Badanie techniczne pojazdu "L".

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Badanie techniczne pojazdu "L".

Postprzez Olin » sobota 16 stycznia 2010, 11:49

Kolejne nowelizacje Ustawy przyniosły kolejne wątpliwości. Chodzi mi o zmiany art. 83. Analizując zawarte tam zapisy, nie jest dla mnie jasne w jakiego rodzaju stacji kontroli pojazdów przeprowadzane jest badanie pojazdów przeznaczonych do nauki jazdy, a także pojazdów w których zamontowano hak holowniczy. W ustępie 1 pkt. 1 lit. b mówi się o możliwości przeprowadzenia takiego badania w podstawowej stacji kontroli, natomiast ust 1 a wyklucza taka możliwość podając, że takie badanie jest możliwe wyłącznie w okręgowej stacji kontroli pojazdów. Jak wiadomo, w obu przypadkach (pojazd "L" i z zamontowanym hakiem) posiadają stosowne adnotacje w dowodzie rejestracyjnym.
Do tej pory nie miałem okazji zapoznać się z jakimkolwiek komentarzem do tego artykułu po zmianach.
Czy ktoś z użytkowników zna logiczne wytłumaczenie tych sprzeczności ?
Olin

Postprzez marekqqq » sobota 16 stycznia 2010, 16:17

Pierwsze badanie w okręgowej, pozostałe corocznie w podstawowej....
marekqqq

Postprzez Olin » sobota 16 stycznia 2010, 18:40

A tego to już w ogóle nie rozumiem. A z czego to wynika ?
Olin

Postprzez megamind » piątek 22 stycznia 2010, 00:26

No może z tego, że przegląd L robi się obecnie tylko raz, na poczatku - po to by uzyskać odpowiedni wpis w dowodzie. Przy przeglądzie okresowym nie robi już dodatkowego przeglądu.
megamind

Postprzez wojciech1962 » piątek 22 stycznia 2010, 17:41

Wpisu w dowodzie dokonuje Starosta na podstawie badania "L" w SKP jakiejkolwiek.
W związku z tym, że jest jak jest to ja jestem jaki jestem.
wojciech1962

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów