Rozliczanie instruktor<>OSK?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez adalberthus » czwartek 02 października 2008, 11:40

Tristan. Sądząc po załączonym foto, żyjesz w feudaliźmie bliskowschodnim i nauczasz jazdy na wielbłądach. Prowadząc życie nomada, przyzwyczajony jesteś do wędrowania. Wielbłąd, nawet jak beduin jest narąbany kumysem, sam se drogę znajdzie i za bardzo nie trzeba się szkolić w jego kierowaniu. I jedyny problem, abyś trafił na czas na kolację do Izoldy, co by Ci nie zrobiła karczemnej awantury, że po oazach latasz i taniec brzucha oglądasz w wykonaniu hurys obcych.
Otóż na UZ zarabia się dopóty, dopóki się nie zachoruje, np.na malaryję jakową, a to skopion użądli, a wtedy.....skąd na lekarstewka?
Bo chorobowego ani dudu. Chyba, że w wędrówkach spotkasz Midasa nijakiego, któren to pokaże Ci jak zamieniać różne rzeczy w złoto, lubo lampę Alladynowi podwędzisz.
A wtedy o naszym kochanym ZUSiku ciepło się wyrazisz, choć to złodziejaszek okrutny.
I w dalszym ciągu będę się upierał przy jednozawodostwie instruktorów. Bo jak kilku wyżej zauważyło, że jak coś (i ktoś) jest od wszystkiego, to jest do niczego (nawet reklama banku taka jest).

Ale zapomniałem o jeszcze innej sprawie.
Otóż szejk zamienił dromadery (camelami zwane) do egzaminowania, na wielbłądy dwugarbne.
Żaden beduin na camela wsiąść nie chce, bo to nie taka marka i trzeba w te dwa garby zainwestować.
Zarabiamy dosyć dinarów, ale bank uparł się, aby dostarczyć zaświadczenie o zatrudnieniu i zarobkach i ni cholery nie chce akceptować umowy zlecenia.
A nasz camel kopyta ma już zdarte, garb wyleniały i nie chcą za niego dać dość gotówki, aby za dwugarbnego zapłacić.
I wtedy bez Midasa, lub zarąbanej Alladynowi lampy ani rusz.
No można jeszcze zacząć kopać na pustyni i wykopać studnię z ropą, ale......po cholerę nam wtedy ten wielbłąd......
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez tristan » czwartek 02 października 2008, 12:41

adalberthus napisał(a):Otóż na UZ zarabia się dopóty, dopóki się nie zachoruje, np.na malaryję jakową, a to skopion użądli, a wtedy.....skąd na lekarstewka? Bo chorobowego ani dudu.

No cóż, jak ktoś se ze skąpstwa chorobowego nie opłaca, to już nie moja wina.

adalberthus napisał(a):I w dalszym ciągu będę się upierał przy jednozawodostwie instruktorów. Bo jak kilku wyżej zauważyło, że jak coś (i ktoś) jest od wszystkiego, to jest do niczego (nawet reklama banku taka jest).

A czytałeś com napisał?

a) Nie wiem jak miałbym wyżyć z około 50h miesięcznie.

b) Rodzaj umowy nie ma znaczenia, można mieć 7 różnych UoP albo i jedną umowę innego rodzaju. UoP jest po prostu skrajnie niekorzystna dla wszystkich i nie da się zastosować często (jak choćby mój przypadek zmiennej liczby godzin)

c) Owszem, ja się specjalizuję. W edukowaniu. Nie jestem tak ograniczone, żebym nie mógł edukować kilku rzeczy na raz. Zwłaszcza, że jak bardzo się można specjalizować w kodeksie drogowym? Zmienia się raz na 10 lat.... Główna praca idzie w doskonalenie technik nauczania i świetnie sobie radzę.

Podsumowując: Można być jednozawodowcem nie na UoP i bywa to korzystne. Można robić wszystko i nic na UoP i być dupa a nie cokolwiek. Można też robić w miarę jedno, ale bez przesadyzmu w specjalizowaniu się, bo dojdziemy do tego, że będzie nauczyciel-matematyk od całek, matematyk od wielomianów, matematyk od geometrii. Na uczelniach są. Ale to jakby jednak nie ten poziom.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez KUBA_1 » czwartek 02 października 2008, 18:57

Instruktor nie wykonuje wolnego zawodu, co znalazło odzwierciedlenie w przepisie art. 103 ust. 1 Prawa o ruchu drogowym z ustępem 2, gdzie wskazana została wyraźnie sytuacja instruktora prowadzącego szkolenie jako osoba fizyczna: JEST TO PRZEDSIĘBIORCA(...), który zatrudnia co najmniej jednego instruktora lub sam jest instruktorem.

http://www.kodeksdrogowy.com.pl/obowiaz ... #rozdzial2

CZY JEST WIĘC MOŻLIWE PROWADZENIE SZKOLENIA (rozliczania-fakturowania) WYŁĄCZNIE NA PODSTAWIE POSIADANIA UPRAWNIEŃ INSTRUKTORSKICH?

(KODEKS PARCY
Art. 22. § 1. Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.
§ 1 1
. Zatrudnienie w warunkach określonych w § 1 jest zatrudnieniem na podstawie stosunku pracy, bez względu na nazwę zawartej przez strony umowy.
§ 12. Nie jest dopuszczalne zastąpienie umowy opracę umową cywilnoprawną przy zachowaniu warunków wykonywania pracy, określonych w § 1.)
.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez kopan » czwartek 02 października 2008, 20:40

To dlaczego za pracę po godzinach w macierzystym zakładzie mamy więcej do ręki/godzinę a pracodawca płaci większe zusy.
Ale dlaczego w innym zakładzie pracy pracując po godzinach przepracowanych w macierzystym zakładzie mamy do ręki nic więcej bo to normalne godziny a pracodawca płaci tylko niektóre składniki zus.

Ano dlatego tak mamy bo komuś na tym bezsensie zależy.
Bo komuś zależy na tym by bezrobocie było.
Bo komuś zależy byś harował w przyszłość nie patrzył i nie pyskował.

Ps. Ponoć mamy wysokie pozapłacowe koszty pracy.
Jestem jak najbardziej za ich zmniejszeniem.
Wystarczy zamiast hapać ile wlezie podnieść wynagrodzenie pracownika to i te koszty pozapłacowe pracy zmaleją.
Wystarczy każdą pracę jednakowo traktować a pozapłacowe koszty pracy zmaleją.
kopan

Poprzednia strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów