nowe zasady prawa jazdy b

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

nowe zasady prawa jazdy b

Postprzez michal70 » wtorek 25 lutego 2014, 12:17

czy obecnie po zdaniu egzaminu na prawko dostaje sie prawko bezterminowe czy terminowe? i potem po x latach trzeba zdawać od nowa?
jest takie cos jak okres próbny? jesli szkolenia dodatkowego sie nie wykona to prawko odbierają
michal70

Re: nowe zasady prawa jazdy b

Postprzez Anfa » wtorek 25 lutego 2014, 15:40

terminowe po 15 latach wymieniasz
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez furby » wtorek 25 lutego 2014, 23:19

czy obecne bezterminowe prawa jazdy WK automatycznie skroci do 15 lat (brak badania ograniczajacego np.do 3 lat)?
furby

Postprzez mk61 » środa 26 lutego 2014, 11:50

Tak.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez michal70 » środa 26 lutego 2014, 12:02

od nowa zdawac mam?

a kursy doszkalajace
michal70

Postprzez JAKUB » środa 26 lutego 2014, 17:00

Obecnie w całej UE prawo jazdy jest wydawane na max 15 lat. Po tych latach prawo jazdy do wymiany. Zdjęcie - (nie wiadomo czy badanie lekarskie) opłata za wydrukowanie dok.
Okres próbny - jeszcze nie obowiązuje. Jak będą w urzędzie do prawa jazdy dodatkowo wydawane zielone listki to wtedy (dla tych osób) obowiązuje okres próbny. Co do "listków" to brak jeszcze rozp. szczegółowego.
JAKUB

Postprzez michal70 » czwartek 27 lutego 2014, 11:11

to poco je wymieniac mają jesli nie trzeba zdawac od nowa ani badan robic?

a na necie pisez ze okres obowiązuje i jakies doszkalanie trzeba robic
michal70

Postprzez Radhezz » poniedziałek 03 marca 2014, 12:38

michal70 napisał(a):to poco je wymieniac mają jesli nie trzeba zdawac od nowa ani badan robic?
Bzdury. Tu właśnie o badania lekarskie chodzi, o nic więcej - po to się prawko wymienia.

michal70 napisał(a):a na necie pisez ze okres obowiązuje i jakies doszkalanie trzeba robic
Na samosia.pl czy forum wędkarskim? :mrgreen:
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez JAKUB » poniedziałek 03 marca 2014, 19:28

Radhezz napisał(a):(...) Tu właśnie o badania lekarskie chodzi, o nic więcej - po to się prawko wymienia.(...)

Na dzień dzisiejszy tylko zdjęcie, ale sprawa nabierze rumieńców za 10-12 lat, gdy pierwsi będą prawo jazdy wymieniać ze względu na wychodzący jego termin ważności.
JAKUB

Postprzez michal70 » wtorek 04 marca 2014, 15:09

ale jakie badania? przeciez podbijaja nwet tym co mają -5 D
michal70

Postprzez Radhezz » wtorek 04 marca 2014, 17:20

JAKUB napisał(a):
Radhezz napisał(a):(...) Tu właśnie o badania lekarskie chodzi, o nic więcej - po to się prawko wymienia.(...)

Na dzień dzisiejszy tylko zdjęcie, ale sprawa nabierze rumieńców za 10-12 lat, gdy pierwsi będą prawo jazdy wymieniać ze względu na wychodzący jego termin ważności.

No nie wiem - termin ważności prawka jest tożsamy z datą wpisaną na świstku od lekarza, który nie może dać zaświadczenia na dłużej niż 15 lat od dnia badania w wypadku kategorii amatorskich, lub 5 lat w przypadku zawodowych. Czyli podsumowując - samo zdjęcie raczej nie wystarczy.

michal70 napisał(a):ale jakie badania? przeciez podbijaja nwet tym co mają -5 D
Metodologia badań, czy też to jak są traktowane przez kandydatów, kierowców i lekarzy to inna bajka całkiem. Jak ktoś zatai podczas badania że choruje na padaczkę, czy jest uzależniony od alkoholu/innych środków psychoaktywnych to też go przepuszczą. A -5D to nie taka wielka wada jeśli jest korygowana szkłami.

Ktoś wprowadzając takie przepisy miał na celu - nie oszukujmy się - zwiększenie zysków. Bo wydruk kawałka plastiku 100zł nie kosztuje, sorry. Ale trochę w tym dbałości o bezpieczeństwo jest - taki system wyeliminuje z drogi dziadków: ślepych, głuchych, i całą masą różnych chorób związanych z wiekiem, które mają wpływ na zdolność prowadzenia pojazdów, które sam delikwent ma gdzieś, bo jeszcze daje radę.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez lith » wtorek 04 marca 2014, 20:45

@Radhezz
Nie wiem jak z nowymi zaświadczeniami, ale jak ktoś miał do tej pory bezterminowe to w sumie czemu do wymiany plastiku ma robić nowe? ;) A czy kogoś to wyeliminuje z drogi? Imo nie za wielu.
lith

Postprzez Radhezz » wtorek 04 marca 2014, 22:22

lith napisał(a):@Radhezz
Nie wiem jak z nowymi zaświadczeniami, ale jak ktoś miał do tej pory bezterminowe to w sumie czemu do wymiany plastiku ma robić nowe? ;)
A bo ja wiem... sam nie napiszę jak jest z bezterminowym, bo nigdy takowego nie miałem. Poza tym ja do przedłużenia prawka CE potrzebuję i tak nowych psychotestów za 5 lat - podejrzewam że lakierskich też będą wymagali, mimo tego że kategorie niezawodowe mam na 15 lat.
lith napisał(a):A czy kogoś to wyeliminuje z drogi? Imo nie za wielu.
Jak pisałem - to kwestia podejścia do badań - jak wiele rzeczy w tym kraju jest to robione na odpierdziel, ważne żeby hajs się zgadzał. Mi się w głowie nie mieści sytuacja w której lekarz wystawiający zaświadczenie nie miał dostępu do kartoteki kandydata, czyli albo się gość przyzna np. do padaczki, albo nie.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Radhezz

Postprzez michal70 » środa 05 marca 2014, 13:25

ja mam bezterminowe wiec tez musze wymienic? nie mam żadnej daty do kiedy jest to skad mam wiedziec kiedy wymienic

to wkoncu to prawko przy wymianie trzeba od nowa zdawac tz egzamin czy nie? tylko badania?

a jak komus odbiorą prawko to juz musi od nowa zdawać czy po tym okresie mu dają i moze jezdzic?
michal70

Postprzez jasper1 » środa 05 marca 2014, 13:45

michal70 napisał(a):ja mam bezterminowe wiec tez musze wymienic? nie mam żadnej daty do kiedy jest to skad mam wiedziec kiedy wymienic

TAK, reguluje to art 124.4 Ustawy o Kierujących Pojazdami.
to wkoncu to prawko przy wymianie trzeba od nowa zdawac
nie
tylko badania?

Czy trzeba będzie badania w przypadku orzeczeń bezterminowych, to jeszcze nie wiadomo.

a jak komus odbiorą prawko to juz musi od nowa zdawać

Jak chce mieć prawko, to musi zdawać.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców