Przeniesienie papierów do innej szkoły

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Przeniesienie papierów do innej szkoły

Postprzez zel » sobota 25 lutego 2012, 18:25

Witam serdecznie wszystkich. Chciałbym zasięgnąć porady.
Dzisiaj miałem swoją trzydziestą godzinę jazdy - zdawałem egzamin wewnętrzny w szkole.
Niestety czuje się trochę oszukany ;) Pierwsza sprawa - szkoła pokłóciła się z moim instruktorem, przez co musiałem zdawać egzamin wewnętrzny u innej osoby. Powiedzmy, że ten instruktor był raczej sympatyczny, ale na koniec mnie trochę zaskoczył. Dostałem nowe auto, powiedzmy w dość opłakanej kondycji, zacząłem egzamin od jazdy po mieście od razu i już pierwsze "nie zdał pan" otrzymałem przy ruszaniu na skrzyżowaniu, gdzie auto mi zgasło, bo kompletnie nie miałem kiedy nawet wyczuć jak chodzi sprzęgło. Jeszcze parę dziwnych sytuacji było, ale duża część z nich po prostu wynikała z faktu, że nie jeździłem jak zestresowany, tylko normalnie, jak do tej pory. No nieważne, w każdym razie na końcu usłyszałem, że on by mnie osobiście na egzamin nie puścił - mam zadatki na dobrego kierowce, ale jeszcze chwili trzeba - ba, tu się z nim zgadzam, że zawsze mógłbym jeszcze pojeździć, a moja jazda daleka jest od idealnej. Jednak jak powiedział, że on zapisze mi dodatkowe 10h zanim będę mógł znowu przystąpić do egzaminu wewnętrznego... erm, no trochę się zdziwiłem ;) Te czynniki więc spowodowały u mnie olśnienie - chcą ode mnie wydoić jeszcze kasę. Na co się stanowczo nie zgadzam, biorąc jeszcze pod uwagę fakt, jak potraktowali mojego stałego, sympatycznego instruktora, względy finansowe i czasowe pomijając.

Sprawa wygląda tak, że chciałbym zabrać papiery z tej szkoły i przenieść do innej, gdzie dostanę zaświadczenie bez problemu. Jak rozumiem, muszę wziąć moją kartę ze sobą i po prostu pójść do szkoły, w której chciałbym zrobić egzamin wew. jeszcze raz? Czy potrzebuje czegoś jeszcze, potem będą jakieś problemy, jak dostanę po prostu 1h wpisaną w kartę i pozytywny wynik egzaminu? Moja szkoła jest we Wrocławiu, przenieść papier chciałbym do rodzinnego miasta, czy potem jest jakiś problem, swobodnie mogę wybrać WORD w którym chce zdawać? Skoro robię kurs we Wrocku, nie znaczy od razu, że muszą w tym ośrodku też zdawać, prawda?

Pozdrawiam!
zel

Re: Przeniesienie papierów do innej szkoły

Postprzez szerszon » sobota 25 lutego 2012, 18:49

Papiery sobie przenoś, ale podejdż w inny sposób do problemu.
Nikt nie chce Ciebie wydoić, tylko po 30 h do mistrzostwa jeszcze troche brakuje.
osczędzisz na:
1.egzaminach
2.blacharzu
3.ubezpieczeniu
4.mandatach i....
5. spokojniejszy sen

Co wiecej wyniesie ???
szerszon

Postprzez zel » sobota 25 lutego 2012, 22:18

Wybacz, ale nie lubię na forach, jak zadaje pytanie, a otrzymuje odpowiedź na coś innego. Pytanie brzmiało czy mogą wystąpić jakieś problemy, a nie "Czy szkoła chce mnie zrobić w balona, czy rzeczywiście potrzebuje dodatkowych 10h". :)
zel

Postprzez szerszon » sobota 25 lutego 2012, 22:24

Problemów nie powinno być.
Ale również wybacz, że nie pozostawia sie bez odpowiedzi tekstów o "naciąganiu".
Twoje pytanie sie rozwlekło ciut ciut. :)
szerszon

Postprzez lith » poniedziałek 27 lutego 2012, 03:28

Poza tym nie każda szkoła będzie chciała od tak od razu Ci wewnętrzny zrobić, może chcieć też kilku h na początek.
lith

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 27 lutego 2012, 09:01

Jeśli ktoś do mnie przychodził z innej szkoły jazdy (właśnie w sytuacji jaką opisujesz) to na powitanie 10 godzin jazdy :), a potem prawdziwy wewnętrzny :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez M.S. » poniedziałek 27 lutego 2012, 09:37

zel napisał(a):Pytanie brzmiało czy mogą wystąpić jakieś problemy

Jeżeli potrafisz jeździć, to problemów raczej nie będzie. Na pewno jednak kilka godzin będziesz musiał dokupić.
Jedno o czym musisz pamiętać, to fakt, że kartę przeprowadzonych zajęć musi podkreślić i podpisać kierownik OSK, dopiero wtedy możesz przenieść się do innej szkoły.
M.S.

Postprzez zel » poniedziałek 27 lutego 2012, 21:11

M.S. napisał(a):
zel napisał(a):Pytanie brzmiało czy mogą wystąpić jakieś problemy

Jeżeli potrafisz jeździć, to problemów raczej nie będzie. Na pewno jednak kilka godzin będziesz musiał dokupić.
Jedno o czym musisz pamiętać, to fakt, że kartę przeprowadzonych zajęć musi podkreślić i podpisać kierownik OSK, dopiero wtedy możesz przenieść się do innej szkoły.

O, dziekuje bardzo za to, bo bym nie wiedzial i musialbym latac ;)
zel

Powrót do Szkolenie kierowców