zadanie 2 na egzaminie

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

zadanie 2 na egzaminie

Postprzez mshtal » wtorek 14 kwietnia 2009, 14:56

witam,
mam pewne wątpliwości co do 2 zadania, rzecz w tym, że co się rozumie pod terminem "płynna jazda", większość kolegów twierdzi, że jest to brak zatrzymania, ale czy czy coś w rodzaju zwolnienia do minimalnej, bądź zatrzymanie na ułamek sekundy jest brakiem płynności? ja twierdzę, że tak ale chętnie poznam opinie innych...
Zdaję sobie sprawę, że być może niewystarczająco opisałem problem aczkolwiek czasami stojąc nawet metr od pojazdu ciężko zdefiniować czy już nastąpiło zatrzymanie czy raczej tylko (sekundowe) czy minimalne???
mshtal

Postprzez Olin » czwartek 16 kwietnia 2009, 20:19

Zgodnie z rozporządzeniem jazda musi być płynna tzn. pojazd nie może się zatrzymać (nawet na ułamek sekundy), ale oczywiście pojazd może zwolnić i przyspieszyć. Zadaniem egzaminatora jest wychwycenie ewentualnego zatrzymania co niekiedy faktycznie może być trudne. Jeżeli jednak egzaminator zauważy ten fakt, zadanie musi być powtórzone.
Olin

Postprzez Adacho » sobota 18 kwietnia 2009, 21:04

Dla mnie "jazda płynna", to znaczy jednostajna, o jednakowej prędkości od początku do końca, tzn. bez zatrzymania się i bez zwalniania i przyśpieszania :P
Adacho

Postprzez kopan » niedziela 19 kwietnia 2009, 09:10

Jesteś przycumowany do kei stoisz.
Stoisz na kotwicy częściowo dryfujesz na boki.
Wyrwiesz kotwicę płyniesz.
Zapraszam na parostatek to się dowiesz co oznacza słowo płynąć.
kopan

Postprzez krzysiekS » niedziela 19 kwietnia 2009, 09:29

nie róbcie wariaci jest napisane "płynna jazda" to co macie radar w oczach żeby stwierdzić czy on lub ona trochę przyśpieszyła czy zwolniła poza tym nie wpadajmy w paranoję oceniajcie ludzi czy panują nad pojazdem i poradzą sobie w ruchu drogowym a nie czy lekko przyśpieszy czy lekko zwolni skoro cały czas się porusza to niech jedzie.
Mam inne pytanie czy jak osobie podczas ruszania w zadaniu nr 2 na początku pasa ruchu zgaśnie samochód to jest to brak płynności jazdy ( i ma tylko jedno podeście) czy tylko błąd przy ruszaniu ( i ma dwa podejścia) bo jak utraciła płynność skoro jeszcze nie ruszyła
k.s
krzysiekS

Postprzez Adacho » niedziela 19 kwietnia 2009, 19:25

Przede wszystkim kolego ruszanie to część zadania nr 1, a nie nr 2, więc nie można tu oceniać płynności jazdy. Dlatego jeśli silnik zgaśnie to teoretycznie powtarza zadanie nr 1. Teoretycznie, bo praktycznie powtarza ruszanie :)
Adacho

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów