zagadka

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

zagadka

Postprzez marekqqq » czwartek 13 maja 2010, 20:12

Przychodzi koleś do OSK i mówi: proszę pana skończyłem kurs na kat. B, oblałem egzamin teoretyczny, chciałbym sobie kilka godzin pojeździć!
Pytanie: czy jako kierownik OSK prawo narzuca mi obowiązek sprawdzenia (jeśli tak to w jaki sposób) czy koleś mówi prawdę.
A co jeśli kłamie? Nie robił nigdzie kursu, nie ma żadnych dokumentów potwierdzających jego ukończenie, a wiadomo z osobą która nie ukończyła teorii nie można rozpocząć zajęć praktycznych. Co w razie kolizji lub wypadku? Jak wyjdzie na jaw, że koleś nie ma żadnego kursu ukończonego? ZMOCZONE na całej linii... Czy ktoś się spotkał z przepisami regulującymi zaistniały przypadek? :?: Chodzi mi konkretnie o przepisy prawne, a nie o co by jakby... :evil:
marekqqq

Postprzez Olin » czwartek 13 maja 2010, 22:11

Jedynym dokumentem jaki mógłaby posiadać ta osoba, poświadczającym ukończenie szkolenia, jest arkusz przebiegu egzaminu (wewnętrznego) który powinna otrzymać od instruktora po jego przeprowadzeniu - par. 8 ust 7 Programu szkolenia dla kandydatów na kierowców.
Jedynie taki arkusz byłby "przepustką" do przeprowadzenia szkolenia uzupełniajacego tzn. wykonania kilu godzin jazd.

W praktyce wiadomo jak jest. Arkusze nie są wydawane kursantom po przeprowadzeniu egzaminu wewnętrznego - niewielu instruktorów zresztą wie, że ma taki obowiązek.
Olin

Postprzez Rybek » piątek 14 maja 2010, 09:25

Olin napisał(a):Jedynym dokumentem jaki mógłaby posiadać ta osoba, poświadczającym ukończenie szkolenia, jest arkusz przebiegu egzaminu (wewnętrznego) który powinna otrzymać od instruktora po jego przeprowadzeniu - par. 8 ust 7 Programu szkolenia dla kandydatów na kierowców.
Jedynie taki arkusz byłby "przepustką" do przeprowadzenia szkolenia uzupełniajacego tzn. wykonania kilu godzin jazd.

Może nie jedynym...
Przecież jak testów nie zdał to powinien mieć potwierdzenie, że zapisał się na egzamin w Word. Można również zadzwonić do Word i zapytać czy taki delikwent figuruje u nich. Również kursant moze mieć kopię wydanego zaświadczenia a jak nie ma, to może kopię przynieść z wordu.
Rybek

Postprzez marekqqq » piątek 14 maja 2010, 10:02

szanowni koledzy ja wiem jak sprawdzić wiarygoność kursanta... chodzi mi o zapis prawny tegoż obowiązku... Nigdzie się nie spotkałem z takim zagadnieniem w PRD, a wy?
marekqqq

Postprzez archis_p » piątek 14 maja 2010, 14:53

2. Szkolenie uzupełniające może rozpocząć osoba, która posiada wydane zaświadczenie o ukończeniu szkolenia podstawowego lub dodatkowego i nie przystąpiła do egzaminu państwowego na prawo jazdy lub go nie zdała.

4. Ośrodek szkolenia kierowców prowadzony przez przedsiębiorcę przyjmując osobę na szkolenie podstawowe, dodatkowe lub uzupełniające:
1) sprawdza czy osoba spełnia warunki określone odpowiednio w ust. 1 lub 2;
archis_p

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów