Polska kategoria B - jakie uprawnienia w USA?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Polska kategoria B - jakie uprawnienia w USA?

Postprzez 104zip » czwartek 26 stycznia 2012, 16:42

Witam. Wiadomo, że zależnie od stanu, w USA można jeździć na polskim prawku, ewentualnie z prawkiem międzynarodowym. Moje pytanie dotyczy masy pojazdu. W Polsce na kat. B mogę jeździć pojazdami do 3,5t. Odpowiednik kat. B w USA to D - do ok 7,25t. Czy to oznacza, że na moim prawku B mogę jeździć pojazdami do 7,25t w USA? Czy może potrzebuję w tym celu polskie C?
Obrazek
104zip

Re: Polska kategoria B - jakie uprawnienia w USA?

Postprzez ks-rider » czwartek 26 stycznia 2012, 20:48

Radzil bym Ci sie dowiedziec jak dlugo mozesz na tym PL prawku tam jezdzic, kiedys byl miesiac i musiales robic amerykanskie, a do tego potrzebny jest Social Security Number.

:wink:
ks-rider

Postprzez 104zip » niedziela 29 stycznia 2012, 00:55

Z tego co słyszałem to 3 miesiące, no ale i tak planuje zrobić to międzynarodowe. Tylko czy polskie B pozwala tam np na prowadzenie jakiegoś 5-tonowego vana?
Obrazek
104zip

Postprzez Borys68 » niedziela 29 stycznia 2012, 08:10

Ja nie umiem odpowiedzieć na twoje pytanie. Moge tylko doradzić abyś na wszelki wypadek wykupił sobie międzynarodowe prawo jazdy.
Wydaje mi sie że najprościej byłoby zwrócić się z pytaniem - jak dużym pojazdem mogę jeździć mając B - do ambasady lub najbliższego konsulatu.
DODANE PÓŹNIEJ:
Moje dotychczasowe ustalenia wskazują na to, że w Stanach na B jeździ się do 12 ton (solo lub zestaw) oraz "nie-autobusem".
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Powrót do Szkolenie kierowców