czy obecnie po zdaniu egzaminu na prawko dostaje sie prawko bezterminowe czy terminowe? i potem po x latach trzeba zdawać od nowa?
jest takie cos jak okres próbny? jesli szkolenia dodatkowego sie nie wykona to prawko odbierają
przez michal70 » wtorek 25 lutego 2014, 12:17
przez Anfa » wtorek 25 lutego 2014, 15:40
przez furby » wtorek 25 lutego 2014, 23:19
przez mk61 » środa 26 lutego 2014, 11:50
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez michal70 » środa 26 lutego 2014, 12:02
przez JAKUB » środa 26 lutego 2014, 17:00
przez michal70 » czwartek 27 lutego 2014, 11:11
przez Radhezz » poniedziałek 03 marca 2014, 12:38
Bzdury. Tu właśnie o badania lekarskie chodzi, o nic więcej - po to się prawko wymienia.michal70 napisał(a):to poco je wymieniac mają jesli nie trzeba zdawac od nowa ani badan robic?
Na samosia.pl czy forum wędkarskim?michal70 napisał(a):a na necie pisez ze okres obowiązuje i jakies doszkalanie trzeba robic
przez JAKUB » poniedziałek 03 marca 2014, 19:28
Radhezz napisał(a):(...) Tu właśnie o badania lekarskie chodzi, o nic więcej - po to się prawko wymienia.(...)
przez michal70 » wtorek 04 marca 2014, 15:09
przez Radhezz » wtorek 04 marca 2014, 17:20
JAKUB napisał(a):Radhezz napisał(a):(...) Tu właśnie o badania lekarskie chodzi, o nic więcej - po to się prawko wymienia.(...)
Na dzień dzisiejszy tylko zdjęcie, ale sprawa nabierze rumieńców za 10-12 lat, gdy pierwsi będą prawo jazdy wymieniać ze względu na wychodzący jego termin ważności.
Metodologia badań, czy też to jak są traktowane przez kandydatów, kierowców i lekarzy to inna bajka całkiem. Jak ktoś zatai podczas badania że choruje na padaczkę, czy jest uzależniony od alkoholu/innych środków psychoaktywnych to też go przepuszczą. A -5D to nie taka wielka wada jeśli jest korygowana szkłami.michal70 napisał(a):ale jakie badania? przeciez podbijaja nwet tym co mają -5 D
przez lith » wtorek 04 marca 2014, 20:45
przez Radhezz » wtorek 04 marca 2014, 22:22
A bo ja wiem... sam nie napiszę jak jest z bezterminowym, bo nigdy takowego nie miałem. Poza tym ja do przedłużenia prawka CE potrzebuję i tak nowych psychotestów za 5 lat - podejrzewam że lakierskich też będą wymagali, mimo tego że kategorie niezawodowe mam na 15 lat.lith napisał(a):@Radhezz
Nie wiem jak z nowymi zaświadczeniami, ale jak ktoś miał do tej pory bezterminowe to w sumie czemu do wymiany plastiku ma robić nowe?
Jak pisałem - to kwestia podejścia do badań - jak wiele rzeczy w tym kraju jest to robione na odpierdziel, ważne żeby hajs się zgadzał. Mi się w głowie nie mieści sytuacja w której lekarz wystawiający zaświadczenie nie miał dostępu do kartoteki kandydata, czyli albo się gość przyzna np. do padaczki, albo nie.lith napisał(a):A czy kogoś to wyeliminuje z drogi? Imo nie za wielu.
przez michal70 » środa 05 marca 2014, 13:25
przez jasper1 » środa 05 marca 2014, 13:45
michal70 napisał(a):ja mam bezterminowe wiec tez musze wymienic? nie mam żadnej daty do kiedy jest to skad mam wiedziec kiedy wymienic
nieto wkoncu to prawko przy wymianie trzeba od nowa zdawac
tylko badania?
a jak komus odbiorą prawko to juz musi od nowa zdawać