Projekt ustawy po raz kolejny

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Projekt ustawy po raz kolejny

Postprzez ella » czwartek 30 marca 2006, 12:11

P r o j e k t ustawy ................
o osobach kierujących pojazdami
wersja z dnia 10 marca 2006 r.

No i mamy kolejny projekt ustawy. Chciałam zapytać jaki macie pogląd na te proponowane zmiany w ustawie
Projekt ustawy utrzymuje dotychczasowe elementy wprowadzając dodatkowo:
- możliwość odbycia kursu w formie rozszerzonej obejmującej jazdę z osobą
towarzyszącą (art. 20 ust. 2 i art. 23);

- dwuletni okres próbny podczas którego tzw. "młody kierowca"; poddany jest
szczególnemu nadzorowi (rozdział 14).

Szkolenie w formie kursu rozszerzonego dla osób ubiegających się o prawo jazdy
kategorii B jest sprawdzoną formą szkolenia osób mających nie więcej niż 18 lat, którą
wprowadzono w takich krajach, jak: Austria, Belgia, Bułgaria, Czechy, Estonia, Finlandia,
Hiszpania, Irlandia, Litwa, Łotwa, Norwegia, Rosja, Szwecja, Wielka Brytania i Włochy.
Zaobserwowano, iż w większości państw, gdzie ta forma szkolenia jest dopuszczona,
korzysta z niej jedynie część kandydatów, ale później osoby te są znacznie lepiej
przygotowane do uczestnictwa w ruchu drogowym.
W proponowanym modelu proponuje
się:

- rozpoczęcie szkolenia w wieku 16 lat;
- przejście przez osobę ubiegającą się o prawo jazdy pełnego kursu zakończonego
egzaminem wewnętrznym w OSK;
- przeszkolenie osoby towarzyszącej w OSK (osoba ta musi spełniać okreśone w
art. 23 ust. 2 i 3 wymagania);
- jazdy kandydata na kierowcę wraz z osobą towarzyszącą przez okres min. roku;
-obowiązkowe wspólne zajęcia kandydata na kierowcę i osoby towarzyszącej w
OSK.
Podczas jazdy z osobą towarzyszącą proponuje się oznakowanie pojazdu oraz
ograniczenia (art. 23 ust. 6) dotyczące m.in. ciągnięcia przyczep i rozwijanej prędkości.
Proponowany w projekcie okres próbny dotyczyć ma osób, które po raz pierwszy
uzyskały prawo jazdy kategorii A1, A, B1 lub B (art. 90).

http://www.mtib.gov.pl/prezentacje/jedn ... jacych.pdf
http://www.mtib.gov.pl/prezentacje/jedn ... 23/uza.pdf
ella
Moderator

Postprzez jjaacc » czwartek 30 marca 2006, 23:05

Rzuciłem tylko oczkiem i mam mieszane uczucia. Z jednej strony widzę fajne rzeczy takie jak dostrzeżenie, że na kursie jeszcze nikt nie nauczył się jeździć i wprowadzenie okresów przejściowych, dostrzeżono również, że ceny kursów są zaniżone. Coroczne warsztaty dla instruktorów, podoba mi się pod warunkiem, że nie będzie to ściema.
Z drugiej strony nie spodobało mi się odniesienie do ilości wypadków 3 kro tnie wyższa; ale to, że drogi mamy 4 kro tnie gorsze i pensje 4 kro tnie mniejsze a co za tym idzie nieszczęść powinniśmy mieć 4 razy więcej. Jakoś nikt nie potrafi dostrzec rzeczy oczywistych. Podobno koszt kursu jest zaniżony tylko o 50 %. Moim zdaniem gdyby policzyć uczciwie z zusami podatkami urlopami i innymi sprawami socjalnymi (których OSK unikają) okazało by się, że ceny kursów trzeba podnieść o jakieś 150 %. Dostrzeżono, ze mamy ujednolicone kryteria na egzaminie, co jest fikcją.
Wniosek mój jest taki, że znowu nastąpi oblężenie OSK a później WORDów. Skutkiem tego będzie fala byle jak wyszkolonych kierowców aby prędzej aby więcej. Społeczeństwo z którymi projekt był konsultowany będzie szczęśliwsze.
Zmiany powinny być wprowadzane delikatnie bez zbędnych emocji i pośpiechu a tak będziemy mieli znowu panikę.
Ale jestem za; a nawet przeciw.
jjaacc

Postprzez ella » sobota 22 kwietnia 2006, 16:55

Stanisław Beczyński napisał(a):Bo w projekcie jest nawet ,ze prawojazdy od 16 roku zycia ?

A ja się tak zastanawiam, kto będzie jeździł bezpieczniej 18 latek po trzech miesiącach nauki czy 18 latek, który szkoli się przez 2 lata ?.
Ostatnio zmieniony piątek 26 maja 2006, 12:22 przez ella, łącznie zmieniany 1 raz
ella
Moderator

Postprzez BoGo » sobota 22 kwietnia 2006, 23:36

ella napisał(a):
Stanisław Beczyński napisał(a):Bo w projekcie jest nawet ,ze prawojazdy od 16 roku zycia ?

A ja się tak zastanawiam, kto będzie jeździł bezpieczniej 18 latek po trzech miesiącach nauki czy 18 latek, który szkoli się przez 2 lata.
[/quote]

Jestem za uzyskanianiem możliwości prowadzenia pojazdu od 16 lat i obowiązkiem nadzoru przez dorosła osobę. Sam kiedyś tak uzyskałem prawo jazdy. Dwa lata kontroli przez ojca spowodował, żę dobrze przyswoiłem sobie zasady ruchu.
Było to bardzo dobre.
BoGo

Postprzez jjaacc » niedziela 23 kwietnia 2006, 00:50

Od 16 czemu nie.
Ja osobiście jeżdżę od 15 roku życia (bez nadzoru), prawo jazdy zrobiłem mając 17. to zależy od człowieka nieraz jest 16 latek mądrzejszy od 40 latka.
Ale przepis i tak pozostanie martwy
jjaacc

Powrót do Szkolenie kierowców