światła przyczepy

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

światła przyczepy

Postprzez piotrch » poniedziałek 30 marca 2009, 19:59

Spotkałem się ze zdaniem, że w łódzkim WORD podczas podpinania przyczepy do ciężarówki, nie wolno mieć włączonych świateł zewnętrznych pojazdu. Motywacja jest taka: może uszkodzic się komputer w aucie (STAR/MAN 12,185 wersja TGA). Czy jest tak rzeczywiście? W takim razie zwykłe zwarcie lub brak "masy" w lampie powinien co najmniej włącyć tryb awaryjny jazdy - a przecież tak nie jest.
Czy też może dokładnie regulują tę sprawę jakieś przepisy lub wytyczne?
Osobiście zalecam kursantom podpinanie na włączonych pozycyjnych i awaryjnych ( skraca to czas potrzebny do wykonania zadania zapinania przyczepy + sprawdzenie świateł). Poza tym jeżeli by było to wykonywane w nocy , to włączenie świateł pozycyjnych i awaryjnych daje dodatkową informację innym kierującym, że tam "coś się dzieje" i poniekąd zmusza ich do ostrożnego przejeżdżania obok - spinający skład unikają choćby potrącenia.
Oczywiście zależy mi na tym aby kursanci zdawali egzaminy. Jeżeli założenie jest takie, że nie wolno mieć włączonych świateł - to zmienię podejście do tematu - i po wszystkim.
Bardzo proszę o opinie na powyższy temat. :roll:
piotrch

Postprzez kopan » poniedziałek 30 marca 2009, 23:58

A ja się spotkałem z takim zdaniem.

Przecież jakbym robił komputer to musiał bym go zabezpieczyć przed:
Nagłym zanikiem zasilania.
Zwarciem styków z sygnałem wejściowym.
Zwarciem styków z sygnałem wyjściowym.
Jakbym tego nie zrobił to wyprodukowałbym złom.

Spotkałem się też z innym zdaniem:
Jak wysiada się z pojazdu to należy kluczyki zabrać i pojazd zabezpieczyć poprzez: ...

Takie zdanie też słyszałem:
Co WORD to inne wymysły.

To też słyszałem:
Sternikiem WORD Łódź jest apodyktyczny gieniuś nie znoszący sprzeciwu ba nawet ciut innego zdania.
Specjalista od wymyślania niestworzonych rzeczy:

:wink: Instruktor płaci za niezdany egzamin, :lol:
kopan

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów