Jeżeli istnieje taka możliwośc, to proszę o wskazanie podstawy prawnej.
Sytuacja 1.
Gdy na jezdni występuje podwójna linia ciągła, a na drodze nieruchoma przeszkoda w postaci np. niepoprawnie zaparkowanego pojazdu lub robót drogowych.
Co powinnien w takiej sytuacji zrobic kursant podczas egzaminu Państwowego? Poinformowac egzaminatora, iż wie, że przejazd czy najechanie na linie ciągłą jest zabroniony oraz iż nie ma innej możliwości, dlatego musi dokonac w tym miejscu manewru omijania?
Sytuacja 2.
Podczas wykonywania manewru omijania gdy nie dochodzi do zmiany pasa ruchu nie stosujemy kierunkowskazu?
Sytuacja 3.
Zmiana więcej niż jednego pasa ruchu?

Sytuacja 4.
Instytucja łączników międzyjezdniowych.
Rozumiem,że jeżeli na łączniku ruch odbywa się dwustronnie, a znaki poziome nie mówią inaczej, trzeba każdorazowo łącznik dzieli na pół i odpowienio do wykonywania manerwrów zajmowac jego prawą częśc?

-kolor niebieski zwracanie
-kolor różowy skręt w lewo
-jasno zielony zawracanie
-fioletowy skret w lewo (drzewa zasłaniają)
Z tego jak mnie uczono i jak rozumuje pewne zasady przepisy obrazek lewy jest prawidłowy.
Sytuacja łącznika z Dąbrowy Górniczej.
Skrzyżowanie al. Piłsudskiego z ul. Tysiąclecia tuż na drodze do WORDU. Jest tam teraz sygnalizacja świetlna sygnalizator kierunkowy w lewo i do zawracania. ( zdjęcie satelitarne niezaktualizowane)

Wg. mnie poprawne wykonanie manewru skrętu w lewo czy
zawracania to kolor zielony. Natomiast widziałem przypadek eLki zawracającej na pomarańczowo.
Czy po wykonaniu manewru zawracania w tamtej sytuacji mogę zając pas, którym wygodniej mi kontynuowac jazde? Czy tylko skranie lewy.
Również blisko Wordu:

Czerownym zaznaczyłem moim zdaniem błędne ustawienie pojazdu (widziałem tak również eLkę..)
Sytuacja 5.
Rondo koło Huty w Dąbrowie Górniczej.
Czy podczas przejazdu na wprost włączacie kierunkowskaz przy wyjeździe?
Nie występuje tam zmiana kierunku jazdy.
Sytuacja 6.
Gdy wtkonuje się manewr zawracania na 3, to czy auto może "dobic" do krawężnika?