Powrót do walki "o plastnik" - jak się do tego zabrać?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Powrót do walki "o plastnik" - jak się do tego zabrać?

Postprzez hfsdhu » czwartek 23 stycznia 2014, 13:09

Po pierwsze serdecznie Witam, gdyż na forum jestem całkowicie nową osobą.
Po drugie - wracam do tematu. Moja sytuacja wygląda tak że trochę ponad rok temu ukończyłem kurs na prawo jazdy, teorie zdałem bez problemu. Potem ze sprawą pewnych spraw osobistych nie udało mi się w 100% poważnie podejść do egzaminu praktycznego - bardzo chciałem zdać, ale z różnych powodów nie mogłem się na egzaminie skoncentrować i mimo kilku prób wszystko na nic. Potem wiadomo - teoria przepadła a w życie weszły nowe przepisy. Teraz gdy czas mi na to pozwala chciałbym wrócić do swoich starań. Podstawowe pytanie - czy da się odpowiednio przygotować do nowej teorii bez pomocy "zewnętrznej"? Tj. ucząc się samodzielnie w domu? Nie da się ukryć że wiele rzeczy zapomniałem, a chciałbym być gotowy w 100% na egzamin. Generalnie plan jest taki by najpierw zdać teorie, wykupić ~10 godzin jazd i próbować. Pytanie jak się zabrać do nauki na egzamin teoretyczny, który sam nie wiem jak dokładnie wygląda? Studiować cały kodeks? Może gdzieś w internecie dostępne są pomocne materiały? Z góry dziękuję za pomoc :)
hfsdhu

Re: Powrót do walki "o plastnik" - jak się do tego zabrać?

Postprzez kursantochota » piątek 24 stycznia 2014, 18:00

Witaj na forum,

jeśli o teorię chodzi - najlepiej kupić materiały i płytę z testami w wybranym OSK (najlepiej takie z trybem nauki - lecą po kolei pytania i możesz sprawdzić sobie od razu odpowiedź), w internecie nie znajdziesz nic sensownego (co najwyżej jakieś dema).
Na wykładach nie uczą rozwiązywania testów, więc punkt wyjścia masz ten sam co inni.

Testy są teraz niby trudniejsze, tzn. odsiewają tych którzy nie potrafią myśleć oraz analizować sytuacji w tempie i tak nieco wolniejszym niż podczas jazdy. Trzeba uważnie czytać pytania i znać szczegółowo przepisy - zdarzają się pytania podchwytliwe lub z zakresu wiedzy "statycznej", np. czy asfalt o długości 15 metrów jest drogą (nie jest :) ).
Jeśli już na koniec będziesz rozwiązywał wszystkie testy bez błędów, to ja nie widzę przesłanek abyś miał nie zdać.

Nie ma co się zastanawiać, zainwestuj kilka dyszek w materiały i sam sobie zobaczysz :spoko:
kursantochota

Postprzez hfsdhu » środa 29 stycznia 2014, 19:06

Dzięki za odpowiedź, faktycznie Twój pomysł, mimo że najbardziej oczywisty chyba najlepszy - że też sam na niego nie wpadłem :hmm:
hfsdhu

Postprzez polrem » piątek 31 stycznia 2014, 09:51

Witam,

Przede wszystkim koszt teorii nie jest ogromnym wydatkiem.
Pytania obecnie bywają dość dziwne więc nie ma wstydu jeżeli nie zda się za pierwszym razem.
Natomiast pozwoli to zapoznać się z trybem egzaminu teoretycznego i pytaniami.
Zatem pomysł z zapisem wyłącznie na teorię jest dobry.
Zakup książki i płyty to dobry pomysł - zminimalizuje prawdopodobieństwo niepowodzenia na pierwszym egzaminie.
Po zaliczeniu egzaminu teoretycznego proponuje wykupić godziny jazdy (nie 10 lecz tyle ile będzie trzeba aby poczuć się pewnie za kierownicą - na egzaminie to ważne).
W internecie jest kilka testów które ogłaszają się jako zgodne z PWPW. Prawda jest taka, że pytania nie są jawne i nie należy wierzyć w takie zapewnienia. Firma, która wytwarza książki i płyty na potrzeby przygotowań do egzaminów ma najlepsze pytania (częściowo zgodne z PWPW). Nazwy nie podam bo nie chcę robić reklamy.
Poza tym nic nie zastąpi spokoju i uprzejmości wobec egzaminatora - jednak nie nastawiajmy się, że dzięki temu "nie zauważy" poważnych błędów.
Życzę powodzenia.
polrem

Postprzez SardonicAlly » czwartek 06 lutego 2014, 19:25

Byłam w podobnej jak ty sytuacji jeszcze na początku grudnia zeszłego roku, tyle, że od kursu miałam 7 lat przerwy. Kupiłam podręcznik H.Próchniewicza z testami B. Całkiem porządnie i przejrzyście napisany, ale testy b. łatwe. Kupiłam najnowszy kodeks i przeczytałam go parę razy. Zaczęłam szukać po sieci baz pytań, zaglądałam na fora - min tutaj na forum znajdziesz spory zbiorek pytań. Wykupiłam abonament na stronie z testami i podręcznikiem on line, posiedziałam nad testami 2 tyg po 2h -3h dziennie, najpierw w trybie nauki, aż losowe testy wychodziły zdane ok 10 razy pod rząd. Wtedy dopiero zapisałam się na egzamin teoretyczny. Zdałam za pierwszym razem. Pytania nie były dokładnie jak z tego portalu, ale bardziej chodziło mi o oswojenie się z tematyką i formą nowego egzaminu. Zwłaszcza konieczne jest nabranie refleksu - filmiki są krótkie, trzeba być skupionym, zauważać szczegóły. Moim zdaniem wydatek 200-400zł na kurs teorii w szkole jazdy jest zbędny, ja zmieściłam się w kwocie 100zł (podręcznik, kodeks, abonament, jeden zdany egzamin). Wystarczy trochę determinacji i czasu, a nauczysz się tego sam.

Potem wzięłam 20h jazd, jeździłam z dwoma różnymi instruktorami, żeby nie polegać tylko na jednej opinii/ sposobie nauczania. Wreszcie, jak już czułam się dość pewnie i poznałam miasto egzaminacyjne od nowa (sporo się pozmieniało), zapisałam się na egzamin i zdałam w 1 próbie. Możliwe że nie potrzebujesz aż tyle jazd, twoja przerwa była krótsza. Ważne, żeby nauczyć sie myśleć samodzielnie na drodze. Jak już instruktor nie bedzie ci do niczego potrzebny (tzn, wiesz co robić, bez podpowiedzi, dobrze oceniasz odległości, nie pakujesz się na skrzyżowania i przełączki jak nie masz miejsca itd.) zapisujesz się na egzamin, i przy odrobinie szczęścia zdajesz. Nie takie to trudne jak myślałam jeszcze parę lat temu. Da się zrobić. Powodzenia i wytrwałości życzę! :)
SardonicAlly

Powrót do Szkolenie kierowców