Egzamin przed ukończeniem 18 lat ?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin przed ukończeniem 18 lat ?

Postprzez zgredzimierz » poniedziałek 29 lipca 2013, 18:22

Witam. Obcenie jestem w trakcie robienia prawa jazdy na kategorię B. Odbyłem szkolenie teoretyczne, wyjeździłem godziny oraz zdałem egzamin wewnętrzny z teori i praktyki. Dziś poprosiłem swoją naukę jazdy o wydanie stosownych dokumentów w celu ustalania terminu egzaminu państwowego w WORDzie. Dokumentów mi nie wydali, ponieważ powiedzieli, że dopóki nie będę pełnoletni to nie mogę przystąpić do egzaminu państwowego. Nikt wcześniej z nauki jazdy mi o tym nie powiedział, dowiedziałem się dopiero dziś, gdy chicałem ustalić termin egzaminu państwowego.
Mam więc takie pytanie: Czy istnieje jakaś możliwość zdania egzaminu szybciej, przed ukończeniem 18 lat? Do 18stki pozostał mi mniej niż miesiąc. Zakończyłem już kurs w swojej nauce jazdy, przez ten miesiąc będę stratny bo wyjdę z wprawy. Czy da się do WORDu napisać jakieś podanie ? Sądziłem, że będąc niepełnoletni mogę zdać egzamin a prawko odbiorę w dniu ukończenia 18 lat.
zgredzimierz

Re: Egzamin przed ukończeniem 18 lat ?

Postprzez jasper1 » poniedziałek 29 lipca 2013, 19:14

Możesz przystąpić do egzaminu nie wcześniej niż miesiąc przed osiągnięciem minimalnego wymaganego wieku (art.50.1 Ustawa o Kierujących pojazdami).
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Powrót do Szkolenie kierowców