Holowanie - iinterpretacja artykułu 31 ust 1 pkt 5

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Holowanie - iinterpretacja artykułu 31 ust 1 pkt 5

Postprzez oskbelfer » czwartek 11 czerwca 2009, 20:44

pojazd holowany, z wyjątkiem motocykla, jest oznaczony z tyłu po lewej stronie ostrzegawczym trójkątem odblaskowym, a w okresie niedostatecznej widoczności ma ponadto włączone światła pozycyjne; zamiast oznaczenia trójkątem odblaskowym pojazd holowany może wysyłać żółte sygnały błyskowe w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu;

Pytanie jest takie : czy holowany motocykl w okresie niedostatecznej widoczności ma włączone światła pozycyjne ?

Na ten temat była już tutaj dyskusja - jednak nie mogę odszukać
oskbelfer

Postprzez scorpio44 » piątek 12 czerwca 2009, 16:26

Dyskusja na temat świateł przy holowaniu była niejedna, ale akurat tej kwestii chyba dotąd nikt nie poruszył.

Moim zdaniem rzeczywiście takie sformułowanie tego przepisu sugeruje, że holowany motocykl nie musi mieć włączonych świateł pozycyjnych, choć przypuszczam, że nie takie były intencje ustawodawcy. A wystarczyłoby uwagę "z wyjątkiem motocykla" wstawić w nawias po fragmencie zdania mówiącym o trójkącie. Jeżeli jednak fragment o światłach rzeczywiście motocykla ma nie dotyczyć, to wychodziłoby w takim razie na to, że holowany motocyklista ma mieć włączone światła mijania? Bo przecież znikąd nie wynika, że miałby być zwolniony z używania świateł w ogóle.
scorpio44

Postprzez oskbelfer » sobota 13 czerwca 2009, 17:42

Myślę podobnie, a wątek dałem gdyż wydaje mi sie że coś tutaj na forum była własnie w tej kwestii.
oskbelfer

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów