Witam.
Jakiś czas temu zrobiłem kurs na instruktora. Co mnie podkusiło ??? Słyszałem opinie , że instruktorzy są bardzo potrzebni w naszym kraju, że to fajna praca łatwa i przyjemna idt...... no i zapisałem się na kursik.
Myślę że mówią tak ludzie którzy obserwują to "z boku" i mówią że jeździ się z "laseczkami' i gada o pierdołach, osoby takie nie maja pojęcia o realiach pracy takiego instruktora. Bo żeby zacząc pracę , należy najlepiej mieć własny samochód (koszt ok 40000 tyś). Szukałem pracy jako instruktor w mieście wojewódzkim bez auta, i jedyne co mi zaproponowali to 7 - 8 zł bez ubezpieczenia (na czarno). Niestety nikt nie chce przyjąc człowieka i płacić mu składek ZUS itd.. Z jednej strony rozumiem , bo ceny kursów są za niskie aby instruktor mógł godnie zarabiać. Ale robienie kursu w takim razie jest mało opłacalne :/
Osobiście jeśli byłaby taka możliwość chętnie oddałbym moje uprawnienia komuś za np. 1000 zł :), bo naprawdę nie warto było . Popełniłem błąd że wcześniej nie zbadałem rynku pracy w tym sektorze. Nauki było dużo i stresu przed egzaminem (bardzo sie cieszyłem że zdałem za pierwszym razem) starałem sie bardzo, ale kiedy przyszło już do szukania pracy to szara rzeczywistość dała o sobie znać. Przecież 8 zł to ja mam za siedzenie i ściemnianie w byle jakiej pracy a tutaj instruktor za te samą stawkę musi być nonstop skupiony i myśleć za dwoje i "dwa skrzyżowania do przodu" :)
Moje pytanie brzmi :
Czy jest sens otwierać autoszkołe jednoosobową ?? mam na myśli że sam bym prowadził wykłady i jazdy (bynajmniej na początku) Czy ktoś za was ma jakieś doświadczenia i zaczynał w ten sposób ??? Czy warto zainwestować pieniądze w coś takiego ? Ile osób miesięcznie średnio należałoby przeszkolić by osiągnąć na czysto zysk np. 2000 - 3000 zł na rękę po odliczeniu wszystkiego. Może ktoś ma własne doświadczenia
Czy po prostu lepiej nie kombinować z własnym interesem i jeździć na własnym aucie w jakiejś innej szkole ? Co jest lepsze ?
Liczę że ktoś z Was doświadczonych instruktorów wypowie się w tym temacie.
Dziękuje i pozdrawiam