POMOCY 4 PYTANIA Z EGZAMINU NA INSTRUKTORA

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

POMOCY 4 PYTANIA Z EGZAMINU NA INSTRUKTORA

Postprzez Kotek_1000 » wtorek 11 sierpnia 2009, 22:22

Proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedzi na poniższe pytania?
Proszę sobie wyobrazić skrzyżowanie dróg, droga z pierwszeństwem pionowa, droga bez pierwszeństwa pozioma . Dla drogi z pierwszeństwem znak A-6a ''skrzyżowanie z drogą podporządkowaną występującą po obu stronach " , oraz sygnalizator świetlny S-1-sygnał zielony. Drogą z pierwszeństwem poruszają się pojazd NR 1, który jedzie na wprost przez skrzyżowanie przy prawej krawędzi drogi oraz tramwaj NR 3jadący środkiem drogi, który skręca w prawo. Z przeciwka jedzie pojazdNR 2, który skręca w lewo.
Moje pytaniebrzmi?

1) NA TYM SKRZYŻOWANIU:
A) Pojazdem 1 przejeżdża pierwszy.
B) Tramwajem 3 ustępuje pierwszeńastwa pojazdowi 1 .
C Tramwaj 3 ma pierwszeństwo przed pojadem 2.

Oraz kolejne trzy pytania

2) W sytuacji, gdy jadący przed nami pojazd zatrzymał się przed przejściem dla pieszych celem przepuszczenia pieszych znajdujących się na przejściu, kierujący pojazdem powinien :

A) Ominąć go w części przejścia, gdzie nie ma już pieszych.
B) Czekać aż poprzedzający pojazd ruszy.
C) ustąpić pierwszeństwa pieszym.

3) W wyniku zmiany biegu na wyższy podczas jazdy samochodem pod górę:

A) Może gwałtownie wzrosnąć prędkość jazdy.
B) Może gwałtownie zmaleć prędkość jazdy .
C Silnik będzie pracował przy zwiększonym obciążeniu.

4) Zjawisko halucynacji podczas jazdy jest wynikiem:

A) Złych warunków atmosferycznych.
B) Wadliwie ukształtowanych postaw kierowcy.
C) Długotrwałej jazdy nocą.

Myślę, że odpowiedzi przydadzą się nie tylko mnie. Dziękuję
Kotek_1000

Postprzez remikoli » wtorek 11 sierpnia 2009, 23:46

1.ABC
2.C
remikoli

Postprzez Borys_q » środa 12 sierpnia 2009, 08:28

3 B (nie jestem pewien) C napewno
4 AC
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Kotek_1000 » czwartek 13 sierpnia 2009, 21:01

Co do pytania NR 1 to wszystkie trzy odpowiedzi są poprawne.
Pytanie NR 2 wg. mnie prawidłowe odpowiedzi to B i C, wg. komisji tylko B. Pytanie NR 3 wg. mnie prawidłową odpowiedzią jest B i C, wg, komisji tylko C. Pytanie NR 4 ja udzieliłem odpowiedzi A i C wg. komisji C.
Od trzech ostatnich pytań złożyłem zażalenie, co do ostatniego pytania dotyczącego halucynacji, specjalistą w tej dziedzinie nie jestem więc zasięgnąłem języka u kilku specjalistów. Wszyscy stwierdzili, że halucynacja jest chorobą i żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa. Jaką odpowiedź otrzymam od komisji poinformuję niebawem. Jeżeli ktoś ma odmienne zdanie chętnie je przeczytam, na pewno przyda się też i innym.
Kotek_1000

Re: POMOCY 4 PYTANIA Z EGZAMINU NA INSTRUKTORA

Postprzez oskbelfer » sobota 15 sierpnia 2009, 00:46

Ja odpowiedział bym tak:

1)
A)
B)
C

2)
B)
C)

3)
B)
C

4)
C) Długotrwałej jazdy nocą (myślę o dużym zmęczeniu i w jego wyniku mogą pojawić się halucynacje)

Jednak pytania jak zwykle sa zwydziwiane - i trzeba się domyślać co autor mial na myśli.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez rqp » środa 19 sierpnia 2009, 19:37

1 - jak najbardziej ABC
2 - ja też bym zaznaczył BC. Nie wolno nam omijać pojazdu, który zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu, zatem jeśli ruszymy, to zaczynamy go jednak omijać. Powinniśmy też ustąpić pierwszeństwa pieszym, bo przecież są na przejściu.
3 - zgadzam się z komisją - C - prędkość nie zmaleje gwałtownie - takie rzeczy to przy hamowaniu (sprawdź to w praktyce jak nie wierzysz)
4 - tylko C - halucynacje to nie jest choroba, ale są objawami niektórych chorób jak schizofrenia. Jest to zaburzenie spostrzegania (czyli kwestia naszego umysłu) lub zmysłów) i może wynikać np. ze zmęczenia (przy długotrwałej jeździe w nocy - jak najbardziej). Natomiast odp. A to miraże - to nie to samo co halucynacje. Nie powstają w umyśle - widzą je wszyscy ludzie w tym samym momencie (swoimi zdrowymi oczami i umysłami)
rqp

Postprzez Olin » czwartek 20 sierpnia 2009, 04:52

W pytaniu drugim prawidłowa jest jedynie odpowiedź C ponieważ ruszenie tego pojazdu który zatrzymał się przed przejściem nie oznacza jeszcze, że pieszy opuścił całkowicie przejście.
Olin

Postprzez oskbelfer » czwartek 20 sierpnia 2009, 22:53

rqp napisał(a):3 - zgadzam się z komisją - C - prędkość nie zmaleje gwałtownie - takie rzeczy to przy hamowaniu (sprawdź to w praktyce jak nie wierzysz)

No własnie tylko w pytaniach a raczej odpowiedzi jest słowo MOŻE, czyli ja rozumiem to ze albo tak albo inaczej. W związku z tym nioe zgadzam się z komisją.

A w praktyce może sie okazać że predkość zmaleje- wystarczy pojechac na drogę z Gródka nad Dunajcem do Nowego Sacza i przekonasz się rgp - że właczając wyższy bieg auto Ci "stanie".

Moje pytanie jest takie - kto uklada te pytanie - że są tak durne ??
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów