Wyprzedzanie - sprawa dyskusyjna cman scorpio44 dylek borysq

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Wyprzedzanie - sprawa dyskusyjna cman scorpio44 dylek borysq

Postprzez oskbelfer » sobota 06 lutego 2010, 22:43

to konkretni forumowicze - więc zapraszam do roboty :)
Przeglądając forum natrafiłem na pytanie które mnie zdumiewa i zaczynam głęboko zastanawiać się czy z kierowcy niepowstał filozof :)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Dopuszcza się wyprzedzanie na skrzyżowaniu poza
skrzyżowaniem o ruchu okrężnym i o ruchu kierowanym:
a) pojazdu szynowego
b) pojazdu skręcającego w lewą stronę
c) pojazd zaprzęgowy wiozący ładunek o dużych gabarytach
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Do pewnego czasu uważałem że można wyprzedzać na skrzyżowaniu pojazd szynowy gdyż art 24 ust 7. mówi Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
3) na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
Pojaz szynowy - nie jest pojazdem silnikowym (tak wynika z definicji)
JEDNAK po dokładnym zapoznaniu się z art 28 ust 3 pkt 3 oraz art 28 ust 6 zaczynam zmieniać zdanie :)
art 28 3. Kierującemu pojazdem zabrania się:
pkt 3) wyprzedzania pojazdu na przejeździe kolejowym i bezpośrednio przed nim;
art 28 ust 6. Przepisy ust. 1–4 stosuje się odpowiednio przy przejeżdżaniu przez tory tramwajowe;
przepis ust. 3 pkt 3 nie dotyczy skrzyżowania lub przejazdu tramwajowego, na którym ruch jest kierowany.

Tak sobie myślę przejaz tramwajowy to też skrzyżowanie (znów kłaniają się definicje np. droga :))

Ludzie kochane - jak to interpretować (do tej pory myślałem prosto tramwaj to nie pojazd silnikowy), ale art 28 mnie rozwala :)

Kolejna kwestia to furmanka - pytanie czy jest cóś co zabrania ze względu na gabaryty ???

Jak to interpretujecie :)

A mam jeszcze jedną zagwozdkę ale narazie zróbmy ten temat :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez scorpio44 » niedziela 07 lutego 2010, 00:45

"Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy". :D No więc pozwolę sobie jako pierwszy z tego grona wybrańców (dzięki za uznanie :) ).

Moje zdanie na ten temat jest krótkie. Skrzyżowanie to skrzyżowanie, a przejazd tramwajowy to przejazd tramwajowy, i ten drugi nie ma tutaj zupełnie nic do rzeczy. Ogólnie to moim zdaniem kombinujesz jak koń pod górkę.
scorpio44@o2.pl
scorpio44

Postprzez Borys_q » niedziela 07 lutego 2010, 01:16

Zgadzam sie ze scorpio.

Kolejna kwestia to furmanka - pytanie czy jest cóś co zabrania ze względu na gabaryty ???

Nic o czym bym wiedział więc też sie dopuszcza.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez oskbelfer » niedziela 07 lutego 2010, 12:17

a jeszcze chętnie poznałbym opinię cwaniakazpekaesu :)
oskbelfer

Postprzez Olin » niedziela 07 lutego 2010, 16:40

Wydaje mi się, że faktycznie trzeba tu odróżnić przejazd tramwajowy od torów tramwajowych. Pojęcia te są wymienione oddzielnie w art 28 ust 6. Przejazd kolejowy nie znajduje się na skrzyżowaniu, ale przecina drogę miedzy skrzyżowaniami. Tory tramwajowe natomiast mogą znajdować się na skrzyżowaniu jak i poza nim. Chodzi więc o wyprzedzanie przejeżdżając przez tory tramwajowe, gdzie ruch jest kierowany, oraz wyprzedzanie na przejeździe tramwajowym, gdzie ruch jest kierowany.
Olin

Postprzez Borys_q » niedziela 07 lutego 2010, 20:29

Chodzi więc o wyprzedzanie przejeżdżając przez tory tramwajowe,

Tylko wtedy cięzko pojazd szynowy wyprzedzić:)

A pozatym jak narazie nie doszedłem co to jest przejazd tramwajowy jestem w stanie stwierdzić, że nie istnieje.

Przejazd kolejowy to coś oznakowane znakami z odpowiedniej grupy ale tramwajowy ?????
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez adalberthus » niedziela 07 lutego 2010, 22:41

Dopuszcza się wyprzedzanie na skrzyżowaniu poza
skrzyżowaniem o ruchu okrężnym i o ruchu kierowanym:
a) pojazdu szynowego
b) pojazdu skręcającego w lewą stronę
c) pojazd zaprzęgowy wiozący ładunek o dużych gabarytach

Przecież tu nie ma nic o krzyżowaniu się ruchu z wyprzedzanym tramwajem.wyprzedzanie jest to przejeżdżanie obok pojazdu poruszającego się w tym samym kierunku
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez Borys_q » poniedziałek 08 lutego 2010, 11:49

Tak sobie myślę przejaz tramwajowy to też skrzyżowanie (znów kłaniają się definicje np. droga )

Dopiero teraz to zauważyłem i nie mogę sie z tym zgodzić.

Torowisko wydzielone, nie jest jezdnią, a skrzyżowanie to przecięcie dróg posiadających jezdnie.

Więc jeśli traktować przejazd tramwajowy jako coś co wyglada jak kolejowy ale jeżdzą po nim tramwaje to napewno nie jest skrzyżowaniem a pozatym żeby coś wyprzedzić musisz jechać równolegle do tego czegoś.
Borys_q

Postprzez wiciu2 » poniedziałek 08 lutego 2010, 12:58

Jak najbardziej przejazd tramwajowy jest oznakowany. To znak A-21 "Tramwaj". Do tego znaku stosuje się również tabliczkę T-7. Wtedy mamy oznakowany przejazd tramwajowy. Jeśli chodzi o wyprzedzanie tramwaju to można. Nigdzie nie jest to zabronione. Podobnie rzecz się ma do pojazdu zaprzęgowego. Dodanie informacji "...wiozący ładunek o dużych gabarytach" ma na celu tylko wprowadzenie zamętu. Od strony przepisów nie rodzi to skutków, z których wynikało by, że takiego pojazdu nie można wyprzedzić. W ustawie jest tylko mowa o pojeździe zaprzęgowym. I tego trzeba się trzymać. Co to znaczy duży gabaryt? Przewożenie ponadnormatywnego ładunku wymaga odpowiedniej zgody i wątpię w to aby ktoś przewoził taki ładunek furmanką. Ale to już oddzielna sprawa.
wiciu2

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 08 lutego 2010, 19:35

Borys_q napisał(a):
Tak sobie myślę przejaz tramwajowy to też skrzyżowanie (znów kłaniają się definicje np. droga )

Dopiero teraz to zauważyłem i nie mogę sie z tym zgodzić.

Torowisko wydzielone, nie jest jezdnią, a skrzyżowanie to przecięcie dróg posiadających jezdnie.

Więc jeśli traktować przejazd tramwajowy jako coś co wyglada jak kolejowy ale jeżdzą po nim tramwaje to napewno nie jest skrzyżowaniem a pozatym żeby coś wyprzedzić musisz jechać równolegle do tego czegoś.

Olin ok :) nie chce być forumowym trolem - poprostu wyjaśnijmy :)
Ten rysuneczek w kontekście skrzyżowania :) jak to rozkminić :)?? I wiadomo że nie chodzi dokładnie o to co dzieje się na tym skrzyżowaniu tylko o kwestie z pierwszego topiku :)
Obrazek
oskbelfer

Postprzez GosuMask » poniedziałek 08 lutego 2010, 22:28

O matko, koledzy :)
Faktycznie za bardzo kombinujecie i szukacie dziury w całym. Też swego czasu tak miałem, że im więcej czytałem, zagłębiałem się w szczegóły, to tym więcej znajdowałem z kosmosu wyjętych teorii :O
Skrzyżowanie to skrzyżowanie, przejazd to przejazd.
Wyprzedzanie to przejeżdzanie obok, więc nie przejeżdzamy przez tory.
Tak więc wyprzedzać pojazd szynowy na skrzyżowaniu wolno. Furmankę też, bez względu na gabaryty.
Pojazd skręcający w lewo też można wyprzedzić, ale powinna być dla ścisłości wzmianka, że jedynie z prawej strony.
GosuMask

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów