Zastosowanie uprawnonej osoby niepełnosprawnej do znaku B-10

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Zastosowanie uprawnonej osoby niepełnosprawnej do znaku B-10

Postprzez totlowski » piątek 12 września 2008, 14:09

Moi Kochani PORD "art. 8. ust.1 Osoba niepełnosprawna o obniżonej sprawności ruchowej, kierująca POJAZDEM SAMOCHODOWYM oznaczonym kartą parkingową może nie stosować się do niektórych znaków drogowych dotyczących ruchu lub postoju, w zakresie określonym przepisami....", oczywiście chodzi tu o Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych, których par. 33 ust. 2 mówi, iż uprawniona osoba niepełnosprawna kierująca POJAZDEM SAMOCHODOWYM może pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności nie stosować się do znaku między innymi B-10 (zakaz wjazdu motorowerów)!!!! No i tu już zgłupiałem. Czy osoba niepełnosprawna kierująca motorowerem może w końcu nie zastosować się do wspomianego znaku B-10, czy nie? Według mnie jest tu nie ścisłość w tych przepisach. Jak Wy uważacie?
totlowski

Postprzez tristan » piątek 12 września 2008, 16:29

Dlaczego nieścisłość? Jeden przepis mówi o poj. samochodowych, a kolejny dodaje do tego moplik. Tak już jest w prawie, że dopiero suma danych przepisów daje pełny obraz.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez totlowski » piątek 12 września 2008, 16:47

No ale tam jest wyraźapisane, że osoba niepełnosprawna, kierująca POJAZDEM SAMOCHODOWYM. Należy pamiętać, że w świetle ustawy "motorower" nie jest "pojazdem samochodowym", więc w związku z powyższym uprawnina osoba niepełnosprawna jadąca motorowerem i napotykająca znak B-10 (zakaz wjazdu motorowerów) z jednej strony może się do niego nie zastosować, a z drugiej musi, bo nie porusza się pojazdem samochodowym, tylko motorowerem. Przynajmniej ja tak to pojmuje.
totlowski

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów