Czy policjant może kierować kontrolowanym pojazdem?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy policjant może kierować kontrolowanym pojazdem?

Postprzez megamind » sobota 12 września 2009, 13:24

177. Czy policjant podczas kontroli na drodze moŜe kierować kontrolowanym
pojazdem:
A. tak, ale w zakresie posiadanego uprawnienia do kierowania pojazdami, w obecności
właściciela pojazdu do najbliŜszej jednostki policji
B. nie
C. tak, ale w zakresie posiadanego uprawnienia do kierowania pojazdami, jeŜeli jest to
niezbędne do sprawdzenia skuteczności działania hamulców

Pytanie znajdowało się kiedyś, nie wiem czy nadal, w bazie pytań dla instruktorów we Wrocławiu.
Wskazana tam odpowiedź prawidłowa - C. Budzi moje wątpliwości.

Zapraszam do dyskusji.
megamind

Postprzez luckyboy » środa 16 września 2009, 08:29

Uwazam ze moze i przychylam sie do poprawnosci odpowiedzi C gdyz:

Policjant uprawniony jest do:

sprawdzania stanu technicznego, wyposażenia, ładunku, wymiarów, masy lub nacisku osi pojazdu znajdującego się na drodze;

Hamulce mozna sprawdzic poprzez prowadzenie pojazdu (def. przez prowadzenie pojazdu należy rozumieć wprawienie go w ruch, kierowanie nim, nadawanie prędkości i hamowanie w sposób zgodny z konstrukcją pojazdu), wiec taka moja opinia:) Pozdro;)
luckyboy

Postprzez megamind » środa 16 września 2009, 21:19

Chętnych do dyskusji nie ma. Więc może przybliżę swoje stanowisko.
Art. 129 ust. 2 ustawy precyzuje do czego jest uprawniony policjant podczas kontroli. Są tam oczywiście uprawnienia, które wymieniłeś powyżej, natomiast nie ma nic napisane wprost o możliwości kierowania pojazdem.
Analizując jednak art 129d znajdujemy:
3. W celu dokonania sprawdzenia masy lub nacisku osi pojazdu osoby działające w imieniu zarządcy drogi, mające prawo jazdy odpowiedniej kategorii, mogą kierować tym pojazdem.
Dlatego też uważam, że skoro ustawodawca w jednym przypadku określa wprost takie uprawnieni, a w drugim nie, to oznacza, że ich po prostu nie daje.
megamind

Postprzez oskbelfer » środa 16 września 2009, 22:41

a ja nie mam siły na zastanawianie się która odpowiedź jest prawidłowa - jednak powiem krótko Dz U 132 z 18 lipca 2008 - tj rozp. w sprawie kontroi uchu drog. paragraf 8 - wszystko na ten temat :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów