Czy droga dwujezdniowa może posiadać tylko jeden pas ruchu do jazdy w danym kierunku i jeden pas w kierunku przeciwnym ? Szukałem odpowiedzi na to pytanie w Rozporządzeniu o drogach publicznych, jednak bez rezultatu.
Zadaje to pytanie w kontekście jednego z pytań na egzaminie dla kandydatów na egzaminatorów.
W pytaniu tym chodzi o to, czy prędkość samochodu osobowego może wynosić 100 km/h na każdej drodze dwujezdniowej. Oczywiście, zgodnie z art. 20 Ustawy, taka prędkość jest dozwolona na drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach ruchu w każdym kierunku. Wydaje się, że skoro ustawodawca wskazał na możliwość jazdy z tą prędkością tylko na drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach ruchu, to jest równiez droga o jednym pasie ruchu dla danego kierunku.
W mojej opinii, teoretycznie jest możliwe istnienie drogi dwujezdniowej o tylko jednym pasie ruchu w każdym kierunku, chodzi mi jednak o to, czy na podstawie istniejących przepisów o budowie dróg można w ogóle wybudować taka drogę ?