ksiazki ktore warto polecic

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

ksiazki ktore warto polecic

Postprzez osk rajd » środa 07 kwietnia 2010, 22:53

jakie pozycje mozecie polecic, chodzi mi oczywiscie o ksiazki ktore przeczytaliscie dotyczace nauki jazdy, doskonalenie techniki jazdy, dla instruktorow etc, z wylaczeniem podrecznikow dla kursantow, ja osobiscie polecam wszystkim kilka ksiazek

1. Tomasz Talarczyk - Bez ryzyka. Trening bezpiecznej jazdy (chyba najlepsza pozycja jak do tej pory, zarowno dla "starych" kierowcow jak i dla poczatkujacych, takze instruktorzy/egzaminatorzy moga znalezc tu cenne informacje)

2. Sobiesław Zasada - Szybkosc Bezpieczna. Rajdy Świata (klasyka)

3. Paul Ripley - Superkierowca

4. Bartosz Danowski - Szkoła bezpiecznej jazdy (nowa pozycja, wlasnie koncze czytac, gosc jest ze Szkoły Jazdy Renault wiec troche reklame robi, ale ogolnie niezla)

co sadzicie o tych ksiazkach lub co innego polecacie? chetnie poznam wasze opinie
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość,
nie zmniejsza jednak naszej głupoty"
osk rajd

Postprzez Borys_q » czwartek 08 kwietnia 2010, 16:51

Jak któs chce się dowiedzieć o co biega pod maską polecam:

"Podręcznik Kierowcy amatora" - Adam Słodowy książka stara jak świat ale podstawowe zasady działania elementów pojazdu się nie zmieniły, a napisana b przystępnym jezykiem z b prostymi rysunkami (obecnie poza antykwariatami i allegro prawdopodobnie nie do dostania).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez x098 » sobota 10 kwietnia 2010, 18:10

2. Sobiesław Zasada - Szybkosc Bezpieczna. Rajdy Świata (klasyka)
Ta książka jest zdecydowanie przereklamowana

Natomiast ksiązki Talarczyka i Ripley całkiem niezłe

Polecam jeszcze „Bezpieczeństwo Samochodów i Ruchu Drogowego” J. Wicher
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Re: ksiazki ktore warto polecic

Postprzez WojtekS » sobota 18 września 2010, 23:26

Gorąco polecam kilka pozycji, niestety dostępnych jedynie w języku angielskim:

- "Roadcraft. The Essential Police Driver's Handbook" - biblia zaawansowanego szkolenia kierowców policyjnych i nie tylko w Wlk. Brytanii. Jest też do niego DVD, pod podobnym tytułem, ale mniej interesujące

- "Mind Driving. New Skills for Staying Alive on the Road" - świetna książka, otwierająca oczy na różne aspekty prowadzenia pojazdu, psychologię kierowcy, działanie narządu wzroku i inne elementy składające się na czynność kierowania

- Dwa DVD wydane przez Driving4Tomorrow - "Ultimate Driving Craft" i "Ultimate Driving Craft 2". Autorem obu jest Chris Gilbert, guru zaawansowanego szkolenia kierowców w Wlk Brytanii, wieloletni instruktor techniki jazdy w szkole policyjnej w Hendon, jeden z autorów ww. "Roadcraftu". DVD można kupić przez internet http://www.driving4tomorrow.com/

- http://www.ridedrive.co.uk/tipoffs-index.htm

- http://www.drivinghandbook.co.uk/

Pozdrawiam
www.trenerjazdy.pl
WojtekS

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów