Tramwaj

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Tramwaj

Postprzez mietwan » środa 06 sierpnia 2008, 10:05

Pytanie o to, czy tramwaj ruszający z przystanku jest włączjącym się do ruchu, budzi wiele wątpliwości i jest dość popularne na egzaminach dla egzaminatorów.
Przedstawię swoje spostrzeżenia z prośbą o komentarze.
W myśl art .17 kd włączanie się do ruchu następuje po postoju lub zatrzymaniu się, niewynikającym z warunków ruchu drogowego lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wyjeżdżaniu;
pkt4; pojazdem szynowym- na drogę z zjezdni lub na jezdnię z pętli.
Definicja zatrzymania art .2 pkt 29 ( nie cytuję ) i komentarz Sobonia:
pkt. 3 komenarza Zatrzymanie niewynikające z warunków ruchu drogowego wynika z woli kierującego, który realizuje określone potrzeby własne, przewożonych pasażerów lub innych osób.

Korzystam też z analogii autobusu, ruszającego z przystanku- chodzi o pojęcie realizacji określonych potrzeb własnych czy pasażerów.
Autobus na przystanku zatrzymuje się więc z potrzeb nie wynikających z ruchu drogowego i jest włączającym się do ruchu.[/u][/b]
Mój wniosek: tramwaj ruszający z przystanku , jest włączającym się do ruchu.
mietwan
mietwan

Postprzez scorpio44 » środa 06 sierpnia 2008, 11:34

Szczerze mówiąc, trudno mi znaleźć jakiekolwiek uzasadnienie tego, że tramwaj w takiej sytuacji nie jest włączającym się do ruchu...
scorpio44

Postprzez mietwan » środa 06 sierpnia 2008, 11:55

Rozumiem,że scorpio 44 zgadza się ze mną.
Myślę, że wiele osób art. 17 ust.1 pkt.4 komentuje w ten sposób, że tylko wtedy jak wyjeżdż z pętli i zajezdni, jest włączjącym się do ruchu- tak przynajmniej można spotkać na forach i dyskusjach giełdowych na egzaminach.
mietwan
mietwan

Postprzez scorpio44 » środa 06 sierpnia 2008, 12:12

Art. 17:
1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego (...)

Jak dla mnie, to jakiekolwiek głębsze rozważania są zbędne, bo z taką właśnie sytuacją mamy tu do czynienia.
scorpio44

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów