Przechodzenie pieszych poza przejściem

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Przechodzenie pieszych poza przejściem

Postprzez scorpio44 » sobota 13 września 2008, 16:58

Zastanowiła mnie dwuznaczność (wprowadzona przez jeden maluśki, niepozorny przecinek) art. 13 ust. 5. Przypomnę, że brzmi on:
Na obszarze zabudowanym, na drodze dwujezdniowej lub po której kursują tramwaje po torowisku wyodrębnionym z jezdni, pieszy przechodząc przez jednię lub torowisko, jest obowiązany korzystać tylko z przejścia dla pieszych.

Zawsze było dla mnie oczywiste, że zakaz przechodzenia poza przejściem (wynikający z tego przepisu) dotyczy dwóch konkretnych sytuacji (droga dwujezdniowa lub torowisko) występujących na obszarze zabudowanym. Jednak teraz zauważyłem, że przez ten zbędny przecinek można to interpretować tak, że zakaz ten dotyczy całego obszaru zabudowanego (w każdych okolicznościach), a dodatkowo poza takim obszarem tych dwóch sytuacji (droga dwujezdniowa lub torowisko).

Ciekaw jestem waszych opinii na ten temat.
scorpio44

Postprzez tristan » sobota 13 września 2008, 18:13

A który przecinek jest zbędny? Nie rozumiem... I gdzie tu wątpliwość interpretacji?
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez totlowski » sobota 13 września 2008, 18:24

Też zwróciłem uwagę na ten przepis. Zapewne chodzi tu o przecinek: "Poza obszarem zabudowanym,............."
Ja gdy czytałem ten przepis uważałem przez ten właśnie zbędny moim zdaniem przecinek, że sytuacja dotyczy całego bszaru zabudowanego i dodatkowo drogi dwujezdniowej lub drogi po której kursują tramwaje. Teraz sam nie wiem jak to interpretować.
totlowski

Postprzez tristan » sobota 13 września 2008, 18:36

Jaki zbędny? przecie tam jest wtrącenie precyzujące znaczenie. Jak Ci to pomoże zrozumieć, zastąp przecinki nawiasami:
Na obszarze zabudowanym (na drodze dwujezdniowej lub po której kursują tramwaje po torowisku wyodrębnionym z jezdni) pieszy przechodząc przez jednię lub torowisko, jest obowiązany korzystać tylko z przejścia dla pieszych.

Bez pierwszego przecinka całość właśnie traci sens.
tristan

Postprzez scorpio44 » sobota 13 września 2008, 19:43

Chodziło naturalnie o ten pierwszy przecinek (fakt, mogłem dla pewności to dodać). Gdzie wątpliwość intepretacji - wyjaśniłem w pierwszym poście. Choć teraz po głębszym zastanowieniu stwierdziłem, że sprawę trochę wyjaśnia... inny przecinek, ten postawiony przed "pieszy", który rzeczywiście wskazuje na zamknięcie członu wtrąconego wydzielonego przecinkami (chociaż moim zdaniem trudno go za takowy uznać - po pobieżnym przejrzeniu http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629804 nie znalazłem interesującego nas zastosowania przecinka). Nie zmienia to jednak faktu, że przecinki te są jak najbardziej zbędne i nie rozumiem, Tristan, dlaczego Twoim zdaniem zdanie (sic!) to straciłoby sens. Skoro jest ta dyskusja, to znaczy, że jakaś dwuznacnzość przy obecnym zapisie jest.
scorpio44

Postprzez okana » sobota 13 września 2008, 20:30

Panowie
Nie ma nad czym się zastanawiać. To jest po prostu zdanie podrzędnie złożone i tyle. To jest jakoś czwarta klasa szkoły podstawowej (j. polski)
Pozdrawiam
okana

Postprzez tristan » sobota 13 września 2008, 20:39

scorpio44 napisał(a): rozumiem, Tristan, dlaczego Twoim zdaniem zdanie (sic!) to straciłoby sens.

A jaki ma sens nawias zamykający bez otwierającego?
Po usunięciu pierwszego przecinka, drugi staje się drażniący.
Te dwa przecinki oddzielają, ot tak jak w tym zdaniu, element wstawiony w środek.

scorpio44 napisał(a):
Skoro jest ta dyskusja, to znaczy, że jakaś dwuznacnzość przy obecnym zapisie jest.

Nie wiadomo. Trzeba by przeprowadzić badania :D Znalezienie 1 osoby, która nie rozumie zdania jeszcze o niczym nie przesądza w ogólności :D
tristan

Postprzez DEXiu » sobota 13 września 2008, 22:06

okana napisał(a):Panowie
Nie ma nad czym się zastanawiać. To jest po prostu zdanie podrzędnie złożone i tyle. To jest jakoś czwarta klasa szkoły podstawowej (j. polski)
Pozdrawiam

:shock:
Nie chcę być nieuprzejmy, ale albo tę czwartą klasę przeskoczyłeś, albo uczęszczałeś do niej dość dawno :wink:

Chyba znalazłem zasadę jaka tutaj ma zastosowanie, a której nie znalazł scorpio44 --> http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629802 (fragment o okolicznikach jednorodnych - tutaj mamy okoliczniki miejsca) :) Niemniej jednak jestem zaskoczony bo sam uważałem, że ten przecinek wprowadza zamieszanie i nie powinno go być :)
DEXiu

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów