samodzielna nauka jazdy - gdzie wolno/można?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

samodzielna nauka jazdy - gdzie wolno/można?

Postprzez dcfan » środa 11 października 2006, 16:43

Temat założony dla koleżanki. Pytanie, gdzie oprócz placu manewrowego wyłączonego z ruchu publicznego można "uczyć się jeździć", nalepiej jakieś sprawdzone informacje z Gdyni lub okolic. chodzi o jakieś betonowe place puste, parkingi nieużywane itp, miejsca gdzie polcja raczej nie zagląda bo i to tak średnio legalne jest. ewentualnie adresy/telefony do OSK które udostępniają plac manewrowy dla osób nie uczęszczających na kurs.
dcfan

Postprzez Agawa » środa 11 października 2006, 18:58

Powiedź kolezance aby zapytała w swoim OSK czy jest mozliwośc pojeżdżenia po placu swoim samochodem albo niech spyta w jakimś innym OSK .
Teraz przeważnie każdy OSK( zdarzaja sie wyjatki, że nie) daje mozliwość jeżdzenia własnym autem po swoim placyku.
A powiem Ci jeszcze tak dla ciekawostki :wink: że kiedys nawet krakowski MORD dawał mozliwość pojeżdżenia po swoim placu kursantom. Nie wiem jak jest teraz.
Agawa

Postprzez scorpio44 » środa 11 października 2006, 23:57

Agawa napisał(a):A powiem Ci jeszcze tak dla ciekawostki :wink: że kiedys nawet krakowski MORD dawał mozliwość pojeżdżenia po swoim placu kursantom.

Elbląski też kiedyś dawał, tyle że osoby za to odpowiedzialne miały potem lekko mówiąc przechlapane (patrz: afera korupcyjna w elbląskim WORD - udostępnienie placu manewrowego kursantom było jednym z jej elementów). Wnioskuję więc, że jest to nielegalne, ale nie wiem, jak to wygląda od strony przepisów.
scorpio44

Postprzez ella » czwartek 12 października 2006, 00:05

że kiedys nawet krakowski MORD dawał mozliwość pojeżdżenia po swoim placu kursantom. Nie wiem jak jest teraz.
udostępnienie placu manewrowego kursantom

Koledze nie chodzi o jazdy elką z instruktorem tylko prywatnym samochodem.
A tych chyba Wordy nie wpuszczały i nie wpuszczają?
Word Olsztyn wpuszcza teraz ale tylko z instruktorem.
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » czwartek 12 października 2006, 00:16

ella napisał(a):Word Olsztyn wpuszcza teraz ale tylko z instruktorem.

Sorry za drążenie wątku lekko offtopowego, ale czy w takim razie jest to legalne? A może teraz po ostatniej zmianie zasad szkolenia już wolno? W Elblągu była grubsza afera z tytułu tego, że plac manewrowy WORD-u był udostępniony dla L-ek.
scorpio44

odp

Postprzez dcfan » czwartek 12 października 2006, 01:52

WORD nie WORD, nie o to tu chodzi, choć sam temat jest ciekawy!

Generalnie jak dzwoniłem po OSK w Gdyni to na obdzwonionych chyba 7 tylko jeden oferował możliwość wjechania na plac własnym samochodem bez instruktora. Wtedy zostają podblokowe parkingi albo plac na terenie wojskowym, gdzie Policja nie ma wstepu... :)
dcfan

Postprzez Agawa » czwartek 12 października 2006, 08:27

Koledze nie chodzi o jazdy elką z instruktorem tylko prywatnym samochodem.

Mnie własnie chodziło o jazde własnym samochodem. Bo o to własnie pytał dcfan. To było w czasach gdy manewry zdawało się na placu a nie na mieście i jeden placyk egzaminacyjny (za odpowiednia opłatą :lol: )był udostepniany do jazdy własnym autem.
Agawa

Postprzez ania18 » czwartek 12 października 2006, 15:40

W moim ośrodku każdy kursant może pojeździć po placu manewrowym swoim samochodem w dodatku za friko 8)
Mnie przed rozpoczęciem kursu chłopak wywoził na różne zadupia i tam próbowałam jeździć. Najczęściej jeździliśmy koło działek, stawów na jakieś polne dróżki. A swoją pierwszą jazde miałam na kopcu (kto jest z okolic Piekar ten wie co to takiego :wink: ). Przeważnie w takich miejscach nikt się za często niebuja.
Raz wyjechaliśmy nad taki malutki zalew, po drodze się działki mija i wogóle miejsce prawie wogóle nieuczęszczane czasami jakaś jednostka szła na spacerek z pieskiem. No i jeżdże se koło stawiku, strasznie mi sie podobało ale już chcieliśmy się zwijać i wyprosiłam chłopaka żebym mogła jeszcze poprowadzić aż do miejsca gdzie zaczyna się cywilizacja. Jade sobie z bananem na ryju, patrze a tu z naprzeciwka jedzie moja siostra z chłopakiem. Aż z wrażenia zapomniałam jak się hamuje hihi fajnie było :D

dcfan napisał(a): Wtedy zostają podblokowe parkingi albo plac na terenie wojskowym, gdzie Policja nie ma wstepu... :)

Ja bym niepolecała parkingów podblokowych. To od razu widać, że ktoś się uczy jeździć. Jeszcze komuś w ochronie swojego auta wpadnie ambitny pomysł i zadzwoni na policje i już przechlapane. Co do parkingów na placu wojskowym to niemam bladego pojęcia, ale przypuszczam że wyrzuciliby z tamtąd osobe, która jeździ wkółko bez celu...
ania18

.

Postprzez dcfan » czwartek 12 października 2006, 23:33

No fakt, to też widać...ale w godzinach pracy takie parkingi przeważnie są puste :)
Co do terenu wojskowego wystarczy pogadać ze stróżem i nie ma problemu, znam kilka osób które tak właśnie robiły.

Słuchajcie nawiasem w Gdyńskich OSK panuje okropne chamstwo moim zdaniem, to raz. Dwa, że co innego piszą na stronach a co innego jest jak się przyjdzie. Jedyny LOK pozostał na tyle fajny, że pozwolili wjechać w sobotę i niedzielę na plac, nawet klucz dali :):):) A to wszystko za normalne "proszę".
dcfan

Re: .

Postprzez funnygirl » piątek 13 października 2006, 07:48

dcfan napisał(a):Słuchajcie nawiasem w Gdyńskich OSK panuje okropne chamstwo moim zdaniem, to raz. Dwa, że co innego piszą na stronach a co innego jest jak się przyjdzie. Jedyny LOK pozostał na tyle fajny, że pozwolili wjechać w sobotę i niedzielę na plac, nawet klucz dali :):):) A to wszystko za normalne "proszę".

LOK? A powiedz mi gdzie lok ma swoj plac? Kolo Dalmoru moze?

pozdrawiam :)
funnygirl

Postprzez miss tq » niedziela 15 października 2006, 13:25

ja jako że mieszkam w pewnej odległosci od miasta :)) jeżdżę sobie po mojej okolicy - na drogach polnych sama na asfaltowych z mamą praktykowałam kiedys jazdę :D no i z chłopakiem również. Mam tez miejsce gdzie robię sobie symulację parkowania 'między samochodami' tzn miedzy drzewem a patykiem ;)) hehe no ale to ciągle nie to samo!! :)) w ogóle to słyszałam po raz kolejny że ma wejsc przeps ze bedzie mozna jexdzic z opiekunem/rodzicem po mieście wlasnym samochodem w celach szkoleniowych. ale już wiele razy to wczesniej słyszałam i żadnych skutków to nie przyniosło póki co :) no a gdzies w końcu muszę jeździc bo polegając tylko na jazdach z instruktorem daleko nie zajadę ;) pozdrawiam!
"nie jest możliwe, aby nagle wszystkie światła na twojej drodze zaświeciły na zielono" - dosłownie i w przenośni ;)

kierowca początkujący...
miss tq

Postprzez kamiles » niedziela 15 października 2006, 13:30

miss tq napisał(a):bo polegając tylko na jazdach z instruktorem daleko nie zajadę ;)

to zmień instruktora;) ja nigdy przed kursem nie siedziałam za kółkiem i w czasie nauki jazdy korzystałam tylko i wyłącznie z jazd z instruktorem i... zdałam za pierwszym razem; instruktor był the best :)
kamiles

Postprzez miss tq » niedziela 15 października 2006, 13:45

instruktora to ja juz zmieniałam ;) takze dzięki za radę :D obecnie wracam do tego z numerem 2. choć ten mój pierwszy to rzeczywiscie mógl byc lepszy ;P a jeździć i tak musze sama w międzyczasie bo miesiąc czekania na egzamin to jast świetna okazja żeby wyjśc z wprawy... małas szczęscie albo talent! :D ja jakos pozbawiona jestem i jednego i drugiego taki wiec radze sobie jak mogę ;)
"nie jest możliwe, aby nagle wszystkie światła na twojej drodze zaświeciły na zielono" - dosłownie i w przenośni ;)

kierowca początkujący...
miss tq

Postprzez gardziej » niedziela 15 października 2006, 15:16

wszystko zalezy od tego, jakie techniki stosuje instruktor. jesli nie ma zaciecia pedagogicznego to nas nie nauczy do konca. ma do dospozycji 30h i w zaleznosci od poziomu kursanta powinien tak to sobie rozplanowac, zeby nauczyc skutecznie. ja mialem do dyspozycji duze podworko, gdzie na upartego moznaby zrobic caly stary placyk, tylko troche nierowno i trawiasto. ale i tak na miescie dopiero uczymy sie patrzenia na otoczenie itd. i jezdzenie po polnej drodze nam tego nie zastapi.
gardziej

Postprzez ella » piątek 20 października 2006, 16:34

scorpio44 napisał(a):Elbląski też kiedyś dawał, tyle że osoby za to odpowiedzialne miały potem lekko mówiąc przechlapane (patrz: afera korupcyjna w elbląskim WORD - udostępnienie placu manewrowego kursantom było jednym z jej elementów). Wnioskuję więc, że jest to nielegalne, ale nie wiem, jak to wygląda od strony przepisów.

To tak już off topowo.
Na stronie WORD Elbląg jest takie info.
WORD w Elblągu informuje, że z dniem 21. 02. 2005 r. wprowadza możliwość korzystania z egzaminacyjnego placu manewrowego dla kandydatów na kierowców w zakresie prawa jazdy kat. B. Więcej informacji mozna uzyskać na stronie www.bip.word.elblag.pl

Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Elblągu informuje, że wprowadza możliwość korzystania z egzaminacyjnego placu manewrowego dla kandydatów na kierowców w zakresie prawa jazdy kat. B.

Plac manewrowy będzie dostępny:
- w dni robocze w godz. 18 – 22

- w dni wolne od pracy w godz. 8 – 22
z wyjątkiem sobót, w których odbywają się egzaminy państwowe.

Odpłatność za korzystanie z placu manewrowego wynosi 30 zł plus VAT (36,60) za 1 pojazd w czasie jednej godziny. Zajęcia mogą być przeprowadzane tylko w obecności instruktorów nauki jazdy na pojazdach ośrodków szkolenia kierowców.

Biuro obsługi (pok. nr 5 tel. 23-30-40-50) prowadzi zapisy oraz udziela szczegółowych informacji na temat korzystania z placu manewrowego.

Czy to aktualne czy też nie?
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców