01.06 jak to się je?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

01.06 jak to się je?

Postprzez bzikusek » czwartek 24 kwietnia 2014, 18:16

Witam!
Jestem nowy zarówno na forum jak i w sprawie prawa jazdy. Nie uważam, żeby mój wzrok był tak zły, żebym musiał nosić okulary gdziekolwiek pójdę. Byłem rok temu u okulisty i wada była na prawdę nieznaczna.

Dziś na badaniu nie dopatrzyłem ostatniej linijki i wkleili mi kodzik 01.06.
I tu pojawia się pytanie [bo już mam wszystko przygotowane, zdjęcia, kasa etc.]:
Czy mogę dać zdjęcie do prawka bez okularów? PKK mam wyrobić do 30, a u okulisty nie zdążę - tym bardziej wyrobić okularów.
A i druga sprawa, nie jestem aż tak nieodpowiedzialny, żeby jeździć na ślepo, bez widoczności, jednakże na pewno znajdą się sytuacje, gdy nie będę miał polepszaczy wzroku, ani szkieł ani bryli. Czy może w takiej sytuacji pan policjant wstawić mandat? Przecież szkła nie są tak widoczne, by stwierdzić, że ktoś ich nie ma.

Mi również powiedzieli, że jak nawet będę nosił szkła, to muszę również mieć w aucie parę okularów. Przeczytałem [ nawet na tym forum], że to bujda.

Co o tym myślicie?
bzikusek

Re: 01.06 jak to się je?

Postprzez 9imar9 » czwartek 24 kwietnia 2014, 18:24

bzikusek napisał(a):Witam!

Dziś na badaniu nie dopatrzyłem ostatniej linijki i wkleili mi kodzik 01.06.
Co o tym myślicie?

Do prawdy nie przeczytałeś ostatniej linijki i uważasz że stwierdzono że będziesz musiał jeździć w okularach? Nie sądzę więc nie panikuj.
9imar9

Postprzez bzikusek » czwartek 24 kwietnia 2014, 18:27

niestety, ale dostałem papierek i jest napisane jak wół, że 01.06 ;/

Ogólnie lekarze nie byli zbyt skorzy do rozmów, 50 zł czytaj tablice i papa.
bzikusek

Postprzez 9imar9 » czwartek 24 kwietnia 2014, 18:41

Aaa dobra już ogarnąłem. Odnośnie tego czy musisz mieć obowiązkowo parę okularów w aucie jeśli nosisz szkła kontaktowe, mając na uwadze Twoją małą wadę jestem przekonany w 100% że nie (potwierdza to definicja kodu 01.06 -" okulary lub szkła kontaktowe").
Jeśli chodzi o kontakty z policją, brak ani okularów ani soczewek będzie na pewno Cię obciążało przy ewentualnej kolizji co wiem z autopsji, konkretnie mojego znajomego który został obciążony winą przez to, jak uzasadnił policjant, że nie miał okularów pomimo tego że musi je mieć.

Co do kwestii zdjęcia czy zwykłej kontroli policyjnej nie pomogę.

ps. wybrałes złe miejsce do badań, ja pomimo astygmatyzmu, małej wady, nie posiadam w dokumentach adnotacji że muszę nosić okulary.
9imar9

Postprzez bzikusek » czwartek 24 kwietnia 2014, 19:47

Dzięki za odpowiedź.

No cóż, poszedłem tam gdzie szli inni, a że robili badania na miejscu to miał być tylko dodatkowy plus.

liczę na informację o tym zdjęciu, bo to pilne :)
bzikusek

Postprzez among » piątek 25 kwietnia 2014, 09:53

Posiadam identyczny kod w PJ. Prawko oczywiście czasowe na 10 lat. Na zdjęciu nie mam okularów i w trakcie kontroli drogowej Policja nie miała żadnych zastrzeżeń do dokumentu.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez bzikusek » piątek 25 kwietnia 2014, 18:19

Dzięki wielkie za odpowiedzi. No cóż, teraz mi zostaje tylko zrobienie prawka i do zobaczenia na drodze :)
bzikusek

Powrót do Szkolenie kierowców