zakaz wyprzedzania pojazdów silnikowych

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

zakaz wyprzedzania pojazdów silnikowych

Postprzez zbigi30 » poniedziałek 06 października 2008, 12:23

mam takie pytanie do instruktorów bo kiedyś spotkałem się z takim pytaniem czy motocykl jednośladowy lub inny pojazd silnikowy może wyprzedzić pojazd wolnobieżny na drodze na której obowiązuje znak zakaz wyprzedzania pojazdów silnikowych wielosladowych z wyjątkiem motocykli jednośladowych B-25???
zbigi30

Re: zakaz wyprzedzania pojazdów silnikowych

Postprzez tristan » poniedziałek 06 października 2008, 12:41

zbigi30 napisał(a):mam takie pytanie do instruktorów bo kiedyś spotkałem się z takim pytaniem czy motocykl jednośladowy lub inny pojazd silnikowy może wyprzedzić pojazd wolnobieżny na drodze na której obowiązuje znak zakaz wyprzedzania pojazdów silnikowych wielosladowych z wyjątkiem motocykli jednośladowych B-25???

No skoro

34) pojazd wolnobieżny – pojazd silnikowy, [...];

to wygląda, że nie, o ile jest wielośladowy.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez zbigi30 » poniedziałek 06 października 2008, 12:46

no wlasnie to mnie zastanawia bo jest silnikowym ale wydaje mi sie ze przez to ze osiaga do 25km/h to gdzies pisalo ze mozna go wyprzedzic podobnie jak ciagnik rolniczy troche tonie logiczne ciagnac sie za takim pojazdem np. dlugi odcinek drogi gdzie obowiazuje znak B-25
zbigi30

Postprzez tristan » poniedziałek 06 października 2008, 13:49

No ale gdzie pisali? Inie znajduję teraz wykluczenia w innych przepisach. Może jest... Ale nie umiem wskazać takowego.

Poprawka: I faktycznie czemu ciągnik można niby? Zamotałem się z ciągnikiem....
Ostatnio zmieniony poniedziałek 06 października 2008, 22:14 przez tristan, łącznie zmieniany 1 raz
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez okana » poniedziałek 06 października 2008, 20:14

a od kiedy ciągnik nie jest pojazdem silnikowym?
okana

Postprzez dkkd » wtorek 07 października 2008, 06:36

§ 23. 1. Znak B-25 "zakaz wyprzedzania" zabrania kierującym pojazdami silnikowymi wyprzedzania pojazdów silnikowych wielośladowych.

pojazd silnikowy - pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego

pojazd wolnobieżny - pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h, z wyłączeniem ciągnika rolniczego;

Art 24 pkt 6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.
dkkd

Postprzez Borys_q » niedziela 19 października 2008, 15:22

Kiedyś ktoś w gda ( nie powiem z nazwiska ale autorytet z zakresu PoRD ) sobie wymyślił, że walec drogowy to pojazd jednośladowy i tym meczył kandydatów na instruktorów i egzaminatorów na testach, w zwiażku z zakazem wyprzedzania - może z tego to wyszło :):)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów