Jeden pas ruchu na drodze dwujezdniowej

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Jeden pas ruchu na drodze dwujezdniowej

Postprzez Olin » sobota 25 kwietnia 2009, 06:16

Czy droga dwujezdniowa może posiadać tylko jeden pas ruchu do jazdy w danym kierunku i jeden pas w kierunku przeciwnym ? Szukałem odpowiedzi na to pytanie w Rozporządzeniu o drogach publicznych, jednak bez rezultatu.
Zadaje to pytanie w kontekście jednego z pytań na egzaminie dla kandydatów na egzaminatorów.
W pytaniu tym chodzi o to, czy prędkość samochodu osobowego może wynosić 100 km/h na każdej drodze dwujezdniowej. Oczywiście, zgodnie z art. 20 Ustawy, taka prędkość jest dozwolona na drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach ruchu w każdym kierunku. Wydaje się, że skoro ustawodawca wskazał na możliwość jazdy z tą prędkością tylko na drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach ruchu, to jest równiez droga o jednym pasie ruchu dla danego kierunku.
W mojej opinii, teoretycznie jest możliwe istnienie drogi dwujezdniowej o tylko jednym pasie ruchu w każdym kierunku, chodzi mi jednak o to, czy na podstawie istniejących przepisów o budowie dróg można w ogóle wybudować taka drogę ?
Olin

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 25 kwietnia 2009, 11:52

Wyobraź sobie, że jeden z dwóch pasów ruchu jezdni jednokierunkowej na drodze dwujezdniowej został wyłączony z ruchu, np. z powodu prac modernizacyjnych.
cwaniakzpekaesu

Postprzez Olin » sobota 25 kwietnia 2009, 12:03

Wyobraziłem sobie taka sytuację i wtedy, na takim odcinku tej jezdni prędkość dopuszczalna wynosiłaby 90 km/h (oczywiście zakładam, że jest to poza obszarem zabudowanym) - w związku z tym wydaje mi się, że na pytanie: czy na każdej drodze dwujezdniowej dopuszczalną prędkością jest 100 km/h należy odpowiedzieć przecząco.
Czy znasz może cwaniak jakiś przepis, który regulowałby parametry drogi dwujezdniowej - chodzi o to czy droga dwujezdniowa może w ogóle posiadać po jednym pasie ruchu dla każdego kierunku ?
Olin

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 25 kwietnia 2009, 20:15

Ciekawa lektura dla Ciebie:

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie (Dz. U. z 1999 r. Nr 43 poz. 430)

Daj znać do jakich wniosków doszedłeś :)
cwaniakzpekaesu

Postprzez Olin » sobota 25 kwietnia 2009, 20:30

Dzięki Cwaniak.
Zaraz ściągam i biorę się za lekturę.
Olin

Postprzez cih » sobota 25 kwietnia 2009, 21:50

Według mnie nie na każdej , o co najmniej dwóch pasach dla każdego kierunku ruchu, a są przecież odcinki dróg dwu jezdniowych na których pasy ruchu nie są wydzielone lub występuje tylko jeden pas ruchu, a co z drogami dwu jezdniowymi poza obszarem zabudowanym na których przy pomocy znaków B-33 zmniejszono prędkość ?
cih

Postprzez scorpio44 » niedziela 26 kwietnia 2009, 15:07

cih napisał(a):są przecież odcinki dróg dwu jezdniowych na których pasy ruchu nie są wydzielone

Nie ma tam mowy o tym, że te dwa pasy muszą być wyznaczone.
scorpio44

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów