czy 16-sto latek może mieć prawko ??

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

czy 16-sto latek może mieć prawko ??

Postprzez majster » poniedziałek 18 sierpnia 2003, 19:14

Witam, jestem nowy na forum. Słyszałem coś o tym że, jeżeli osoba ukończyła 16 lat to może robić prawo jazdy na samochód za zgodą obojga rodziców. Może mi ktoś więcej o tym powiedzieć ?? :roll: bardzo dziękuję za odpowiedzi.

pzdr majster
zawsze może być o 1KM więcej.......
majster

Postprzez majster » poniedziałek 18 sierpnia 2003, 19:18

sorki za ten temat, ale nacisnęło mi się dwa razy :oops: proszę go zablokować, a odpowiadać w tym drugim z ankietą :)
majster

Postprzez leila » poniedziałek 18 sierpnia 2003, 22:51

z tego co ja wiem i co sie pytają każdego "młodocianego" na kursie to czy ma skończone 18 lat a jak nie to czy najpóźniej za 3 miesiące je skończy..tak czy siak wymagana jest chyba zgoda rodziców(nie wiem dokładnie bo mnie to nie dotyczyło)ale 16 lat???chyba na razie możesz tylko pomarzyć..po co się spieszyć??za 2 lata nie będziesz sięmęczył na placyku jak my teraz:D
leila

Postprzez majster » wtorek 19 sierpnia 2003, 13:06

leila napisał(a):z tego co ja wiem i co sie pytają każdego "młodocianego" na kursie to czy ma skończone 18 lat a jak nie to czy najpóźniej za 3 miesiące je skończy..tak czy siak wymagana jest chyba zgoda rodziców(nie wiem dokładnie bo mnie to nie dotyczyło)ale 16 lat???chyba na razie możesz tylko pomarzyć..po co się spieszyć??za 2 lata nie będziesz sięmęczył na placyku jak my teraz:D

ja bez jazdy żyć nie moge !! a bez prawka ojciec mi fury nie da, jestem maniakiem samochodowym ;)
majster

Postprzez leila » wtorek 19 sierpnia 2003, 14:20

o rany po te j twojej wypowiedzi teraz to jeszcze bardziej podtrzymuję swoje zdanie że powinieneś(i tak nie masz wyjścia) poczekać...wiesz bez urazy ale ten kto to wymyślił pewnie wychodził z takiego założenia jak ja że z wiekiem się mądrzeje (przynajmniej trochę) i dlatego inna jest (moim zdaniem) "kultura" jazdy takiego 20-latka,a takiego co dopiero gimnazjum skończył...po co ci tak wczas prawko żeby przed laskami szpanować??? bo nie wydaje mi się żeby rodzice kupili ci samochód żebyś spokojnie do szkoły mógł dojeżdżać :wink: pozdr. (radzę uzbroić się w cierpliwość)
leila

Postprzez majster » wtorek 19 sierpnia 2003, 16:57

leila napisał(a):.......po co ci tak wczas prawko żeby przed laskami szpanować???

nienawidze takich typów co jeżdża i przed laskami szpanują :x a takich lasek jeszcze bardziej !! :evil: a samochód i prawko jest mi po to żeby po prostu jeździć !! jak już mówiłem bez jazdy żyć nie moge......lubie ostrą jazde, ale wiem gdzie mozna przycisnąć, a gdzie trzeba uważać :)
majster

Postprzez leila » środa 20 sierpnia 2003, 07:12

no to może zmienia postać rzeczy bo dla mnie też tacy szpanerzy co włączą na full muzykę i szpanują przed laskami maluchem ,są żenujący..no cóż jesteś facetem to ten pęd do kólka jest trochę bardziej uzasadniony niż u kobiet...p.s z ostrą jazdą to różnie ludzie kończą czasem im się tylko wydaje że kontrolują sytuację :wink:
leila

Postprzez miros » środa 20 sierpnia 2003, 13:00

szczegolnie mlodemu kierowcy moze sie wydawac ze wie gdzie moze przycisnac. jak juz bedziesz mial prawo jazdy to przez pierwsze powiedzmy 2-3 tys km (jest to oczywiscie orientacyjna wartosc, u mnie po przejechaniu wlasnie tylu km, czulem sie w samochodzie troche pewniej) staraj sie nie przyciskac w tych miejscach gdzie ci sie wydaje ze mozesz.
miros

Postprzez majster » środa 20 sierpnia 2003, 19:50

jeżdże już kilka lat na motorze, i wiem gdzie moge przycisnąć, a gdzie nie moge, jak ktoś jest na drodze to jade spokojnie, nie chcę stanowić zagrożenia dla innych, a to że sam w rowie wyląduje to mnie nie obchodzi.
majster

Postprzez Sławek_18 » środa 20 sierpnia 2003, 21:57

nie jeździłem na motorze nigdy (no prawie nigdy), ale nie wydaje mi sie, ze jazda matocyklem da sie porownac z jazda samochodem.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez miros » czwartek 21 sierpnia 2003, 00:36

no troche to trudne, ale dla wybitnych jednostek napewno mozliwe :)
miros

Postprzez majster » piątek 22 sierpnia 2003, 10:12

Sławek_18 napisał(a):nie jeździłem na motorze nigdy (no prawie nigdy), ale nie wydaje mi sie, ze jazda matocyklem da sie porownac z jazda samochodem.

może nie da się dokładnie porównać, ale człowiek nabiera nawyki, które później ułatwiają wszystko :)
majster

Postprzez Mmeva » niedziela 24 sierpnia 2003, 02:33

Co do zgody rodziców - musisz ją mieć, jesli rozpocztnasz kurs przed 18-stką ( rodzice jeszcze za ciebie odpowiadają... - w każdym badź razie tak było u mnie - jak rozp. kurs przed 17-stką ;) )

majster napisał(a): ja bez jazdy żyć nie moge !! a bez prawka ojciec mi fury nie da, jestem maniakiem samochodowym

Niedałby Ci - i bardzo mądrze.
Mam jeszcze pytanko - namawialeś go kiedyś, żeby Ci dał ? jeśli tak - utwierdza mnie to w przekonaniu, że w twoim przypadku to za wcześnie ( ale idea prawka od 16 plus 2 lata jazdy z opiekunem jest dobra)

majster napisał(a):jeżdże już kilka lat na motorze, i wiem gdzie moge przycisnąć, a gdzie nie moge, jak ktoś jest na drodze to jade spokojnie, nie chcę stanowić zagrożenia dla innych, a to że sam w rowie wyląduje to mnie nie obchodzi.

nigdy do konca nie wiesz, co czai się za zakretem... jeszcze nie jeździsz samochodem, a jush Ci się wydaje, że bedziesz wiedział ? A co do tego rowu - niestety, ale może się zdarzyć, że wyladujesz w tym rowie z kimś zupełnie niewinnym... ;(

to prawda, że jeżdżąc motorem wiele zyskujesz i masz potem łatwiej ucząc się samochodem ( chociażby obycie na drodze ), ale... nie tak szybko kolego

PS. Rosnie nam drugi Łakom :?:
Mmeva

Postprzez Sławek_18 » niedziela 24 sierpnia 2003, 09:42

jeszcze nie jeździsz samochodem, a jush Ci się wydaje, że bedziesz wiedział

Mas zracje, Wydaje Ci sie :D ;)
Nie spiesz sie tak za bardzo.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Slawek » wtorek 26 sierpnia 2003, 10:18

majster napisał(a):nienawidze takich typów co jeżdża i przed laskami szpanują :x a takich lasek jeszcze bardziej !!

To Ty jesteś jakiś zboczony.
majster napisał(a):lubie ostrą jazde, ale wiem gdzie mozna przycisnąć, a gdzie trzeba uważać :)

Jasne - z tej wypowiedzi wynika jak jesteś jeszcze głupi i niedoświadczony. Wydaje Ci się, że umiesz świetnie jeździć, ale nie Ty pierwszy tak twierdzisz. Sądzę, że nikt kto spowodował wypadek, nie twierdził, że go spowoduje, tylko że robi wszystko bezpiecznie.
Slawek

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców