Witam serdecznie mam następujący problem. Przekroczyłem 20 punktów karnych w pierwszym roku posiadania prawa jazdy. Jak tylko wiedziałem, że przekroczyłem 20 punktów – zapisałem się na nowy kurs prawa jazdy – gdyż dowiedziałem się, iż kierowca, który w okresie 1 roku posiadania prawa jazdy przekroczy 20 punktów karnych – traci prawo jazdy i ponownie musi odbyć kurs. Mam pytanie dotyczące wniosku o wydanie prawo jazdy – w części G wniosku, który składa się w WORDzie jest oświadczenie i tam są min takie pola
Punkt 5 ) nie mam cofniętego uprawnienia do kierowania pojazdami oraz punkt 6 ) utraciłem prawo jazdy/ pozwolenie – w związku z tym mam pytanie. Czy w takim przypadku jestem traktowany tak jakbym nigdy nie miał PJ ? Czy powinienem zaznaczyć pole 6 – jako utraciłem prawo jazdy. Kolejne pytanie – jak są traktowani na egzaminie – osoby z podobnym problemem do mojego ( tzn. czy bardziej restrykcyjnie ?). Słyszałem, że wiele trudniej mają osoby, które utraciły prawo jazdy w wyniku jazdy po alkoholu ? Czy punkt 6 nie odnosi się właśnie do tychże osób ? Ostatnio otrzymałem list polecony ze Starostwa –wydziału komunikacji – nie mogłem go odebrać gdyż nie przebywam w miejscu zameldowania. Czy ktoś zna się dokładnie na tej procedurze ? Czy normalnie mogę iść zapisać się na egzamin na PJ ? Tak jakbym nigdy nie posiadał PJ ? Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi