dylek napisał(a):tristan napisał(a):Argumenty w stylu ,,skoro skręciłem, to nie jechałem prosto'' brzmią jak anegdotka
Hehe - Tristan - wg mnie nie brzmi to jak anegdotka, a raczej jak oczywista oczywistość , że żeby objechać wyspę to nie da się tego zrobić jadąc prosto ;)
Podobnie jak zawracanie to nie zmiana kierunku, bo auto po zawróceniu jedzie w tym samym kierunku co przed zawróceniem.... Skoro chcesz akademickiego rozważania....
dylek napisał(a):Zawracanie na skrzyżowaniu jakoś nijak do powyższych mi nie pasuje i chyba jednak pozostanę przy sygnalizowaniu tego manewru, bo jakoś mnie nie przekonałeś ;)
No trudno, będziesz kolejnym, który powoduje zamieszanie na rondzie i wprowadza innych w błąd stwarzając zagrożenie. Jak napisałem -- nic więcej nie umiem zrobić.
cman napisał(a):tristan napisał(a):cman: niestety nie znam angielskiego.
:lol: Nie znasz angielskiego, hmm... ale wiesz, że w innych krajach sygnalizuje się tak, a nie inaczej. Pewnie znasz niemiecki, francuski, włoski itd., ale akurat nie angielski?
Nie, ale mój ulubiony ekspert powoływał się na prawo unijnie nieraz.
cman napisał(a):Animacje, obrazki, mam nadzieję odczytujesz? Więc na animacji, na której widać wszystko są trzy przyciski: "Turn Left" - skręt w lewo, "Straight on" - na wprost i "Turn Right" - skręt w prawo. Później pojawia się jeszcze przycisk "Next" - następny (chodzi o kolejną sekwencję animacji).
No więc ja nie mam żadnej prezentacji :D Widać Adblock ją wycina. Dopiero w wersji skaszanionej przez gugla się pokazała. I co widzę -- wyszło na moje... Przy zjeździe z ronda migają w lewo (nasze prawo). Co prawda przy jeździe nibywprawo wokoło ronda początkowo mruga, ale to jest błąd koncepcyjny, bo akurat tak im ślicznie wyszło rondo na planie krzyża. Gorzej jak spotkają inne. Albo jak będzie rondo z kilkoma pasami i spowoduje w ten sposób kolizję.
BTW: Ta animacja jest oparta o prawo i obowiązująca w całym UK, czy taka sama dywagacja, jak nasze?
cman napisał(a):A tak poważnie, to Twoja odpowiedź w tym stylu brzmi jak kpina. Dziecko by się domyśliło gdzie trzeba kliknąć i co dzięki temu można zobaczyć. Ale Ty, żeby nie ustosunkować się do czegoś, co jest wybitnie nie po Twojej myśli, dajesz taką odpowiedź...
No cóż, u mnie się żadna animacja nie pojawiała.
cman napisał(a):tristan napisał(a):...nie przemawia do Was opinia biegłego sądowego
Tak przy okazji, mógłbyś powiedzieć, skąd wziąłeś to, że pan Dworak jest biegłym sądowym?
Na jakiś grupach dyskusyjnych pisano. Że to znany polski ekspert d/s ruchu drogowego i krakowski biegły sądowy.