Pojęcie przełaczki

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Pojęcie przełaczki

Postprzez oskbelfer » piątek 10 lipca 2009, 21:54

Pojęcie tzw. przełaczki czy ma podstawę prawną - jesli tak to proszę o przytoczenie. Szukałem w Ustawie o drogach - jednak nie znalazłem chociaz mogłem przeoczyc :) Kto podpowie
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez Borys_q » sobota 11 lipca 2009, 15:35

Pojęcie przełączki nie ma podstawy prawnej, nazywa sie tak zwyczajowo łącznik miedzy dwoma jezdniami nie bedący skrzyzowaniem ( jeszcze z czasów starego kodeksu drogowego (sprzed 1997).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Olin » sobota 11 lipca 2009, 16:42

Zgadzam sie z Borysem. Należy przy tym pamiętać, że takiego łącznika absolutnie nie należy utożsamiać ze skrzyżowaniem.
Olin

Postprzez oskbelfer » sobota 11 lipca 2009, 23:13

Borys_q napisał(a):Pojęcie przełączki nie ma podstawy prawnej, nazywa sie tak zwyczajowo łącznik miedzy dwoma jezdniami nie bedący skrzyzowaniem ( jeszcze z czasów starego kodeksu drogowego (sprzed 1997).

Nio właśnie - a wystarczyłoby dopisać w art 2 kolejny punkt przełączka i dla wielu osób byłoby to klarowne :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów