własny OSK a pojazd

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

własny OSK a pojazd

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 00:40

Witam!

Chciałem się zapytać o kwestię własności pojazdu do nauki jazdy w OSK.

Kto może być jego właścicielem (mówię pod kątem zarejestrowania). Czy musi to być koniecznie właściciel OSK lub Instruktor?

Rozporządzenie mówi, iż:
OSK to szkoła, która posiada:
3) co najmniej jeden pojazd:

I tutaj właśnie zastanawia mnie określenie "posiada". Sugerowało by to, iż OSK powinien być właścicielem owego pojazdu... Jednak określenie to również dotyczy:
2) utwardzony plac manewrowy wyłączony
jak i:
1) w zakresie warunków lokalowych:
a) oznaczony nazwą i adresem ośrodka lokal biurowy.

Wynajem sali czy placu nie oznacza przecież, iż jest się jego właścicielem...

Rozumując w ten sposób, sam pojazd do nauki jazdy (przystosowany itp) mogę wypożyczać od znajomego, który ma inny OSK i jeden pojazd ma wolny? A co jeśli ktoś (nie instruktor) ma sobie pojazd, przystosuje go do potrzeb OSK, i będzie go użyczał "na stałe" (np. rodzic/żona/brat itp)?

Jak wygląda tego typu sprawa?

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Olin » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 07:59

Właściciel osrodka nie musi byc instruktorem, jednak pojazd powinien należeć do ośrodka (przynajmniej jeden). Wydaje sie, że własność zarówno pojazdów jak i placu oraz pomieszczenia jak najbardziej może polegać na użyczeniu czy też dzierżawy. Jest bowiem mało prawdopodobne, aby wlaściciela ośrodka było stać na zakup placu o odpowiednich wymiarach czy tez odpowiedniego pomieczenia. Wobec tego analogicznie, właściciel OSK nie musi być właścicicielem pojazdów przeznaczonych do szkolenia.
Olin

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 08:21

Być posiadaczem, a włascicielem to nie to samo :). Można posiadać bez tytułu własności :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez sjakubowski » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 09:25

No dobrze. Jednak należy zauważyć, iż dany pojazd jest wykorzystywany w działalności gosp. jaką jest prowadzenie OSK. W takim razie, jak powinna być stworzona umowa użyczenia, aby było wszystko ok?

Pozdrawiam.
sjakubowski

Postprzez Kasia » poniedziałek 26 kwietnia 2010, 13:10

Kwestia posiadania to art. 336 Kodeksu Cywilnego:
"Posiadaczem rzeczy jest zarówno ten, kto nią faktycznie włada jak właściciel (posiadacz samoistny), jak i ten, kto nią faktycznie włada jak użytkownik, zastawnik, najemca, dzierżawca lub mający inne prawo, z którym łączy się określone władztwo nad cudzą rzeczą (posiadacz zależny)".
W przypadku "posiadacza zależnego" konieczna jest odpowiednia umowa.
Kasia

Postprzez marekqqq » wtorek 27 kwietnia 2010, 06:55

witam, pół roku temu założyłem ośrodek szkolenia, przy składaniu dokumentacji do starostwa kierownik wydziału powiedział m.in. tak: musi mi pan przedstawić umowy najmu lokalu, sali, placu manewrowego oraz dysponować pojazdem przystosowanym do nauki jazdy. Jeśli nie będzie pan jego właścicielem również musi pan przedstawić umowę najmu, użyczenia... pozdrawiam
marekqqq

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów