Prawko kat C - raty Gdańsk

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Prawko kat C - raty Gdańsk

Postprzez Styp » niedziela 22 stycznia 2012, 09:01

Witajcie, czy jakiś OSK z Gdańska oferuje prawko kat C na raty?
Chodzi mi tutaj o standardowe rozłożenie rat na 10 lub 12 a nie jak oferuje większość ośródku na np: 2 czy 3 w czasie trwania kursu.
Przejżałem kilka stron OSK, jednak nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi.
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Styp

Re: Prawko kat C - raty Gdańsk

Postprzez dylek » niedziela 22 stycznia 2012, 11:06

Takiego OSK nie znajdziesz.
Jak sobie wyobrażasz fakt, że za szkolenie ciebie instruktor dostanie wszystkie pieniądze po 10-12 miesiącach ?
A paliwo do baku to ktoś inny ci zasponsoruje, a ty mu po pół roku oddasz ?
To, że OSK chcą całość kasy przed zakończeniem szkolenia nie wynika z ich złej woli, a z rachunku ekonomicznego ;)
Radą może być wzięcie kredytu, którym zapłacisz za kurs, a potem będziesz go sobie spokojnie w ratach spłacał.
Jeśli martwią cię odsetki, to możesz przecież co miesiąc odłożyć 1/10 ceny kursu do skarpety i za 10 miesięcy rozpocząć kurs.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Styp » niedziela 22 stycznia 2012, 11:49

Spodziewałem sie "ciętej" odpowiedzi, jak to zwykle na forach bywa... 8)
Fakt ten sobie wyobrażam w następujący sposób, jak ma to miejsce chociażby w sklepach w których dokonujesz zakupów na raty, bank spłaca od reki całość za Ciebie w OSK a jest się dłuznikiem banku poniekąd przez pośrednictwo ośrodka szkoleniowego. Pamiętam jak pare lat temu zdawałem na B w jakimś ośrodku byłą taka możliwość, jednak albo już nie istanieje albo wycofał się z tego typu rozwiązań.
Co do kredytu niestety, spotkało mnie zwolenienie ze strony pracodawcy tuz przed świętami. Mimo tego że mam juz nową pracę to żąden bank nie udzieli mi kredytu poniewąz muszę mieć przepracowane minimum 3 miesiące u obecnego pracodawcy. W opcji ratalnej w OSK było by o tyle łatwiej że można wziąć je na tzw. "dowód".
Odpowiadjac na Twoje rozwiązanie "skarpeto-skarbonki" :wink: , chciałbym mieć prawko na czas nei określony a jak wiadomo 11 lutego wchodzi w zycie ustawa czy przepis ( jak zwał tak zwał), gdzie wszystkie rodzaje prawka będą wydawane na czas okreslony.
Styp

Postprzez Wyder » niedziela 22 stycznia 2012, 13:48

Do 11 lutego i tak byś nie zdążył zrobić kursu i zdać prawa jazdy. A każde wydane prawo jazdy po określonej dacie będzie na czas określony (terminowość prawa jazdy kat. A, B, BE, T ma wejść w 2013).

Kolejna sprawa to taka że sejm chyba przełoży wszystko do roku 2013.
Ale nie wiem na pewno, czy okresowość prawa jazdy C, CE, D, DE też będzie "przeniesiona w czasie".
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez arturr0 » niedziela 22 stycznia 2012, 14:03

Styp napisał(a):Spodziewałem sie "ciętej" odpowiedzi, jak to zwykle na forach bywa... 8)
Fakt ten sobie wyobrażam w następujący sposób, jak ma to miejsce chociażby w sklepach w których dokonujesz zakupów na raty, bank spłaca od reki całość za Ciebie w OSK a jest się dłuznikiem banku poniekąd przez pośrednictwo ośrodka szkoleniowego. Pamiętam jak pare lat temu zdawałem na B w jakimś ośrodku byłą taka możliwość, jednak albo już nie istanieje albo wycofał się z tego typu rozwiązań.
Co do kredytu niestety, spotkało mnie zwolenienie ze strony pracodawcy tuz przed świętami. Mimo tego że mam juz nową pracę to żąden bank nie udzieli mi kredytu poniewąz muszę mieć przepracowane minimum 3 miesiące u obecnego pracodawcy. W opcji ratalnej w OSK było by o tyle łatwiej że można wziąć je na tzw. "dowód".
Odpowiadjac na Twoje rozwiązanie "skarpeto-skarbonki" :wink: , chciałbym mieć prawko na czas nei określony a jak wiadomo 11 lutego wchodzi w zycie ustawa czy przepis ( jak zwał tak zwał), gdzie wszystkie rodzaje prawka będą wydawane na czas okreslony.

Pewnie Ci to nie pomoże, ale w Bielsku-Białej taka opcja ciągle istnieje, na każdą kategorię. Kredyt udzielany jest na 1 rok - 12 rat na dowód, za pośrednictwem Lucas Bank. Także poszukaj może w okolicy, a jak nie to zapytaj w samym banku.

Wyder napisał(a):Kolejna sprawa to taka że sejm chyba przełoży wszystko do roku 2013.
Ale nie wiem na pewno, czy okresowość prawa jazdy C, CE, D, DE też będzie "przeniesiona w czasie".

Sam jestem bardzo zainteresowany, bo też wybieram się na C. Wiesz może, kiedy zapadnie jakaś decyzja?
arturr0

Postprzez Styp » niedziela 22 stycznia 2012, 14:21

Wyder napisał(a):Do 11 lutego i tak byś nie zdążył zrobić kursu i zdać prawa jazdy. A każde wydane prawo jazdy po określonej dacie będzie na czas określony (terminowość prawa jazdy kat. A, B, BE, T ma wejść w 2013).

Z tego co się orientowałem w innym wątku to decyduje tutaj data ropoczęcia kursu, sorry za wczesniejsze niesprecyzowanie :wink: .

Wyder napisał(a):Kolejna sprawa to taka że sejm chyba przełoży wszystko do roku 2013.

Coś obiło mi się o uszy o przełożeniu zmian na 2013, jednakże nie dotyczą chyba one "terminowości" wydawania prawka, a samych nowych egzaminów.

Pozdro.
Styp

Postprzez Wyder » niedziela 22 stycznia 2012, 15:00

Raczej decyduje data wydania prawa jazdy. A nie data rozpoczęcia kursu.
Sam czekam jak to wyjdzie z tą terminowością....
Czytałem że przesunięta jest cała ustawa o kierujących, a więc także zapisy odnośnie terminowości. Tylko musi ją jeszcze prezydent podpisać.
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Powrót do Szkolenie kierowców