniem tych testów. Nie ma tu mowy o "durnym" wyuczaniu się na pamięć rozwiązywania testów. Czytać należy dokładnie pytania i rozumieć znaczenie słów np." obowiązany".
jeśli "a" oznacza szczęście to:
a=x+y+z

x- to praca
y- to rozrywka
z- umiejętność trzymania języka za zębami

Albert Einstein
wawa

Postprzez njoy » piątek 31 grudnia 2010, 23:05

No to daliście mi do myślenia ;) Wiedziałem, że ktoś chwyci haczyk i będzie można podyskutować...
Teraz w tym pytaniu o odstęp w tunelu zamiast odpowiedzi BC dałbym AB ;)
To przecież jasne, że muszę mieć odstęp przynajmniej 50 m, czyli również nie mniejszy niż 30 m. I jest to teraz super logiczne. I nie będę musiał uczyć się odpowiedzi na pamięć.
njoy

Postprzez cman » sobota 01 stycznia 2011, 09:47

A to już jest błąd w pytaniu.
cman

Postprzez x098 » sobota 01 stycznia 2011, 09:57

Oczywiście macie rację, wydawać może się że, takie testy mają sprawdzić posiadaną wiedzę o obowiązujących przepisach a tu ktoś funduje gratis w postaci sprawdzenia inteligencji zdającego, :lol: choć faktycznie może lepiej by było żeby wszyscy ludzie na świecie mieli poziom inteligencji powyżej powiedzmy 139 :lol: (może nie byłoby wojen) :lol:
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez Tomek Kulik » środa 12 stycznia 2011, 20:55

Czyli znów mamy pytania ułożone przez niedowartościowanych pseudofachowców resortowych.
Po co taka kombinacja? Czu to służy?
www.kulikowisko.pl
Tomek Kulik

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów