PROSZE O KILKA INFORMACJI / TYCHY

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

PROSZE O KILKA INFORMACJI / TYCHY

Postprzez morihana » niedziela 31 grudnia 2006, 17:10

Witam serdecznie,
znalazłem się na tym forum bo wkrótce zamierzam zrobic prawo jazdy kat C (do tej pory moge się "pochwalić" kat A i B zdanym za 1-szym razem).

Przestudiowałem kilka postów na ten temat i wiem juz co nieco na temat nowego zdawania (sam zdawałem w 1999 a więc od tego czasu zmieniło się co nieco) ale ciągle nurtuje mnie kilka kwesti:

1. Mieszkam w Tychach i tam jestem zameldowany - czy to oznacza że także w Tychach będe zdawał egzamin ? Czy może w jakimś innym mieście ? (zamierzam się zapisać na kurs w Tychach)
2. Jaka jest zdawalnośc na kat C ?
Bo jedni twierdzą że łatwo zdać a inni że nie. Więc jak to jest ?
Obawiam się że taki "dziadek" jak ja może mieć problemy z uzyskaniem nowej kategorii ... (chodzi mi głównie o "częśc praktyczną" bo teorii można się nauczyć.
3. No i najważniejsze - podobno jeśli obleje egzamin na "C" to oznacza że utracę również posiadane już kategorie :roll: czy tak jest w rzeczywistości czy to po prostu plotka ? Bo jeśli to prawda to gra nie warta świeczki

Koledzy bardzo prosze o kilka informacji dla "C-laika" :oops:
morihana

Postprzez cman » niedziela 31 grudnia 2006, 17:21

1. Będziesz zdawał tam gdzie się zapiszesz na egzamin, jak w Tychach to w Tychach, jak gdzie indziej, to gdzie indziej.
2. Jaka zdawalność to nie wiem, ale na pewno większa niż na kat. B. Zależy jak bardzo masz zakorzenione niewłaściwe nawyki, ale nie powinno być źle.
3. Nieee. Plotka i bzdura w jednym.
cman

Postprzez Tomek_ » niedziela 31 grudnia 2006, 18:21

Zdawalnosc jest rozna, najczeciej proporcjonalna do umiejetnosci ;)

Z jednej strony latwiej (bo mamy juz pewne doswiaczenie z samochodami osobowymi, wiec nie jestesmy zieloni jak przed kategoria B), z drugiej jazda ciezarowka rozni sie od jazdy osobowka. Inne gabaryty, inna masa, inna droga hamowania i przednia os znajduje sie na wysokosci lub za kierownica (inaczej niz w osobowkach gdzie zawsze przednia os jest przed kierownica), wiec troszke inaczej sie kreci z minimalnie innym opoznieniem, no i dochodzi "nadrzucanie", aby gabarytami nie "kosic" kraweznikow czy samochodow. Pojezdzisz na kursie, sam zobaczysz. Jesli dobrze sie przygotujesz to zdasz.

Sporo o kategorii C jest tutaj: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6539
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez morihana » poniedziałek 01 stycznia 2007, 23:06

Bardzo dziekuje za szybkie odpowiedzi :)

Mam jeszczy pytanie dotyczące ośrodka szkoleniowego w Tychach-czy ktoś mógłby mi polecic dobry ośrodek (w Tychach) tzn. taki w którym nauczył bym się dobrze teorii i praktyki, bo ten w którym uczyłem się na "B" zawiódł mnie bardzo ... (mimo że zdałem za pierwszym razem)
morihana

Powrót do Szkolenie kierowców