jazdy uzupełniające tylko ze skierowaniem na egzamin ?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

jazdy uzupełniające tylko ze skierowaniem na egzamin ?

Postprzez lalamido » czwartek 21 października 2010, 21:21

Witam,

posprzeczałem się dzisiaj z moim znajomym o następującą rzecz:

Przychodzi kursant do biura i chce wykupić np 2 jazdy:

ja mówię tak: - mogę cie przeszkolić tylko jeśli dasz mi skierowanie na egzamin
mój znajomy mówi tak: - pierwsze słyszę o skierowaniu na egzamin, szkolę bez skierowania.

A więc kto ma rację ?
czy jakiś przepis mówi o tym, że możemy szkolić kursantów tylko ze skierowaniem na egzamin lub bez niego ?
czy jest to gdzieś wyraźnie w przepisach napisane ?

jest kolejny problem: WORD z racji oszczędności nie wydaje już zaświadczeń o egzaminie ( na kartkach chcą oszczędzać ) - czy oświadczenie kursanta " oświadczam, że zostałem skierowany na egzamin w dniu tym i tym w WORDZIE X" wystarczy ?

bo tak robię ale mam wątpliwości
lalamido

Re: jazdy uzupełniające tylko ze skierowaniem na egzamin ?

Postprzez wawa » piątek 22 października 2010, 17:16

Witam!

Przecież rozporządzenie w sprawie szkolenia ....... wyraźnie mówi o możliwości szkolenia uzupełniającego na wniosek osoby szkolonej
Rozdział 3 par.5.1.3, par.5.2.2. Nie chodzi też o oszczędności WORD bo osoba która 3 krotnie uzyskała wynik negatywny musi odbyc szkolenie dodatkowe par.5.1.2. i to tyle na ten temat :D
jeśli "a" oznacza szczęście to:
a=x+y+z

x- to praca
y- to rozrywka
z- umiejętność trzymania języka za zębami

Albert Einstein
wawa

Postprzez lalamido » piątek 22 października 2010, 22:03

wyraźnie mówi o możliwości szkolenia uzupełniającego na wniosek osoby szkolonej

i o to się wszystko rozbija: " na wniosek osoby szkolonej"
- ale wypisując zaświadczenia takiej osobie zaświadczenie o ukończeniu kursu to już nie jest osoba szkolona -> to już jest zwykła osoba z ulicy i wg mnie mogę ją tylko przeszkolić jeśli ma skierowanie na egzamin.

bo teraz nie wiem- czy oboje jesteśmy tego samego zdania czy też twoje zdanie jest odmienne ?
lalamido

Postprzez dylek » piątek 22 października 2010, 22:20

§ 6. 1. Szkolenie podstawowe lub dodatkowe może rozpocząć osoba, która posiada:
1) wymagany przepisami ustawy wiek;
2) orzeczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem;
3) pisemną zgodę rodziców lub opiekunów, jeżeli nie ukończyła 18 lat;
(...)
2. Szkolenie uzupełniające może rozpocząć osoba, która posiada wydane zaświadczenie o ukończeniu szkolenia podstawowego lub dodatkowego i nie przystąpiła do egzaminu państwowego na prawo jazdy lub go nie zdała.
(...)
4. Ośrodek szkolenia kierowców prowadzony przez przedsiębiorcę przyjmując osobę na szkolenie podstawowe, dodatkowe lub uzupełniające:
1) sprawdza czy osoba spełnia warunki określone odpowiednio w ust. 1 lub 2;

Czyli zapisując na dodatkowe (takie "na kwit" :D ) masz mieć "podkładkę" dla organu nadzoru, że :§ 6. 1. 1), 2), 3) ...
jak twój kursant to sprawa jasna... jak obcy kursant to wiek z peselu, ale orzeczenie lekarskie to albo to, że WORD zapisał na egzamin, albo kwit z oblanego egzaminu ( WORD zweryfikował to, czy jest orzeczenie ) Tutaj ciekawostka - nie musisz sprawdzać, czy 3x oblał, bo sprawdzasz to co w ust.1 lub 2.
Zapisując na uzupełniające masz mieć podkładkę dla nadzoru, że jest po kursie (podstawowym lub dodatkowym)... ponieważ zaświadczenie ląduje w WORDzie to o ile jest to przed kolejnym egzaminem to kwit z oblania poprzedniego zaświadczy, że jest po kursie... (WORD innego by nie egzaminował)
jeśli uzupełniające przed pierwszym egzaminem to potrzebne poświadczenie z WORDu, że został na egzamin zapisany... innego wyjścia chyba nie ma ....
Samo oświadczenie kursanta, że tak jest to chyba za mało, by udowodnić, że OSK sprawdził, czy może kursanta szkolić....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów