zmiany zmiany....

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

zmiany zmiany....

Postprzez fetysz » piątek 02 lutego 2007, 22:25

http://www.gazetaprawna.pl/wydarzenia/? ... 2175090849
co wy na to? jak było to przepraszam : )
fetysz

Postprzez KUBA_1 » piątek 02 lutego 2007, 23:15

To nie było to dopiero wchodzi więc spodziewam się gorącej dyskusji.

Ja do projektu ustawy o kierujących mam kilka uwag (nie podawane przez prasę). Proponuje, aby metodyk ośrodka brał udział jako słuchacz w szkoleniach organizowanych przez ... osrodek (jest) a powinno być przez Starostę - odpłatnie dla uczestników, inaczej metodycy to fikcja,
Szkolenia organizowane przez ośrodki dla swoich instruktorów nic nie zmieną, a w ramach oszczędności 3-ch dni pracy będą fałszowane, tak jak obecnie szkolenia stanowiskowe BHP.
Nie rozumię dlaczego wykładowca musi mieć 5-ć lat praktyki w zawodzie instruktora. Czyżby egzaminy weryfikacyjne i szkolenia również były lipą? No chyba że Izba Gospodarcza chce ograniczenia dostępu do zawodu.
Widziałem dziś ciekawy spór,
Jak z głową dyskutował mur,
KUBA_1

Postprzez ella » piątek 02 lutego 2007, 23:26

linki do całego projektu ustawy znajdziecie tutaj
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 5650#75650
ella
Moderator

Postprzez Saroonia » sobota 03 lutego 2007, 12:08

No we wszystkim sa zwykle dobre i zle strony ale tu chyba widze wiecej tych zlych. Nie wiem czy do konca zrozumialam, bedzie mozna otrzymac prawo jazdy w wieku lat 16?? to chyba jakas przesada juz, skoro najwiecej wypadkow powoduja mlodociani kierowcy, a oni jeszcze planuja obnizyc wiek z 18 na 16. I nie uwierze ze badania psychologiczne maja tu cokolwiek stwierdzic.

pozaty ten fragment:

Jeżeli pojazdem będzie kierował nietrzeźwy kierowca, zostanie skierowany dodatkowo na kurs reedukacyjny w zakresie profilaktyki przeciwalkoholowej.

No sorki, ale jesli kogos sie zlapie w stanie nietrzezwym to ja jestem za calkowitym zabraniem prawka na jakis wyznaczony okres, a przy ponownym zlapaniu zabieraniem prawka wogole, skoro ktos raz sie nie nauczyl to :/

Uwazam tez ze bzdura sa te ograniczenia predkosci, przeciez wyjdzie na to ze nagle znajdzie sie multum kierowcow blokujacych ruch na drodze. I co na autostradzie mam jechac 80 km/h hahahaha dobre.

Jedno z czym bym sie zgodzila to odbycie dodatkowych kursow w okresie tych 7mc, zawsze dodatkowa wiedza sie przyda. Oznakowanie samochodow tez ma swoje plusy. Jak ktos wsiada 1 czy 2 raz za kierownice po otrzymaniu prawka to jednak dobrze by bylo jakby inni o tym wiedzieli :P
Saroonia

Postprzez ella » sobota 03 lutego 2007, 12:22

Nie wiem czy do konca zrozumialam, bedzie mozna otrzymac prawo jazdy w wieku lat 16??

źle zrozumiałaś.
Kurs można będzie zacząć w wieku 16 lat a egzamin dopiero po ukończeniu 18. Czyli kurs trwa dwa lata. A w tym czasie po ukończonym szkoleniu w OSK uczysz się jeździć z osobą z rodziny, która też przeszła odpowiednie szkolenie.
Nie wiem dlaczego ale wszyscy jak czytają rozporządzenie to im się wydaje, że dostaną prawko mając 16 lat. Błędne rozumowanie.
ella
Moderator

Postprzez marcij » sobota 03 lutego 2007, 15:29

Nie przypominam sobie zeby w ciagu ostatnich 10 lat , czyli mniejwiecej odkad zaczelo mnie interesowac to co dzieje sie poza moim domem :P nasi poslowie wymyslili jakies zmiany ktore bylyby dobre. Oni poprostu caly czas zastnawiaja sie co by tu jeszcze mozna spieprzyc.
Obrazek
marcij

Postprzez Tancerz » sobota 03 lutego 2007, 23:14

te wszystkie nowe projekty, które (daj boże) wejdą w życie są potrzebne...bo jak jade samochodem i widzę co pewne osoby wyprawiają to mnie mdli... nie wiem czemu ale mam straszne uprzedzenie do kobiet za kółkiem...wiem ze sa takie co jezdzą świetnie...ale większa część chyba nie powinna miec prawka..
Prawo jazdy KAT. B
Skoda Felicia 1.3

-Puchatku? :(
-Tak Prosiaczku?
-Nic :( -po chwili łapiąc go za rączke rzekł-Chciałem tylko upewnić się, że jesteś :(
Tancerz

Postprzez kamiles » sobota 03 lutego 2007, 23:31

Tancerz napisał(a):...nie wiem czemu ale mam straszne uprzedzenie do kobiet za kółkiem...(...) ..ale większa część chyba nie powinna miec prawka..

zapewniam Cię, że spora część osobników płci męskiej, których spotyka się na drogach, zasługuje na ten sam komentarz
kamiles

Postprzez jaaa19 » sobota 03 lutego 2007, 23:48

Tancerz napisał(a):te wszystkie nowe projekty, które (daj boże) wejdą w życie są potrzebne...bo jak jade samochodem i widzę co pewne osoby wyprawiają to mnie mdli...

a skad wiesz, ze innych na Twoj widok nie mdli?

nie wiem czemu ale mam straszne uprzedzenie do kobiet za kółkiem...wiem ze sa takie co jezdzą świetnie...ale większa część chyba nie powinna miec prawka..

wzajemnie.

pozdrawiam
doskonale znika czas
jaaa19

Postprzez miros » niedziela 04 lutego 2007, 03:04

a ja cos czuje, ze bedzie jak zwykle: PROJEKT - czyli pozyjemy, zobaczymy, ze dalej bedzie tak samo :]
jedyne co sie zmieni to ilosc uzytkownikow pytajacych: kiedy prawko od 16 lat, bo cos gdzies ponoc napisali, ze ponoc wchodzi w zycie nowa ustawa?
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Matylda » wtorek 06 lutego 2007, 13:06

Kolego Tancerz z całym szacunkiem :wink:
Powielasz tylko śmieszne opinie rodem z forum Onetu, które są moim zdaniem pisane przez zakompleksionych mistrzów kierownicy. Płeć nie jest gwarantem prawidłowej i dynamicznej jazdy samochodem. Poza tym wydaje mi się, że nie jesteś wyjatkowym autorytetem do wydawania opinii o jeździe samochodem przez innych, bo smiem zauważyć, że jesteś kierowcą od niedawna :) 8)
Cuda na drodze wyczyniają bardzo różni kierowcy, zarówno mężczyźni jak i kobiety, młodziaki i staruszkowie w kapeluszach, więc bądź uprzejmy nie wtykać wszystkich do jednego wora :evil:
Przepraszam za off top, ale wyjątkowo drażnią mnie tego typu bazgroły.
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Postprzez cman » środa 07 lutego 2007, 19:21

Ministerstwo Transportu: 07-02-2007.
cman

Postprzez Saroonia » czwartek 08 lutego 2007, 11:13

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie zmian ktore maja niby wejsc w 2008, a chodzi mi o ten fragment:

Dla młodych kierowców (tych którzy posiadają prawo jazdy przez okres nie dłuższy niż 2 lata) przewiduje się okres próbny trwający 2 lata

Nie rozumiem do konca, czy jesli ktos zrobi prawo jazdy w tym roku to te zmiany tez go juz obejmują?? Zawsze mi sie wydawalo ze prawo nie działa wstecz wiec troche to dla mnie niejasno jest sformulowane.
Saroonia

Postprzez slayer17 » czwartek 08 lutego 2007, 18:12

Dobre pytanie. Prosimy wtajemniczonych o odpowiedź boi mnię ten temat nęci :mrgreen:
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Postprzez jaaa19 » czwartek 08 lutego 2007, 22:55

Jak dla mnie to troche dziwne- egzamin na prawo jazdy zdawalam 31.12.2005, data wydania 05.01.2006. Moze sie tak zdarzyc, ze zmiany wejda 01.01.2008 i co wtedy? Bede musiala jezdzic z zielonym listkiem, bo dokument posiadam 4 dni za krotko? Jakos nie moge sobie tego wyobrazic... :help:
doskonale znika czas
jaaa19

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców