Orzeczenie lekarskie.

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Orzeczenie lekarskie.

Postprzez mk61 » poniedziałek 16 kwietnia 2012, 15:57

Dziś w wydziale komunikacji pani powiedziała mi rewelację.
Orzeczenie lekarskie na podstawie ustawy prawo o ruchu drogowym mam wypisane na wszystkie kategorie. Zapytałem panią, czy mogę zrobić ksero orzeczenia, żeby mieć do rozpoczęcia kursu na kategorię A. I pani mnie zaskoczyła. Trzeba iść do lekarza. Że niby po nowe orzeczenie, choć te obecne jest nadane bezterminowo. Pytam, jakim wałem coś takiego niby jest konieczne. Pani odpowiedziała, że te orzeczenie jest ważne 3 miesiące i w ciągu tych trzech miesięcy muszę rozpocząć kurs prawa jazdy. Orzeczenie wydane na początku lutego.
To teraz pytam was. Czy to wymysł tej pani, starostwa, czy kraju? Jeśli jest to wymysł krajowy, to na jakiej podstawie? Jeśli starostwa, to również na jakiej podstawie? Jeśli tej pani, to można olać, tylko musiałbym mieć jakąś podporę prawną, żeby nie musieć się z nią użerać.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Re: Orzeczenie lekarskie.

Postprzez lith » poniedziałek 16 kwietnia 2012, 16:16

Nie wiem jak z prawkiem, ale jak dostawaliśmy orzeczenia takie na studia to właśnie lekarze nie wpisywali dat, żeby nie straciły ważności i każdy miał sobie dopisywać. Ale na podstawie czego to nie wiem dokładnie.
lith

Postprzez mk61 » czwartek 19 kwietnia 2012, 11:28

A to ciekawe. Podzwonię sobie po kilku wydziałach komunikacji i popytam. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez czepiacz » niedziela 22 kwietnia 2012, 13:57

mk61 napisał(a):Dziś w wydziale komunikacji pani powiedziała mi rewelację.
Orzeczenie lekarskie na podstawie ustawy prawo o ruchu drogowym mam wypisane na wszystkie kategorie. Zapytałem panią, czy mogę zrobić ksero orzeczenia, żeby mieć do rozpoczęcia kursu na kategorię A. I pani mnie zaskoczyła. Trzeba iść do lekarza. Że niby po nowe orzeczenie, choć te obecne jest nadane bezterminowo. Pytam, jakim wałem coś takiego niby jest konieczne. Pani odpowiedziała, że te orzeczenie jest ważne 3 miesiące i w ciągu tych trzech miesięcy muszę rozpocząć kurs prawa jazdy. Orzeczenie wydane na początku lutego.
To teraz pytam was. Czy to wymysł tej pani, starostwa, czy kraju? Jeśli jest to wymysł krajowy, to na jakiej podstawie? Jeśli starostwa, to również na jakiej podstawie? Jeśli tej pani, to można olać, tylko musiałbym mieć jakąś podporę prawną, żeby nie musieć się z nią użerać.

Pani jest głupia jak paczka gwoździ.
czepiacz

Postprzez Wyder » niedziela 22 kwietnia 2012, 14:36

A może tak coś jaśniej jak to w końcu z tym orzeczeniem lekarskim jest?
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez Kamasek » niedziela 22 kwietnia 2012, 18:17

A jak jest z przedłużeniem prawka terminowego. Też jest 3 miesiące od momentu wydania orzeczenia do chwili złożenia ich w WK? Pytam, bo mama ma prawko do przedłużenia, a kartka leży miesiąc na segmencie, bo nie po drodze jakoś do WK.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez Stargardzianin » niedziela 16 lutego 2014, 22:30

Pozwole sobie odkopać temat, żeby nie zakładac nowego.
Robiłem badania na kat. D, mam orzeczenie lekarskie i psychologiczne wystawione 18.11.2013, nie dostarczyłem jeszcze badan, aby otrzymać PKK, czy te orzeczenia będą jeszcze ważne? Czy tylko 3 miesiące (upłynie 18 lutego 2014).
Stargardzianin

Postprzez jasper1 » poniedziałek 17 lutego 2014, 17:02

Stargardzianin napisał(a):Robiłem badania na kat. D, mam orzeczenie lekarskie i psychologiczne wystawione 18.11.2013, nie dostarczyłem jeszcze badan, aby otrzymać PKK, czy te orzeczenia będą jeszcze ważne? Czy tylko 3 miesiące (upłynie 18 lutego 2014).

Obawiam się, że może stracić ważność po 3 miesiącach. Nie podam Ci podstawy prawnej.
Taką wiedzę mam od lekarza orzecznika, do którego mam zaufanie jako do źródła informacji.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez mk61 » wtorek 04 marca 2014, 08:22

Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Powrót do Szkolenie kierowców