to konkretni forumowicze - więc zapraszam do roboty :)
Przeglądając forum natrafiłem na pytanie które mnie zdumiewa i zaczynam głęboko zastanawiać się czy z kierowcy niepowstał filozof :)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Dopuszcza się wyprzedzanie na skrzyżowaniu poza
skrzyżowaniem o ruchu okrężnym i o ruchu kierowanym:
a) pojazdu szynowego
b) pojazdu skręcającego w lewą stronę
c) pojazd zaprzęgowy wiozący ładunek o dużych gabarytach
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Do pewnego czasu uważałem że można wyprzedzać na skrzyżowaniu pojazd szynowy gdyż art 24 ust 7. mówi Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
Pojaz szynowy - nie jest pojazdem silnikowym (tak wynika z definicji)
JEDNAK po dokładnym zapoznaniu się z art 28 ust 3 pkt 3 oraz art 28 ust 6 zaczynam zmieniać zdanie :)
art 28 3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
pkt 3) wyprzedzania pojazdu na przejeździe kolejowym i bezpośrednio przed nim;
art 28 ust 6. Przepisy ust. 1–4 stosuje się odpowiednio przy przejeżdżaniu przez tory tramwajowe;
przepis ust. 3 pkt 3 nie dotyczy skrzyżowania lub przejazdu tramwajowego, na którym ruch jest kierowany.
Tak sobie myślę przejaz tramwajowy to też skrzyżowanie (znów kłaniają się definicje np. droga :))
Ludzie kochane - jak to interpretować (do tej pory myślałem prosto tramwaj to nie pojazd silnikowy), ale art 28 mnie rozwala :)
Kolejna kwestia to furmanka - pytanie czy jest cóś co zabrania ze względu na gabaryty ???
Jak to interpretujecie :)
A mam jeszcze jedną zagwozdkę ale narazie zróbmy ten temat :)