Kurs na przewoz rzeczy

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kurs na przewoz rzeczy

Postprzez tom9 » wtorek 09 października 2012, 18:30

Witam, ciężki temat. Pamiętam jak go parę lat temu próbowałem ogarnąć to miałem kłopot. Do rzeczy...

Kategoria C - styczeń 2009
Prawo jazdy wydane styczeń 2009
Kurs na przewóz rzeczy (stare zasady) - czerwiec 2010
Nigdzie nie byłem zatrudniony, gdzie kurs na przewóz rzeczy był potrzebny więc mam cały czas ten papier który dostałem od wykładowcy prowadzącego kurs.

Czy mogę podjąć pracę jako kierowca kat. C ? Czy muszę iść znowu na jakiś kurs?
Kurs teoretycznie jest ważny do czerwca 2015. Co potem? Jaki kurs powinienem zrobić?
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Re: Kurs na przewoz rzeczy

Postprzez mk61 » wtorek 09 października 2012, 20:42

Możesz na tym pracować, jednak wtedy również musisz ze sobą wozić zaświadczenie od pracodawcy, że spełniasz wymagania, masz badania i kurs na przewóz.
Do 10 września 2014 musisz zrobić szkolenie okresowe i przy tym wymienić prawo jazdy. Po tym czasie bez szkolenia nie będziesz mógł podjąć pracy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez tom9 » wtorek 09 października 2012, 22:51

Widać wszystko jest dużo jaśniejsze niż parę lat temu :)

1. Czyli teraz gdybym pracował zawodowo wożę ze sobą wszystkie papiery, po 2014 robię szkolenie okresowe dostaje takie fajne prawo jazdy w którym jest wszystko "zakodowane-napisane" i wtedy te papiery mi nie są potrzebne?
2. Przyjmijmy, że nie znajduje pracy i do 2014 nie potrzebny mi był ten kurs na przewóz rzeczy. Czy jeśli do 2014 roku nie zrobię szkolenia okresowego to mogę je zrobić później bez jakiś dodatkowych kosztów? np. w 2016 roku.

Mówimy oczywiście o przepisach które obowiązuje tu i teraz.
Pozdrawiam
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez mk61 » środa 10 października 2012, 07:43

tom9 napisał(a):1. Czyli teraz gdybym pracował zawodowo wożę ze sobą wszystkie papiery, po 2014 robię szkolenie okresowe dostaje takie fajne prawo jazdy w którym jest wszystko "zakodowane-napisane" i wtedy te papiery mi nie są potrzebne?

Teraz wozisz tylko dodatkowy papier od pracodawcy, że spełniasz wymagania dotyczące szkoleń i badań. Swoich orzeczeń lekarskich i zaświadczenia o ukończeniu kursu nie musisz wozić, ale jeśli chcesz, to lepiej kopie. Gdyby w razie czego oryginały by się "zapodziały", będziesz mieć problem. Jak zrobisz szkolenie okresowe, to kwity dajesz tylko pracodawcy (no i wydziałowi komunikacji przy wymianie prawka), żeby sobie skserował i trzymał u siebie w biurze. Oryginały należą do Ciebie. Kod 95 jest wydawany na podstawie szkoleń i badań i określa, do kiedy masz uprawnienia do wykonywania zawodu.
tom9 napisał(a):2. Przyjmijmy, że nie znajduje pracy i do 2014 nie potrzebny mi był ten kurs na przewóz rzeczy. Czy jeśli do 2014 roku nie zrobię szkolenia okresowego to mogę je zrobić później bez jakiś dodatkowych kosztów? np. w 2016 roku.

Tak. Jeśli Ci niepotrzebne, to nikt Cię nie zmusi. Chcąc pracować robisz tylko okresowe nawet w 2050 (według stanu prawnego na dziś) i niczego dodatkowego. Procedura taka sama dla 2050, jak dla 2013, 2014.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Szkolenie kierowców