Pytania z gatunku "dotyczy - nie dotyczy"

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Pytania z gatunku "dotyczy - nie dotyczy"

Postprzez X_man » środa 10 marca 2010, 20:35

Czy ktoś z Państwa mógłby wraz ze mną zastanowić się i rozwiać moje wątpliwości?

Pytania z gatunku "dotyczy - nie dotyczy" odnoszą się do znaku B-5 "zakaz wjazdu samochodów ciężarowych".

1. Czy słusznie uważam, że znak ten dotyczy również autobusów?
Wprawdzie autobusy i samochody ciężarowe stanowią oddzielne "kategorie" pojazdów samochodowych, ale powody dla których stawia się znak B-5 (mała szerokość jezdni, małe promienie łuków, potrzeba wyeliminowania z ruchu pojazdów ciężkich) każą mi sądzić, że autobusy miejskie i autokary, mające przecież dmc pow. 3,5 t - również powinny stosować się do zakazu wyrażonego znakiem B-5. Czy mam rację? Znak B-3a "zakaz wjazdu autobusów" stawiany jest z innych powodów.

2. Jeżeli na znaku B-5 lub na tabliczce pod znakiem określono masę pojazdu, oznacza to, że zakaz dotyczy KAŻDEGO pojazdu lub zespołu pojazdów, których dmc przekracza podaną na znaku lub tabliczce? Czy też dotyczy tylko pojazdów CIĘŻAROWYCH lub zespołu pojazdów Z UDZIAŁEM CIĘŻAROWEGO - bo takich pojazdów dotyczy znak B-5?
Jak myślicie?
X_man

Postprzez cman » środa 10 marca 2010, 20:45

cman

Postprzez X_man » środa 10 marca 2010, 20:51

Oj, dziękuję, cman. Gapa ze mnie... :?
X_man

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów