Nie będę mojej wypowiedzi okraszał wątpliwej urody rysunkami, ale myślę, że każdy bez trudu wyobrazi sobie taką oto sytuację.
Otóż mamy jezdnię jednokierunkową, gdzie na skrzyżowaniu z sygnalizacja świetlną (sygnalizator typu S-3) wyznaczone są dwa pasy ruchu do jazdy w lewo. Na pasach tych są umieszczone oczywiście strzałki P-8b do skrętu w lewo.
Znajomy zapytał mnie ostatnio, nie kryjąc zdumienia, dlaczego jazda egzaminacyjna której ruch na tym skrzyżowaniu obserwował zakończyła się dla nieszczęśnika " przesiadką" po tym, jak wykonał skręt w lewo ze skrajnego lewego pasa ruchu. Nie wiadomo do końca co było tego przyczyną, ale mój rozmówca upiera się, że mogło to być spowodowane wykonaniem skrętu z tego właśnie pasa a nie z pasa znajdującego się po prawej stronie.
W żaden sposób nie mogę znaleźć przyczyny takiej reakcji egzaminatora oraz punktu w tabeli 12 Instrukcji egzaminowania, który pozwalałby przerwać w tej sytuacji egzamin - zakładam oczywiście, że nieszczęśnik nie "wymusił" nikomu pierwszeństwa przejazdu oraz rozsądnie zmienił pas po skręcie na prawy.
Oczywiście można by zachowanie kandydata wrzucić do jednego wielkiego worka pod tytułem "zachowania osoby egzaminowanej świadczą o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego" - par 29 ust 4 Rozporządzenia, ale powiedzmy, że nie był to powód przerwania egzaminu tym bardziej, że podobno nie jest to pierwsza tego typu sytuacja na tym skrzyżowaniu.
To jednak skłoniło mnie do jeszcze wnikliwszej analizy art 22 Ustawy, a zwłaszcza jego ustępu 3. Niewątpliwe w opisanej sytuacji jest dopuszczalna jazda tylko w jednym kierunku (w lewo) - to fakt. Skoro tak, to zapisy art. 22 ust.2 nie są aktualne (chodzi o zbliżenie się do lewej krawędzi jezdni i zajęcie lewego skrajnego pasa) i przepisu tego nie stosuje się, ale wtedy prawdziwe mogą być dwie wersje interpretacji tego przepisu:
1. przepisu tego nie stosuje się, a skręt w lewo może być wykonany z obu tych pasów;
2. przepisu tego nie stosuje się i wracamy do art. 16 Ustawy ust. 1 i 4.
Właśnie kategoryczność stwierdzeń w art.16 ust. 1 i 4 wzbudziła mój niepokój. Jeżeli jednak druga z podanych wersji jest prawdziwa to dlaczego stosuje się tego typu rozwiązania na jezdni (dwa lub trzy pasy ruchu dla skrętów) ?
Jaka jest Wasza interpretacji art. 22 ust. 3 Ustawy ?