Ponowny kurs i egzamin na PJ

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Ponowny kurs i egzamin na PJ

Postprzez Piotrek.M28 » niedziela 28 stycznia 2007, 12:36

Witam serdecznie mam następujący problem. Przekroczyłem 20 punktów karnych w pierwszym roku posiadania prawa jazdy. Jak tylko wiedziałem, że przekroczyłem 20 punktów – zapisałem się na nowy kurs prawa jazdy – gdyż dowiedziałem się, iż kierowca, który w okresie 1 roku posiadania prawa jazdy przekroczy 20 punktów karnych – traci prawo jazdy i ponownie musi odbyć kurs. Mam pytanie dotyczące wniosku o wydanie prawo jazdy – w części G wniosku, który składa się w WORDzie jest oświadczenie i tam są min takie pola
Punkt 5 ) nie mam cofniętego uprawnienia do kierowania pojazdami oraz punkt 6 ) utraciłem prawo jazdy/ pozwolenie – w związku z tym mam pytanie. Czy w takim przypadku jestem traktowany tak jakbym nigdy nie miał PJ ? Czy powinienem zaznaczyć pole 6 – jako utraciłem prawo jazdy. Kolejne pytanie – jak są traktowani na egzaminie – osoby z podobnym problemem do mojego ( tzn. czy bardziej restrykcyjnie ?). Słyszałem, że wiele trudniej mają osoby, które utraciły prawo jazdy w wyniku jazdy po alkoholu ? Czy punkt 6 nie odnosi się właśnie do tychże osób ? Ostatnio otrzymałem list polecony ze Starostwa –wydziału komunikacji – nie mogłem go odebrać gdyż nie przebywam w miejscu zameldowania. Czy ktoś zna się dokładnie na tej procedurze ? Czy normalnie mogę iść zapisać się na egzamin na PJ ? Tak jakbym nigdy nie posiadał PJ ? Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi 
Piotrek.M28

Postprzez kwito » niedziela 28 stycznia 2007, 12:54

moim zdaniem miałeś prawo jazdy i je straciłeś, dlaczego miałbyś uznać że go nigdy nie mialeś skoro miałeś... (ale to moje zdanie - może przepisy są inne)
a co do trudności zdania to wg mnie najciężej jest wyzbyć się różnych nawyków, które nabywasz jeżdżąc samodzielnie, a niekoniecznie są mile widziane na egzaminie, jak np jazda z jedną ręką na kierownicy, a drugą na wajchę zmiany biegów, albo podjeżdżanie do skrzyżowania na luzie itp
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez invx » czwartek 01 lutego 2007, 22:18

no to rzesz przymasterzyl :D :D :lol: 8) 20 pkt w ciagu roku od wydania 8)

- ja jak bym mial 18 na koncie - bez mozliwosci kasacji - to bym juz za kolko nie wsiadal az cos sie nieprzedawni :P

musisz zaznaczyc ze utraciles.
choc egzaminator nie wie ktory raz zdajesz i jak utraciles ... dowiaduje sie o tym po egzaminie jak wypelnia papiery.
invx

Postprzez Gozdek » piątek 02 lutego 2007, 17:12

kwito napisał(a):moim zdaniem miałeś prawo jazdy i je straciłeś, dlaczego miałbyś uznać że go nigdy nie mialeś skoro miałeś... (ale to moje zdanie - może przepisy są inne)
a co do trudności zdania to wg mnie najciężej jest wyzbyć się różnych nawyków, które nabywasz jeżdżąc samodzielnie, a niekoniecznie są mile widziane na egzaminie, jak np jazda z jedną ręką na kierownicy, a drugą na wajchę zmiany biegów, albo podjeżdżanie do skrzyżowania na luzie itp

a co to nie mozna podjechac do skrzyzowania na luzie?? ja tak jezdze na kursie i nic mi instruktor nie mowil na ten temat ze nie wolno.....
Gozdek

Postprzez scorpio44 » piątek 02 lutego 2007, 18:08

Gozdek napisał(a):a co to nie mozna podjechac do skrzyzowania na luzie?? ja tak jezdze na kursie i nic mi instruktor nie mowil na ten temat ze nie wolno.....

To czym prędzej zmieniaj instruktora i oduczaj się tego. Bo tak, jak faktycznie bywają rzeczy różnie interpretowane przez różnych egzaminatorów, tak raczej jazdę na luzie każdy egzaminator potraktuje jako błąd. ;)
scorpio44

Postprzez Ad_aM » piątek 02 lutego 2007, 23:21

I jazda na luzie nie ma żadnych pozytywów :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Gozdek » piątek 02 lutego 2007, 23:32

Ad_aM napisał(a):I jazda na luzie nie ma żadnych pozytywów :wink:

a jakie ma negatywy ? Ja sie poprostu tak przyzwyczailem ze dojezdzam do skrzyzowania na luzie i powoli i jak zapali sie zielone to wrzucam np dwojke i jade bez potrzeby zatrzymywania...
Gozdek

Postprzez ella » piątek 02 lutego 2007, 23:52

Panowie, chyba nie o to pytał autor wątku 8)
A jak już macie ochotę podyskutować na temat luzu czy biegów to jest kilka zaczętych wątków
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 6718#76718
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... anie+luzie
ella
Moderator

Powrót do Szkolenie kierowców